<<Strona główna

Tajskie curry z dyni i owoców morza

Autor: thiessa @ 8:00pm, Niedziela 30 Październik 2011.

Tajskie curry z dyni i owoców morza, Pumpkin and seafood thai curry

Żródło: "Nigella bites" Nigella Lawson


Szukałam czegoś, żeby wykorzystać moje działkowe pak-choy'e, których nie miałam znowu tak wiele, żeby starczyło na całe danie. Musiały być dodatkiem. Przez przypadek trafiłam w internecie na wpis kogoś, kto napisał, że wrzucił je do curry Nigelli z gryzącej książki. Zupełnie nie mogłam sobie przypomnieć, że coś takiego ta książka zawiera, ale zaczęłam szukać i faktycznie. Wszystkie składniki miałam w domu, wystarczyło dokupić łososia. W przypadku braku możliwości zakupu surowych krewetek (tych szarych) Nigella radzi, nie używać gotowanych (tych różowych), ale zwiększyć ilość łososia. Zamiast pak-choya pewnie świetnie sprawdzi się szpinak.
Curry wychodzi potworna ilość, zatem spokojnie można zrobić z połowy podanych składników.

Składniki:

400 ml mleka kokosowego,
1-2 łyżki żółtej lub czerwonej tajskiej pasty curry (u mnie czerwona),
350 ml wywaru z ryb (u mnie woda),
3 łyżki sosu rybnego,
2 łyżki cukru,
3 pocięte na trzy części i zmiażdżone nożem źdźbła trawy cytrynowej,
3 pocięte w paski liście limonki kaffir (opcjonalnie),
1/2 łyżeczki kurkumy,
1 kg obranej ze skóry, pozbawionej pestek i pokrojonej w kostkę dyni,
1/2 kg łososia, pokrojonego na kawałki,
1/2 kg świeżych lub mrożonych, surowych (i obranych) krewetek,
pak-choy albo inne zielone warzywo,
sok z 1/2-1 limonki,
kolendra do posypania.

Zebrać z wierzchu mleka kokosowego "śmietankę" i podgrzać ją na średnim ogniu z pasta curry w dużym rondlu lub głębokiej patelni. Smażyć do momentu, kiedy pasta zacznie skwierczeć i wydawać intensywny aromat. Cały czas należy pastę mieszać drewnianą łyżką i nie przerywając mieszania wlać pozostałe mleko kokosowe, wywar rybny (wodę), sos rybny, cukier, trawę cytrynową, liście limonki i kurkumę. Doprowadzić danie do wrzenia i dodać dynię. Gotować na dużym ogniu do czasu, aż dynia zmięknie. Czas gotowania dyni może być różny w zależności od gatunku. Lepiej żeby dynia pozostałą lekko twardawa, wtedy "dojdzie" podczas gotowania ryby i krewetek oraz podczas stygnięcia curry.
Na chwilę przed podaniem do stołu wrzucić łososia i krewetki. Gdy dojdą, co nie powinno zająć dłużej niż 3-4 minuty dodać jakieś zielone warzywo (porwane lub pokrojone) i kiedy zmięknie dodać sok z limonki. Po dodaniu soku z połowy sprawdzić, czy jego większa ilość będzie konieczna.
Przełożyć curry do miseczek, posypać kolendrą i podawać z ryżem jaśminowym.
Z Widelcem po Azji




Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ale zes sie rozdyniowala kochana :)) To curry az mi pachnie z monitora... No coz, pozostaje mi tylko patrzec i przelykac sline :))

Usciski.

majka - 8:24pm, Niedziela 30 Październik 2011.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com

Majka tez się sobie dziwie, ze tak wszytsko na raz. Zwykle co roku bardziej rozkładam w czasie dyniowe dania, ale tez pierwszy raz biore udzial w akcji. Wczesniej o tej porze zawsze bylam na urlopie.

thiessa - 9:25pm, Niedziela 30 Październik 2011.

ZrobiÅ‚am to curry w ubiegÅ‚ym roku - wiedziaÅ‚am, że jest wg przepisu Nigelli, ale nie wiedziaÅ‚am, że z tej książki (natknęłam siÄ™ na przepis w internecie). Bardzo miÅ‚o wspominam to danie, przede wszystkim ze wzglÄ™du na fantastyczne połączenie kolorów skÅ‚adników, a także Å›wietny smak Å‚ososia gotowanego w mleku kokosowym.

hania-kasia - 9:56pm, Niedziela 30 Październik 2011.http://hania-kasia.blogspot.com

Każdemu curry mówie tak, a to jest po prostu boskie!

Burczymiwbrzuchu - 12:01am, Wtorek 1 Listopad 2011.http://wbrzuchu.blogspot.com

I want to point out my passion for your generosity supporting visitors who actually need guidance on this particular concern. Your real dedication to getting the message up and down appeared to be especially practical and have constantly enabled most people like me to arrive at their endeavors. Your warm and friendly guide signifies this much to me and much more to my office workers. Regards; from everyone of us.

kd shoes - 4:48am, Niedziela 14 Maj 2023.http://www.kd15shoes.com

I wanted to write you one tiny word just to say thanks yet again with the incredible tricks you've documented here. This is really seriously open-handed of you to offer publicly just what a lot of people would have advertised for an e book to generate some bucks for themselves, most importantly seeing that you could have done it if you desired. Those ideas likewise served like a easy way to comprehend other individuals have the same fervor just as my very own to know good deal more related to this problem. I believe there are a lot more fun instances up front for people who examine your blog.

golden goose shoes sale - 7:46am, Sobota 20 Maj 2023.http://www.goldengooseofficial.com

I wanted to create you the little note to be able to thank you the moment again over the spectacular views you've shown on this website. It has been unbelievably generous with you in giving easily just what a lot of folks would've distributed as an e book to earn some profit for their own end, mostly given that you might have done it if you desired. The things in addition worked as a good way to comprehend some people have a similar interest just like my own to see more when considering this matter. I think there are some more pleasant occasions ahead for individuals that take a look at your blog.

yeezy gap - 9:07am, Wtorek 13 Czerwiec 2023.http://www.gaps.us.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów