
Kurczak w sosie z chilli chipotle i tomatillos
Autor: thiessa @ 9:31pm, Czwartek 25 Marzec 2010.
Źródło: "Fresh Mexican" Monica Medina-Mora i Angeles Ayala
Strasznie pyszny i strasznie ostry. Nieodmiennie jestem pod urokiem dań z tomatillos, zwanymi swojsko miechunką pomidorową. Właściwie nie wiadomo, dlaczego ta akurat roślina nie jest znana w Europie. Dlaczego człowiek sprowadzając z Ameryki ziemniaki, kukurydze, pomidory nie zainteresował się tym warzywem? Jest mniej wymagające od pomidorów. Nasiona wysiewamy w maju i za 3-4 miesiące mamy zbiory. Nie ma potrzeby okopywać, podlewać ta roślina sobie poradzi. Zebrane tomatillos wkładam do zamrażalnika i starczają do następnego sezonu.Składniki:
4 piersi z kurczaka,
2 łyżki oleju,
1 cebula, posiekana,
2 ząbki czosnku, posiekane,
625 tomatillos, posiekanych,
2 chilli chipotle w sosie adobo, posiekane,
1 łyżka jasnego brązowego cukru,
1 łyżeczka suszonego oregano, 200 ml bulionu z kurczaka,
sól i świeżo zmielony pieprz.
Piersi z kurczaka oprószyć solą i pieprzem na połowie oleju. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć z obu stron na średnim ogniu. Odłożyć na talerz.
Dodać pozostały olej i podsmażyć na nim cebulę do momentu, kiedy zmięknie. Dodać czosnek, chilli, tomatillos i smażyć przez kolejne 5 minut. Następnie dodać oregano, cukier i bulion, gotować przez 2 minuty. Włożyć z powrotem piersi z kurczaka, doprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem 25-30 min.

Komentarze
Oh heeey! I've been lurking on your site for awilhe now, so it's time I came out of the shadows Thank you for posting all these AMAZING recipes!! I'm so excited to try them, especially this chili because it is cold cold cold in MA. That's right, I'm taking over your home state! Miss you!
Chaminda - 10:13pm, Czwartek 28 Czerwiec 2012.http://Chaminda
Hi Chaminda. My answer is very late for I am visiting United State now, and I have a very limited access to network. Of course, it is available at motels and campings - but I hike for hours every day, and then I must share a netbook with my husband. I visited California, Nevada, Utah, and today I had a very hot hike in Superstition Mountains. With saguaros all around and more than 100 degrees Fahrenheit, I would like to visit MA for a while.
This recipe belongs to my favourite ones. I like it very much. During my trip I bought some books about south-western cookery, so I hope that I will publish more hot dishes very soon on my blog. So thank you for your comment, and wait for my new articles.
thiessa - 5:59am, Wtorek 17 Lipiec 2012.