
Tawcze grawcze
Autor: thiessa @ 8:28pm, Wtorek 25 Październik 2011.
Fasola Jasiek to zmora mojego dzieciństwa a obiad z fasolką po bretońsku traktowałam jak dopust boży. Wszystkie pozostałe strączkowe uwielbiam i mogłabym jeść codziennie. Postanowiłam dać szansę i nieszczęsnemu "Jaśkowi", zatem zakupiłam świeżego, mimo braku takiej potrzeby nastawiłam do namoczenia i zaczęłam, szukać przepisów. Jak na moje zamówienie w Galerii Potraw pojawił się przepis na tavcze gravcze, który podała Agao_72. Jest to najsmaczniej przyrządzona fasola Jasiek, jaką jadłam, niesamowicie miękka i aromatyczna. Zjadłam z ciemnym chlebem.
Składniki:
1 kg fasoli JaÅ›,
2 marchewki, pokrojone w paski,
3 cebule, posiekane,
4 duże pomidory, 3 posiekane, 1 pokrojony w plastry,
1 wielka papryka, pokrojona w paski,
2 zÄ…bki czosnku
1/4 ostrej papryki, posiekanej,
1 łyżeczka kuminu,
1 łyżeczka nasion kolendry,
1 łyżeczka czarnuszki,
3 łyżki słodkiej papryki w proszku,
olej
sól
Zaczynamy od fasoli. Dzień wcześniej moczymy ją, a potem odlewamy wodę, zalewamy nową i doprowadzamy do wrzenia, wodę odlewamy i tak powtarzamy 3 razy, za 4 razem gotujemy fasolę do miękkości, delikatnie soląc pod koniec gotowania. Odcedzamy, zachowując wywar. Ja do gotowania fasoli dodałam nieortodoksyjnie 4 ziarna jałowca i kawałek glonów kombu.
Do naczynia glinianego wrzucamy posiekaną cebulę, marchewkę, 3 pomidory, pół pokrojonej w kostkę papryki, 2 posiekane ząbki czosnku. W moździerzu miażdżymy kumin, kolendrę, czarnuszkę, dorzucamy do warzyw, dodajemy olej, paprykę, odrobinę soli. Mieszamy, dodajemy fasolę, ponownie mieszamy, dolewamy 2 łyżki wazowe wywaru fasolowego. Na górze układamy pokrojoną w paski paprykę, posypujemy chilli i obkładamy pokrojonym w plasterki czwartym pomidorem. Przykrywamy i wsadzamy do piekarnika podgrzanego do około 200 C i pieczemy dwie godziny, uważając, żeby wywar z fasoli nie wyparował. Jego ilość należy uzupełniać w razie potrzeby.
Komentarze
Ja Jaśka uwielbiałam zawsze, dlatego wszamałabym to z największą przyjemnością!
gruszkazfartuszka - 8:35pm, Wtorek 25 Październik 2011.http://gruszkazfartuszka.blox.pl/
DoskonaÅ‚e, biorÄ™ przepis i zrobiÄ™! A w fasolce mojej mamy, która jÄ… rzadko robiÅ‚a zniechÄ™caÅ‚o mnie to, ze Å‚adowaÅ‚a potwornÄ… iloÅ›c kieÅ‚basy, miÄ™sa...., bo miaÅ‚a idee fix, żeby przemycić mi jaki najwiÄ™cej miÄ™cha w każdym możliwym daniu w sytuacji moich wegetariaÅ„skich inklinacji. Szczęśliwie teraz mogÄ™ sobie serwować fasole po wegetariaÅ„sku!!!
Kinga - 3:06pm, środa 26 Październik 2011.
Kinga u mnie w domu to akurat problemu z miesem nie bylo, bo moja mama tez woli danie jarskie i nawet zupy jadalam nietypowe jak na nasze warunki, bo bez wywaru miesnego. Fasolke mama robila glownie dla taty, bo llubi a mnie w niej najbardziej przeszkadzaly grube lupy, ktore mi stawaly w gardle. Ta fasolka jest fantastyczna pod tym wzgledem. Jesli Ci posmakuje to sprobuj tez tej: http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=44
thiessa - 10:47pm, środa 26 Październik 2011.
w koncu zrobiłem.
kusiło mnie strasznie żeby dodać cząbru (jakoś mi pasuje do fasoli) ale chyba dobrze że się powstrzymałem.
bardzo dobry przepis. nie robiÅ‚em "na skróty" i wyszedÅ‚ dobrze. polecam.
zoolander - 5:57pm, środa 14 Listopad 2012.
I definitely wanted to post a simple note so as to express gratitude to you for all the lovely tips you are showing on this site. My extended internet research has now been honored with excellent content to share with my relatives. I would point out that we site visitors are rather lucky to exist in a remarkable website with so many marvellous people with useful methods. I feel really lucky to have used the webpage and look forward to so many more fun moments reading here. Thanks a lot once again for all the details.
golden goose mid star - 7:40am, Wtorek 23 Maj 2023.http://www.goldengoosedeluxebrand.us.com/mid-star-c-19_22
I wanted to develop a comment to appreciate you for some of the nice steps you are giving on this website. My extensive internet investigation has finally been honored with good quality know-how to go over with my close friends. I 'd admit that we readers are truly endowed to dwell in a decent site with so many outstanding individuals with insightful guidelines. I feel very privileged to have used your entire web page and look forward to really more brilliant minutes reading here. Thanks once more for all the details.
off white outlet - 9:54am, Niedziela 18 Czerwiec 2023.https://www.offwhitesoutlet.com