
Pierogi z dyniÄ… i soczewicÄ…
Autor: thiessa @ 8:30pm, Niedziela 23 Październik 2011.

Żródło: "Dynie, cukinie, kabaczki" Anna Borowska
Genialne pierogi! To zasługa nie tylko nadzienia, ale i "posypki". Lepienie ich nie jest łatwe, bo w przeciwieństwie do nadzienia ruskiego farsz ma bardzo luźną konsystencję, ale warto. Z podanej ilości składników wychodzi jakieś pół szklanki więcej nadzienia niż potrzeba, ale nada się ona idealnie jako pasta na chleb.
Składniki:
1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
1 cebula, posiekana,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1/2 łyżeczki garam masala,
sól i pieprz do smaku,
2 łyżki klarowanego masła,
4 łyżki masła,
strÄ…czek chilli, posiekany,
1/2 dużej papryki, posiekanej,
4 gałązki natki pietruszki, drobno posiekanej,
ciasto maślankowe z 400g mąki (ja użyłam częściowo z pełnego przemiału).
Soczewicę wypłukać, przełożyć do garnka i zalać 3/4 szklanki wody. Gotować 5 minut na średnim ogniu, po czym dokładnie osączyć na sicie..
Dynię zetrzeć na grubej tarce, ok. 100g przed starciem odłożyć pokroić w malutką kosteczkę.
Cebulę zrumienić na klarowanym maśle, dodać czosnek i po chwili dynię. Smażyć aż zmięknie i farsz nabierze konsystencji pasty. Dodać soczewicę, sól, pieprz, garam masalę. Smażyć jeszcze 5 minut. Ostudzić.
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wykrawać krążki, na które układać farsz. Brzegi pieroga zlepić. Gotować w osolonej wodzie 3-4 minuty od wypłynięcia.
Na patelni rozpuścić klarowane masło, wrzucić pokrojoną w kostkę dynię. Smażyć do momentu, kiedy zmięknie, dodać wtedy paprykę i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Na koniec wrzucić zwykłe masło i pozwolić mu się rozpuścić.
Pierogi wyłożyć na talerze, polać masłem z dynia i papryką, posypać drobno posiekaną natka pietruszki.
Komentarze
ale fajne pierogi , nawet bardziej niż fajne :D
margot - 10:29am, Poniedziałek 24 Październik 2011.http://kuchniaalicji.blogspot.com/
Te pierogi wyglÄ…dajÄ… bosko po prostu! Co za niefart, że nie potrafiÄ™ lepić pierogów, co pewnie wynika tez z tego, ze w ogóle nie mam zaciÄ™cia do żadnych ciast. WolÄ™ mieszanie w garach.ZniechÄ™cajÄ…ce jest tez to, że z mÄ…ki peÅ‚noziarnistej po prostu nie wychodzÄ… takie delicious, a innej nie moge jeść. Pozostaje mi zatem popatrzyć i oblizać siÄ™. Ale...farsz to ja mogÄ™ wykorzystać do naleÅ›ników peÅ‚noziarnistych, które mi opiekunka do dziecka zrobi!
Kinga - 3:10pm, środa 26 Październik 2011.
O tak do nalesnikow tez sie nada idealnie. Zawinelabym w kwadraty i tez zrobila ta "posypke". Ja do swoich pierogow sypnelam troche maki pelnoziarnistej, ale niezbyt duzo, bo stracilyby miekkosc i kolor.
thiessa - 10:42pm, środa 26 Październik 2011.
iowa gay dating site
free filipino gay dating
<a href=gay-singles-dating.com?>best gay dating sites canada</a>
MichaelDof - 1:15pm, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://datinggayservices.com