<<Strona główna

Pierogi z dyniÄ… i soczewicÄ…

Autor: thiessa @ 8:30pm, Niedziela 23 Październik 2011.

Pierogi z dyniÄ… i soczewicÄ…, Pumpkin and lentils dumplings
Żródło: "Dynie, cukinie, kabaczki" Anna Borowska

Genialne pierogi! To zasługa nie tylko nadzienia, ale i "posypki". Lepienie ich nie jest łatwe, bo w przeciwieństwie do nadzienia ruskiego farsz ma bardzo luźną konsystencję, ale warto. Z podanej ilości składników wychodzi jakieś pół szklanki więcej nadzienia niż potrzeba, ale nada się ona idealnie jako pasta na chleb.

Składniki:

700g dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek),
1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
1 cebula, posiekana,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1/2 łyżeczki garam masala,
sól i pieprz do smaku,
2 łyżki klarowanego masła,
4 łyżki masła,
strÄ…czek chilli, posiekany,
1/2 dużej papryki, posiekanej,
4 gałązki natki pietruszki, drobno posiekanej,
ciasto maślankowe z 400g mąki (ja użyłam częściowo z pełnego przemiału).

Soczewicę wypłukać, przełożyć do garnka i zalać 3/4 szklanki wody. Gotować 5 minut na średnim ogniu, po czym dokładnie osączyć na sicie..
Dynię zetrzeć na grubej tarce, ok. 100g przed starciem odłożyć pokroić w malutką kosteczkę.
Cebulę zrumienić na klarowanym maśle, dodać czosnek i po chwili dynię. Smażyć aż zmięknie i farsz nabierze konsystencji pasty. Dodać soczewicę, sól, pieprz, garam masalę. Smażyć jeszcze 5 minut. Ostudzić.
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wykrawać krążki, na które układać farsz. Brzegi pieroga zlepić. Gotować w osolonej wodzie 3-4 minuty od wypłynięcia.
Na patelni rozpuścić klarowane masło, wrzucić pokrojoną w kostkę dynię. Smażyć do momentu, kiedy zmięknie, dodać wtedy paprykę i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Na koniec wrzucić zwykłe masło i pozwolić mu się rozpuścić.
Pierogi wyłożyć na talerze, polać masłem z dynia i papryką, posypać drobno posiekaną natka pietruszki.


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

ale fajne pierogi , nawet bardziej niż fajne :D

margot - 10:29am, Poniedziałek 24 Październik 2011.http://kuchniaalicji.blogspot.com/

Te pierogi wyglÄ…dajÄ… bosko po prostu! Co za niefart, że nie potrafiÄ™ lepić pierogów, co pewnie wynika tez z tego, ze w ogóle nie mam zaciÄ™cia do żadnych ciast. WolÄ™ mieszanie w garach.ZniechÄ™cajÄ…ce jest tez to, że z mÄ…ki peÅ‚noziarnistej po prostu nie wychodzÄ… takie delicious, a innej nie moge jeść. Pozostaje mi zatem popatrzyć i oblizać siÄ™. Ale...farsz to ja mogÄ™ wykorzystać do naleÅ›ników peÅ‚noziarnistych, które mi opiekunka do dziecka zrobi!

Kinga - 3:10pm, środa 26 Październik 2011.

O tak do nalesnikow tez sie nada idealnie. Zawinelabym w kwadraty i tez zrobila ta "posypke". Ja do swoich pierogow sypnelam troche maki pelnoziarnistej, ale niezbyt duzo, bo stracilyby miekkosc i kolor.

thiessa - 10:42pm, środa 26 Październik 2011.

iowa gay dating site
free filipino gay dating
<a href=gay-singles-dating.com?>best gay dating sites canada</a>

MichaelDof - 1:15pm, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://datinggayservices.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów