<<Strona główna

Curry dyniowo-orzechowe

Autor: thiessa @ 8:58pm, Sobota 22 Październik 2011.

Curry dyniowo-orzechowe, Pumpkin and peanuts curry

Źródło: "Thajská kuchyně" Judy Bastyra, Becky Johnson


Na rozpoczęcie dyniowej akcji proponuję danie kuchni tajskiej, która jest mi najbardziej bliska, ze wszystkich kuchni azjatyckich. Dyniuję już od dłuższego czasu a najbliższy tydzień będzie dyniowy w całej rozciągłości. Parę dań już za mną a parę jeszcze przede mną. Miłośników kuchni tajskiej nie trzeba zachęcać do tak pysznego curry, natomiast miłośnicy dyni, którzy kuchni tajskiej nie znają również powinni go spróbować.

Składniki:

2 łyżki oleju,
4 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
4 tajskie szalotki, lub odpowiednia ilość czerwonej cebuli, posiekane,
2 łyżki żółtej pasty curry,
600 ml wywaru warzywnego,
2 liście limonki kaffir, przedarte na pół,
1 łyżka galangalu, posiekanego,
450g dyni (waga po obraniu i pozbawieniu pestek), pokrojonej w kostkÄ™,
250g słodkich ziemniaków, pokrojonych w kostkę (użyłam zwykłych białych ziemniaków),
100g uprażonych orzechów arachidowych bez soli! (najlepiej samodzielnie wyłuskanych i posiekanych),
300ml mleka kokosowego,
100g pieczarek, pokrojonych na plasterki,
1 łyżka sosu sojowego,
2 łyżki sosu rybnego (wegetarianie mogą pominąć),
50g prażonych pestek dyni.
Zielona papryczka chilli.

Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać szalotki i na średni płomieniu dusić ok. 10 min. Powinna być wysmażona na złoto, ale nieprzypalona. Dodać czosnek i pastę curry, smażyć około 30 sekund, aż zacznie intensywnie pachnieć. Dodać liście limonki kaffir, galangal, dynię i wywar warzywny. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować pod przykrycie 15 minut. Po tym czasie dodać mleko kokosowe, orzechy i oba sosy (ja zmniejszyłam ich ilość) i gotować kolejne 5 minut. Podawać posypane prażonymi pestkami dyni oraz zielonym chili.


Z Widelcem po Azji



Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

ale super curry , bardzo mnie kusi żeby je zrobić

margot - 2:18pm, Niedziela 23 Październik 2011.http://kuchniaalicji.blogspot.com/

Za curry to ja po prostu szaleję, a dyniowo-orzechowe musi mieć niezapomniany smak :)

burczymiwbrzuchu - 3:49pm, Niedziela 23 Październik 2011.http://wbrzuchu.blogspot.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów