<<Strona główna

Wieprzowina ze śliwkami po azjatycku

Autor: thiessa @ 8:08pm, Czwartek 20 Październik 2011.

Wieprzowina ze śliwkami po azjatycku, Asian pork with plums

Żródło: "Kuchnia" 10/2011


Danie to zrobiłam jakiś czas temu z pysznych, działkowych węgierek. Było tak dobre, że powtórzyłam je parę dni później, chociaż wieprzowinę jadam niezwykle rzadko i wyjątek robię głównie dla dań azjatyckich. Za drugim razem, przygotowując sos zwiększyłam jego ilość a zmniejszyłam w nim zawartość cukru i sosu sojowego. Dodałam też imbir. Przepis podaję już po zmianach.
Na drugą partię załapała się Teściowa, która nas odwiedziła i była tym daniem zachwycona.

Składniki:

24 śliwki węgierki,
3 łyżeczki cukru,
2 łyżeczki sosu sojowego,
1 łyżka oleju,
2 ząbki czosnku zmiażdżonego,
1 duża cebula pokrojona w piórka,
500g wieprzowiny (polędwiczek albo szynki),
odrobina mąki,
2 cm kawałek imbiru, posiekany,
1 łyżka sosu hoisin,
1 łyżeczka cukru.

Śliwki rozcinamy, usuwamy pestki, zalewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy do miękkości.
Przecieramy przez sito. Doprawiamy cukrem, sosem sojowym i ewentualnie solą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone mięso oprószone mąką i smażymy aż się zrumieni. Wlewamy sos hoisin i dodajemy cukier. Smażymy 5 minut. Łączymy mięso z sosem śliwkowym i dusimy jeszcze przez 10 minut. Podajemy z ryżem.


Z Widelcem po Azji


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Skoro ze śliwkami, to wierzę, że danie było bardzo dobre.

Ugotowałam ostatnio sos śliwkowy na słodko jako dodatek do deseru - śliwki ugotowane w niewielkiej ilości soku. Wyszedł z tego rewelacyjny sos.

hania-kasia - 8:23pm, Czwartek 20 Październik 2011.http://hania-kasia.blogspot.com

Mmmm...mysle ze i ja bylabym tym daniem zachwycona :) Lubie takie azjatyckie smaki.

Pozdrawiam.

majka - 7:45am, Piątek 21 Październik 2011.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com

Hania-kasia a teraz pomysl, ze dodajesz do tego imbir, sos hoisin i w zasadzie dowolne mieso. Na prawde nie trzeba wiele, a konkretne proporcje nie sa potrzebna i mysle, ze wyjdzie super.

Majka ja tez uwielbiam, dlatego sie skusilam.

thiessa - 8:31pm, Piątek 21 Październik 2011.

Thiesso, imbir do sosu? Wlasnie zrobiłam sos , a ze składników został imbir.

Ninawkuchni - 9:43am, Wtorek 24 Luty 2015.

Imbir podsmażyłam, rzeczywiście wyszło pyszne.

Ninawkuchni - 2:22pm, Wtorek 24 Luty 2015.http://www.ninawkuchni.pl/

gay dating simulators android
gay dating top and bottom sites
<a href=gayonlinedating.net?>gay dating dad bod</a>

MichaelDof - 9:56am, środa 8 Wrzesień 2021.http://gayonlinedating.net

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów