<<Strona główna

Kurczak z tymiankiem i pigwą

Autor: thiessa @ 9:22pm, Sobota 15 Październik 2011.

Kurczak z tymiankiem i pigwą, chicken with thyme and quince

Żródło: "Sól i pieprz" 10/2007

Kurczak aromatyczny i miękki a do tego słodkie pigwy o miodowym aromacie, leciutko kwaskowate. Na początku wydawało mi się, że piersi kurczaka mogą się w piekarniku wysuszyć, bo taka mają tendencję, ale były idealnie miękkie a dzięki dodatkowi sosu jeszcze bardziej soczyste. Pigwy dopełniły całość. Do tego dania twarde, kwaśne pigwy nie będą się nadawać. Idealna będzie odmiana o miękkim miąższu. Ale jeśli nie macie gdzie kupić pigw nie martwcie się. Danie to można przygotować używając jabłek. 

Składniki:

4 pojedyncze filety z kurczaka,
sól i pieprz,
2 małe, dojrzałe pigwy,
2 łyżeczki listków tymianku,
1 szklanka rosołu,
150 ml białego, wytrawnego wina,
200 ml śmietany,
1 łyżka oliwy i 2 łyżki masła (użyłam klarowanego, co nadało kurczakowi i pigwom dodatkowy aromat).

Mięso posolić i popieprzyć. Pigwy pokroić na niezbyt grube plasterki i wykroić z nich gniazda nasienne. Piekarnik rozgrzać do 180C.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła z oliwą lub 2 łyżki klarowanego masła. Na tłuszcz włożyć mięso, zrumienić z jednej strony, obrócić, posypać tymiankiem i zrumienić z drugiej strony. Włożyć do piekarnika, piec ok. 8 minut.
W tym samym czasie, w którym smażymy mięso na drugiej patelni smażymy na łyżce masła (lub masła klarowanego) pigwy do miękkości (ok. 15 minut). Trzymać w cieple.
Bulion gotujemy z winem, aż połowa płynu się wyparuje. Mieszamy ze śmietaną (najpierw hartujemy) i gotujemy do momentu, kiedy zostanie ok. 200 ml płynu. Sos doprawiamy solą i pieprzem.
Tuz przed podaniem sos wlać do naczynia, w którym zapiekał się kurczak, ułożyć usmażone plastry pigwy i udekorować gałązkami tymianku.                                

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Wygląda pysznie. Ale szczerze mówiąc zaskoczyła mnie Twoja opinia, że kwaśne pigwy nie dadzą rady. Wydaje mi się, że właśnie przede wszystkim kwaśne z dodatkiem tymianku mogą być fantastyczne do kurczaka - takie bardziej wyraziste. Czy chodzi tu o to, że po prostu robiłyby się znacznie dłużej niż kurak?

Lina w ũmietanie - 10:02pm, Sobota 15 Październik 2011.http://linawsmietanie.blogspot.com

jaki cudny widok!!! pozdrawiam

piegusek1976 - 10:57pm, Sobota 15 Październik 2011.http://www.piegusek1976.blogspot.com

Lina w ũmietanie dłuższa obróbka termiczna swoja droga, ale właśnie o smak chodzi. Te miękkie pigwy o miodowym smaku są też lekko kwaskowate i to w zupełności wystarczy. Jeden raz użyłam właśnie tej twardej odmiany do dania wytrawnego i nie smakowało to za dobrze.

Piegusek1976 dziekuję

thiessa - 9:19pm, Niedziela 16 Październik 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów