
Ormiańska zupa z soczewicy z orzechami
Autor: thiessa @ 9:34pm, Piątek 14 Październik 2011.
Źródło: Armenia od kuchni" Narine Karapetian-Kulka, Marek Kulka
Specjalnością ormiańską są gęste, zawiesiste zupy. Zupa z soczewicy spełnia te kryteria i idealnie nadaje się na jesień i zimę. W oryginale przygotowuje się ją z dodatkiem aweluku, czyli suszonego szczawiu górskiego, który kupuje się na targu zapleciony w długie warkocze. Bardzo żałuję, że nie przywiozłam sobie paru takich warkoczy z wyprawy do Armenii w obawie, że dotrą do kraju w postaci proszku a nie warkoczy. Zwykły szczaw nie jest stosownym odpowiednikiem, zatem zupa bez jego dodatku, co nie oznacza, że gorsza, bo połączenie soczewicy i orzechów smakuje genialnie. Orzechy należy wcześniej uprażyć w piekarniku, żeby wydobyć z nich aromat.
Składniki:
1 1/2 szklanki soczewicy,
3 ziemniaki, pokrojone w kostkÄ™,
1/2 szklanki orzechów włoskich, uprażonych i drobno posiekanych,
1 cebula, posiekana,
3 suszone morele, pokrojone w paseczki (śliwki też nie będą złe),
1 łyżka masła (ew. oleju),
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
2 łyżki posiekanego koperku,
sól,
1 l rosołu ( u mnie znacznie większa ilość wywaru warzywnego).
Soczewicę ugotować w rosole. Przepis przewiduje 1 l, ale jest to stanowczo za mało nawet dla kogoś, kto lubi jak ja gęste zupy. Dałam większą ilość. Gdy soczewica będzie miękka dorzucić ziemniaki. Gotować do miękkości ziemniaków. Cebulę usmażyć na maśle. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i chwilę podsmażyć. Dodać do zupy wraz z morelami i orzechami. Doprawić do smaku solą i gotować jeszcze 5 minut. Przed podaniem posypać koperkiem.

Komentarze
Bardzo dziękuję za ten przepis. Dobra zupa. Dałem tylko trochę więcej moreli, bo miałem wrażenie, że jakaś taka kwaskowa wyszła za bardzo...
yattaman - 12:45am, Wtorek 18 Październik 2011.
Yattaman ciesze sie, ze smakowala. Ja na nastepny dzien przy odgrzewaniu tez troche dorzucilam.
thiessa - 7:30pm, Wtorek 18 Październik 2011.