<<Strona główna

Tajski bulion drobiowy z północy

Autor: thiessa @ 8:45pm, Poniedziałek 10 Październik 2011.

Tajski bulion drobiowy z północy, khao soi

Żródło: "Łatwa kuchnia tajska" Ken Hom


Pożywna zupa khao soi to tradycyjna zupa tajska z wpływami burmańskimi. Na północy Tajlandii jedzona jest na ulicznych stoiskach, natomiast poza granicami kraju rzadko jest serwowana w tajskich restauracjach. Warto ją zrobić samemu, aby się przekonać jak wspaniale smakuje. Po raz kolejny w ostatnim czasie daję zupie 5/5.

Składniki:

175g chińskiego makaronu jajecznego,
2 łodygi trawy cytrynowej,
175g piersi z kurczaka ( u mnie podudzia), pokrojone na kawałki,
1 łyżka oleju,
1 mała cebula, posiekana,
2 łyżki grubo posiekanego czosnku,
1,2 l bulionu drobiowego dobrej jakości, tj. domowej roboty,
400 ml mleka kokosowego,
2 małe, świeże czerwone lub zielone chilli, bez pestek, pokrojone w cienkie paseczki,
1 łyżka sosu rybnego,
1 łyżka ciemnego sosu sojowego (dałam jasny),
1 łyżka cukru,
2 łyżki pasty curry madras lub curry w proszku,
1 łyżeczka soli (pominęłam),
1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
2 łyżki soku z limonki,
garść świeżych liści tajskiej bazylii i kolendry (miałam tylko kolendrę).

Makaron wrzucić do garnka z wrzącą wodą na 3-5 minut, a ż będzie miękki. Odcedzić i odstawić.
Usunąć zewnętrzne części łodyg trawy cytrynowej, zostawiając miękki, białe części. Pociąć je na kawałki długości 7,5 cm i zmiażdżyć ciężkim nożem.
Rozgrzać na dużym ogniu pojemny, ciężki garnek i wlać do niego olej. Kiedy tłuszcz będzie tak gorący, że zacznie dymić, wrzucić cebulę, czosnek oraz trawę cytrynową. Smażyć ok. 3 min, mieszając. Wlać bulion oraz mleko kokosowe, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 10 minut na wolnym ogniu.
Dodać chilli, kurczaka, sos rybny i sojowy, cukier, pastę curry, sól, oraz pieprz i dokładnie zamieszać.
Wrzucić odcedzony makaron, przykryć i gotować 5 minut na wolnym ogniu.
Wyjąć trawę cytrynową. Dodać sok z limonki. Przybrać liśćmi kolendry oraz bazylią i podawać od razu.



Z Widelcem po Azji


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Myślę, że też bym jej dała 5/5 :)

burczymiwbrzuchu - 8:53pm, Poniedziałek 10 Październik 2011.http://wbrzuchu.blogspot.com

Bardzo zachęcająca zupka. Ostatnio bliskie mi są azjatyckie smaki.

Escapade Gourmande - 9:00pm, Poniedziałek 10 Październik 2011.http://escapadegourmande.blogspot.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów