
Tajski bulion drobiowy z północy
Autor: thiessa @ 8:45pm, Poniedziałek 10 Październik 2011.
Å»ródÅ‚o: "Åatwa kuchnia tajska" Ken Hom
Pożywna zupa khao soi to tradycyjna zupa tajska z wpływami burmańskimi. Na północy Tajlandii jedzona jest na ulicznych stoiskach, natomiast poza granicami kraju rzadko jest serwowana w tajskich restauracjach. Warto ją zrobić samemu, aby się przekonać jak wspaniale smakuje. Po raz kolejny w ostatnim czasie daję zupie 5/5.
Składniki:
175g chińskiego makaronu jajecznego,
2 łodygi trawy cytrynowej,
175g piersi z kurczaka ( u mnie podudzia), pokrojone na kawałki,
1 łyżka oleju,
1 mała cebula, posiekana,
2 łyżki grubo posiekanego czosnku,
1,2 l bulionu drobiowego dobrej jakości, tj. domowej roboty,
400 ml mleka kokosowego,
2 małe, świeże czerwone lub zielone chilli, bez pestek, pokrojone w cienkie paseczki,
1 łyżka sosu rybnego,
1 łyżka ciemnego sosu sojowego (dałam jasny),
1 łyżka cukru,
2 łyżki pasty curry madras lub curry w proszku,
1 łyżeczka soli (pominęłam),
1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
2 łyżki soku z limonki,
garść świeżych liści tajskiej bazylii i kolendry (miałam tylko kolendrę).
Makaron wrzucić do garnka z wrzącą wodą na 3-5 minut, a ż będzie miękki. Odcedzić i odstawić.
Usunąć zewnętrzne części łodyg trawy cytrynowej, zostawiając miękki, białe części. Pociąć je na kawałki długości 7,5 cm i zmiażdżyć ciężkim nożem.
Rozgrzać na dużym ogniu pojemny, ciężki garnek i wlać do niego olej. Kiedy tłuszcz będzie tak gorący, że zacznie dymić, wrzucić cebulę, czosnek oraz trawę cytrynową. Smażyć ok. 3 min, mieszając. Wlać bulion oraz mleko kokosowe, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 10 minut na wolnym ogniu.
Dodać chilli, kurczaka, sos rybny i sojowy, cukier, pastę curry, sól, oraz pieprz i dokładnie zamieszać.
Wrzucić odcedzony makaron, przykryć i gotować 5 minut na wolnym ogniu.
Wyjąć trawę cytrynową. Dodać sok z limonki. Przybrać liśćmi kolendry oraz bazylią i podawać od razu.
![]() | ![]() |
Komentarze
Myślę, że też bym jej dała 5/5 :)
burczymiwbrzuchu - 8:53pm, Poniedziałek 10 Październik 2011.http://wbrzuchu.blogspot.com
Bardzo zachęcająca zupka. Ostatnio bliskie mi są azjatyckie smaki.
Escapade Gourmande - 9:00pm, Poniedziałek 10 Październik 2011.http://escapadegourmande.blogspot.com