<<Strona główna

Paszteciki z szałwiową wieprzowiną i jajem

Autor: thiessa @ 10:58am, Sobota 8 Październik 2011.

Paszteciki z szałwiową wieprzowiną i jajem, pork and egg pasties

Źródło: "Fairlady Food" lato 2010

Paszteciki kusiły ze zdjęcia w gazecie z taką siłą, że za każdym razem, kiedy je widziałam prawie wzdychałam. Na działce szałwia wyrosła bujnie i w końcu postanowiłam je zrobić. Były obłędnie pyszne, mocno szałwiowe. Nigdy wcześniej nie używałam szałwi do niczego w tak dużej ilości a tu proszę świetnie się sprawdziła. Paszteciki doskonale nadadzą się na pikniki, o których teraz możemy już zapomnieć, ale i tak najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe. Podałam z domowym ketchupem.

Na farsz:

250g mielonej wieprzowiny (u mnie posiekana polędwiczka),
1 łyżka oleju,
1 por, drobno posiekany,
2 ząbki czosnku, przeciśnięte,
1 marchewka, starta (ja drobno posiekałam),
1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana),m
sól i pieprz,
15g szałwi, drobno posiekanej,
4 jajka ugotowane na twardo, pokrojone na ćwiartki.

Na ciasto:

1/2 kg mÄ…ki, przesianej,
2 łyżeczki soli,
250g zimnego masła, pokrojonego na kawałki,
4 żółtka,
4 łyżki lodowatej wody,
1 jajko ubite z 2 łyżkami mleka.

Wymieszać mąkę i sól, dodać masło i wyrobić w robocie ciasto, które będzie miało formę kruszonki. Dodać żółtka i wodę i wyrabiać do momentu, kiedy połączy się w kulę. Podzielić na połowę i włożyć na 20 minut do lodówki, żeby odpoczęło.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pora, marchewkę i seler. Dobrze przyprawić, wrzucić czosnek i mięso. Smażyć mieszając około 5 minut. Wmieszać szałwię i pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować na omączonej stolnicy i wycinać kółka o średnicy 12 cm. Na każde kółko położyć łyżkę nadzienia i ćwiartkę jajka. Zlepić brzegi ciasta, tak jak na pierogi. Na każdym paszteciku zrobić nacięcie w kształcie krzyża i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bardzo ciekawy przepis .Lubię paszteciki z każdym nadzieniem ,a te wyglądają apetycznie

lutka40 - 4:20pm, Sobota 8 Październik 2011.http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/html

SzaÅ‚wiowa woÅ‚owina brzmi szaÅ‚owo! I to jako, moim zdaniem w sam raz na podróż. Sama robiÄ™ czasem paszteciki z mielonego miÄ™sa kurczaka.. w tym przepise kapary pewnie bym pominęła, bo nie lubiÄ™, ale reszta dania do mnie przemawia

Atria - 3:35pm, Niedziela 9 Październik 2011.http://www.ziolowyzaktek.com.pl

Atria kapary wkleily mi sie z poprzedniego przepisu, juz je zabralam:-) Rowniez lubie zabierac takie rzeczy do pociagu zamiast kanapek.

thiessa - 10:40pm, Niedziela 9 Październik 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów