
Paszteciki z szałwiową wieprzowiną i jajem
Autor: thiessa @ 10:58am, Sobota 8 Październik 2011.
Źródło: "Fairlady Food" lato 2010
Paszteciki kusiły ze zdjęcia w gazecie z taką siłą, że za każdym razem, kiedy je widziałam prawie wzdychałam. Na działce szałwia wyrosła bujnie i w końcu postanowiłam je zrobić. Były obłędnie pyszne, mocno szałwiowe. Nigdy wcześniej nie używałam szałwi do niczego w tak dużej ilości a tu proszę świetnie się sprawdziła. Paszteciki doskonale nadadzą się na pikniki, o których teraz możemy już zapomnieć, ale i tak najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe. Podałam z domowym ketchupem.Na farsz:
250g mielonej wieprzowiny (u mnie posiekana polędwiczka),
1 łyżka oleju,
1 por, drobno posiekany,
2 ząbki czosnku, przeciśnięte,
1 marchewka, starta (ja drobno posiekałam),
1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana),m
sól i pieprz,
15g szałwi, drobno posiekanej,
4 jajka ugotowane na twardo, pokrojone na ćwiartki.
Na ciasto:
1/2 kg mÄ…ki, przesianej,
2 łyżeczki soli,
250g zimnego masła, pokrojonego na kawałki,
4 żółtka,
4 łyżki lodowatej wody,
1 jajko ubite z 2 łyżkami mleka.
Wymieszać mąkę i sól, dodać masło i wyrobić w robocie ciasto, które będzie miało formę kruszonki. Dodać żółtka i wodę i wyrabiać do momentu, kiedy połączy się w kulę. Podzielić na połowę i włożyć na 20 minut do lodówki, żeby odpoczęło.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pora, marchewkę i seler. Dobrze przyprawić, wrzucić czosnek i mięso. Smażyć mieszając około 5 minut. Wmieszać szałwię i pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować na omączonej stolnicy i wycinać kółka o średnicy 12 cm. Na każde kółko położyć łyżkę nadzienia i ćwiartkę jajka. Zlepić brzegi ciasta, tak jak na pierogi. Na każdym paszteciku zrobić nacięcie w kształcie krzyża i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
Komentarze
Bardzo ciekawy przepis .Lubię paszteciki z każdym nadzieniem ,a te wyglądają apetycznie
lutka40 - 4:20pm, Sobota 8 Październik 2011.http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/html
SzaÅ‚wiowa woÅ‚owina brzmi szaÅ‚owo! I to jako, moim zdaniem w sam raz na podróż. Sama robiÄ™ czasem paszteciki z mielonego miÄ™sa kurczaka.. w tym przepise kapary pewnie bym pominęła, bo nie lubiÄ™, ale reszta dania do mnie przemawia
Atria - 3:35pm, Niedziela 9 Październik 2011.http://www.ziolowyzaktek.com.pl
Atria kapary wkleily mi sie z poprzedniego przepisu, juz je zabralam:-) Rowniez lubie zabierac takie rzeczy do pociagu zamiast kanapek.
thiessa - 10:40pm, Niedziela 9 Październik 2011.