<<Strona główna

Mauretański dip z bobu

Autor: thiessa @ 11:15am, Niedziela 2 Październik 2011.

Mauretański dip z bobu,Mauretanian broad bean paste

Żródło: "Smaki Hiszpanii" Wyd. Parragon


Postanowiłam wykorzystać ostatni świeży bób, żeby zrobić z niego pastę, którą z powodzeniem przez cały rok można robić z bobu mrożonego. Pasta pasuje jako dodatek do surowych warzyw oraz do chleba. Swój niezwykły i nietypowy smak zawdzięcza mięcie, która z bobem świetnie się komponuje. Sprawdziłam to wielokrotnie robiąc pierogi z tego przepisu.

Składniki:

1/2 kg bobu świeżego lub mrożonego,
3 łyżki oliwy,
1 zÄ…bek czosnku, drobno posiekany,
1 cebula, drobno posiekana,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 łyżka soku z cytryny,
3/43 szklanki wody,
1 łyżka posiekanej, świeżej mięty,
sól i pieprz,
papryka do posypania.

Bób wrzucić do osolonej, gotującej się wody i gotować przez 5 minut. Opłukać pod bieżącą zimną wodą, co pozwoli zachować mu piękny, zielony kolor. Następnie z bobu usunąć skórki.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać cebulę i kumin. Smażyć na małym ogniu, aż zmięknie. Następnie dodać czosnek i bób i smażyć mieszając przez 3-4 minuty. Zdjąć patelnię z ognia i włożyć bób do robota kuchennego, dodać sok z cytryny, pozostałą oliwę, wodę oraz miętę. Przeprawić solą oraz pieprzem.
Przepis zaleca otrzymaną pastę przełożyć z powrotem na patelnię i podgrzać na małym ogniu. Ja już tego nie zrobiłam.
Podawać posypane papryką.


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bardzo ciekawy dip.Nawet o takim nie słyszałam nigdy ;D

evita0007 - 11:30am, Niedziela 2 Październik 2011.http://evita0007.blogspot.com/

Fajna pasta - jestem miÅ‚oÅ›niczkÄ… wszelkich past warzywnych do pieczywa, wiÄ™c to coÅ› dla mnie. Nie jadÅ‚am jeszcze bobu z dodatkiem miÄ™ty. MuszÄ™ koniecznie spróbować, bo ciekawa jestem tego połączenia.

hania-kasia - 11:55am, Niedziela 2 Październik 2011.http://hania-kasia.blogspot.com/

O, akurat mam bób :) Tyle że zapuszkowany... Ten z tahini mi siÄ™ już przejadÅ‚, ale może wedÅ‚ug Twojego przepisu...

pinos - 1:02pm, Niedziela 2 Październik 2011.

Evita0007 a ja sama paste robilam podobna wczesniej ale nie wiedzialam, ze ona jest mauretanska.

Hania-kasia wiedzialam, ze zwlaszcza Tobie przypadnie do gustu.

Pinios ten z puszki zrobilabym bardziej po arabsku jakos a ten moj chociazby z mrozonki.

thiessa - 8:25pm, Poniedziałek 3 Październik 2011.

I wish to show my affection for your kind-heartedness in support of those individuals that really need guidance on this subject. Your special commitment to passing the message along turned out to be amazingly useful and have surely allowed workers like me to reach their aims. This insightful guidelines denotes a whole lot a person like me and substantially more to my mates. With thanks; from everyone of us.

kevin durant shoes - 9:22pm, Czwartek 11 Maj 2023.http://www.kd-shoes.us

I and my buddies ended up examining the excellent guides found on your web page and then suddenly got a horrible suspicion I had not expressed respect to the site owner for them. My boys were definitely for this reason warmed to read through all of them and have in effect without a doubt been enjoying them. Appreciation for simply being very helpful and then for deciding upon this sort of quality guides millions of individuals are really wanting to be aware of. Our own sincere apologies for not expressing gratitude to you earlier.

bape sneakers - 6:05am, Wtorek 30 Maj 2023.http://www.bapesta.us.com

I happen to be writing to let you know of the magnificent encounter my friend's girl found viewing your site. She realized several pieces, with the inclusion of what it is like to have an amazing coaching character to have the mediocre ones smoothly thoroughly grasp chosen complicated subject areas. You undoubtedly exceeded visitors' expectations. Thanks for showing these essential, dependable, revealing as well as cool tips about your topic to Ethel.

fear of god - 6:24am, Piątek 2 Czerwiec 2023.http://www.fearofgodoutlet.com

I as well as my friends ended up checking the best thoughts found on your website and then quickly I got a horrible suspicion I never expressed respect to the web blog owner for those secrets. These women were so thrilled to read through them and have now definitely been enjoying those things. I appreciate you for simply being indeed helpful and then for considering varieties of awesome issues millions of individuals are really wanting to know about. My honest apologies for not expressing gratitude to sooner.

Travis Scott Jordan - 4:53am, Poniedziałek 19 Czerwiec 2023.http://www.travisscotjordan.us

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów