<<Strona główna

Mauretański dip z bobu

Autor: thiessa @ 11:15am, Niedziela 2 Październik 2011.

Mauretański dip z bobu,Mauretanian broad bean paste

Żródło: "Smaki Hiszpanii" Wyd. Parragon


Postanowiłam wykorzystać ostatni świeży bób, żeby zrobić z niego pastę, którą z powodzeniem przez cały rok można robić z bobu mrożonego. Pasta pasuje jako dodatek do surowych warzyw oraz do chleba. Swój niezwykły i nietypowy smak zawdzięcza mięcie, która z bobem świetnie się komponuje. Sprawdziłam to wielokrotnie robiąc pierogi z tego przepisu.

Składniki:

1/2 kg bobu świeżego lub mrożonego,
3 łyżki oliwy,
1 ząbek czosnku, drobno posiekany,
1 cebula, drobno posiekana,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 łyżka soku z cytryny,
3/43 szklanki wody,
1 łyżka posiekanej, świeżej mięty,
sól i pieprz,
papryka do posypania.

Bób wrzucić do osolonej, gotującej się wody i gotować przez 5 minut. Opłukać pod bieżącą zimną wodą, co pozwoli zachować mu piękny, zielony kolor. Następnie z bobu usunąć skórki.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać cebulę i kumin. Smażyć na małym ogniu, aż zmięknie. Następnie dodać czosnek i bób i smażyć mieszając przez 3-4 minuty. Zdjąć patelnię z ognia i włożyć bób do robota kuchennego, dodać sok z cytryny, pozostałą oliwę, wodę oraz miętę. Przeprawić solą oraz pieprzem.
Przepis zaleca otrzymaną pastę przełożyć z powrotem na patelnię i podgrzać na małym ogniu. Ja już tego nie zrobiłam.
Podawać posypane papryką.


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bardzo ciekawy dip.Nawet o takim nie słyszałam nigdy ;D

evita0007 - 11:30am, Niedziela 2 Październik 2011.http://evita0007.blogspot.com/

Fajna pasta - jestem miłośniczką wszelkich past warzywnych do pieczywa, więc to coś dla mnie. Nie jadłam jeszcze bobu z dodatkiem mięty. Muszę koniecznie spróbować, bo ciekawa jestem tego połączenia.

hania-kasia - 11:55am, Niedziela 2 Październik 2011.http://hania-kasia.blogspot.com/

O, akurat mam bób :) Tyle że zapuszkowany... Ten z tahini mi się już przejadł, ale może według Twojego przepisu...

pinos - 1:02pm, Niedziela 2 Październik 2011.

Evita0007 a ja sama paste robilam podobna wczesniej ale nie wiedzialam, ze ona jest mauretanska.

Hania-kasia wiedzialam, ze zwlaszcza Tobie przypadnie do gustu.

Pinios ten z puszki zrobilabym bardziej po arabsku jakos a ten moj chociazby z mrozonki.

thiessa - 8:25pm, Poniedziałek 3 Październik 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Looking for a boyfriend
Looking for a boyfriend!!! link to my free webcam...
hheenniiaaa @ 4:51am, 16 Marzec 2019

обьявление дл...
1. Аренда помещений под скла...
Mishaelwibia @ 7:20am, 20 Styczeń 2019

canadian family pharmacy ...
rx pharmacy <t;a href=http://canadianpharmacymi...
ShannonTaino @ 5:48am, 24 Listopad 2018

prescription drugs online...
canadian prescription drugstore
canadian pharmacies shipping to usa Wes @ 3:29am, 24 Listopad 2018

payday loan laws californ...
auto payday loan <a href="http://wwwonline...
bthEndof @ 10:24am, 26 Październik 2018

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów