<<Strona główna

Zupa paprykowa z dyniowo-oliwkowÄ… posypkÄ…

Autor: thiessa @ 9:19pm, Piątek 30 Wrzesień 2011.

Zupa paprykowa z dyniowo-oliwkowÄ… posypkÄ…

Żródło: "Sól i pieprz" 06/2004


Jakiś czas temu przeglądałam stare gazety i znalazłam ten przepis. Od drugiego wejrzenia (to pierwsze było 7 lat temu, kiedy kupowałam gazetę) przepis wydał mi się genialny. Degustacja tylko to potwierdziła. Posypka do zupy jest świetnie skomponowana a namoczony w zupie parmezan dopełnia całości. W przepisie dokonałam małych zmian i myślę, że wyszło to jej na dobre. Daję 5/5 gwiazdek.

Składniki:

4 żółte papryki,
1 cebula, posiekana,
1 zÄ…bek czosnku, posiekany,
750 ml wywaru warzywnego,
1/2 szklanki śmietanki,
sól, pieprz,
2 garści pestek dyni,.
4 łyżki czarnych oliwek, pokrojonych,
6 gałązek tymianku,
oliwa,
4 łyżki startego parmezanu.

Patelnię teflonową natłuścić 1 łyżeczką oliwy. Na tłuszcz wyłożyć 4 kopczyki parmezanu, każdy z 1 łyżki sera. Usmażyć na dużym ogniu na złoty kolor. Patelnię zdjąć z ognia i ostudzić placuszki, ostrożnie obrócić i usmażyć z drugiej strony.
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i paprykę, smażyć chwilę i zalać bulionem. Gotować 20 minut, po czym zmiksować ze śmietanką. Doprawić solą i pieprzem.
W czasie, kiedy zupa się gotuje na suchej patelni uprażyć pestki dyni. Następnie na odrobinie oliwy podsmażyć oliwki z tymiankiem.
Zupę wlać do miseczek, posypać pestkami dyni i oliwkami z tymiankiem. Zrobić to dokładnie w takiej kolejności. Pestki będą pływać a oliwki na nich. Wrzucone wcześniej oliwki utoną w zupie. Do każdej porcji dodać serowy placuszek.


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ciekawy przpeis. RobiÅ‚am zupÄ™ krem z żóÅ‚tej papryki w poÅ‚Ä…czeniu z biaÅ‚Ä… fasolÄ…, ale nie rzuciÅ‚a mnie na kolana. Ty też punktujesz potrawy?:) My to robimy codziennie i skala jest też 5 punktowa!

Kinga - 11:22pm, Niedziela 2 Październik 2011.

Nie wiem jak smakowala zupa paprykowa z fasola, ale ta byla na prawde ekstra. Ta cala posypka jest rewelacyjna a ja mialam na dodatek aromatyczny, balkonowy tymianek. Nawet dziecko zjadlo ze smakiem. Potrawy zdarza mi sie punktowac czasem:-)

thiessa - 8:27pm, Poniedziałek 3 Październik 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów