
Zupa paprykowa z dyniowo-oliwkowÄ… posypkÄ…
Autor: thiessa @ 9:19pm, Piątek 30 Wrzesień 2011.
Żródło: "Sól i pieprz" 06/2004
Jakiś czas temu przeglądałam stare gazety i znalazłam ten przepis. Od drugiego wejrzenia (to pierwsze było 7 lat temu, kiedy kupowałam gazetę) przepis wydał mi się genialny. Degustacja tylko to potwierdziła. Posypka do zupy jest świetnie skomponowana a namoczony w zupie parmezan dopełnia całości. W przepisie dokonałam małych zmian i myślę, że wyszło to jej na dobre. Daję 5/5 gwiazdek.
Składniki:
4 żółte papryki,
1 cebula, posiekana,
1 zÄ…bek czosnku, posiekany,
750 ml wywaru warzywnego,
1/2 szklanki śmietanki,
sól, pieprz,
2 garści pestek dyni,.
4 łyżki czarnych oliwek, pokrojonych,
6 gałązek tymianku,
oliwa,
4 łyżki startego parmezanu.
Patelnię teflonową natłuścić 1 łyżeczką oliwy. Na tłuszcz wyłożyć 4 kopczyki parmezanu, każdy z 1 łyżki sera. Usmażyć na dużym ogniu na złoty kolor. Patelnię zdjąć z ognia i ostudzić placuszki, ostrożnie obrócić i usmażyć z drugiej strony.
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i paprykę, smażyć chwilę i zalać bulionem. Gotować 20 minut, po czym zmiksować ze śmietanką. Doprawić solą i pieprzem.
W czasie, kiedy zupa się gotuje na suchej patelni uprażyć pestki dyni. Następnie na odrobinie oliwy podsmażyć oliwki z tymiankiem.
Zupę wlać do miseczek, posypać pestkami dyni i oliwkami z tymiankiem. Zrobić to dokładnie w takiej kolejności. Pestki będą pływać a oliwki na nich. Wrzucone wcześniej oliwki utoną w zupie. Do każdej porcji dodać serowy placuszek.
Komentarze
Ciekawy przpeis. RobiÅ‚am zupÄ™ krem z żóÅ‚tej papryki w połączeniu z białą fasolÄ…, ale nie rzuciÅ‚a mnie na kolana. Ty też punktujesz potrawy?:) My to robimy codziennie i skala jest też 5 punktowa!
Kinga - 11:22pm, Niedziela 2 Październik 2011.
Nie wiem jak smakowala zupa paprykowa z fasola, ale ta byla na prawde ekstra. Ta cala posypka jest rewelacyjna a ja mialam na dodatek aromatyczny, balkonowy tymianek. Nawet dziecko zjadlo ze smakiem. Potrawy zdarza mi sie punktowac czasem:-)
thiessa - 8:27pm, Poniedziałek 3 Październik 2011.