<<Strona główna

Sajgonki z kaczką "pięć smaków"

Autor: thiessa @ 7:48pm, Wtorek 27 Wrzesień 2011.

Sajgonki z kaczką pięć smaków, five-spice duck rice papper rolls

Źródło: "Fairlady Food" lato 2010

Ze zrobieniem tych sajgonek czekałam na kolejny i chyba już ostatni w tym roku zbiór kolendry, bo nic tak nie smakuje jak taka gruntowa z hodowli pod gołym niebem. Są pyszne i bardzo aromatyczne dzięki własnoręcznie zrobionej przyprawie "pięć smaków". W internecie można znaleźć tę mieszankę w różnych proporcjach, ja kierowałam się własnym wyczuciem smaku i sama dobrałam ilość przypraw. Zachęcam do zrobienia sobie takiej przyprawy i do wykorzystania jej nie tylko do sajgonek. Jej dodatek wzbogaci wiele dań. Moje ostatnie odkrycie to kasza jęczmienna zapieczona z tą przyprawą i dodatkami, jakich dusza zapragnie.

Składniki:

3 piersi z kaczki,
4 łyżki chińskiej przyprawy "pięć smaków",*
1 mały ogórek,
16 arkuszy papieru ryżowego,
1/2 szklanki sosu choisin,
gałązki kolendry + dodatkowo do dekoracji.

Piekarnik rozgrzać do 220oC. Ponacinać w diamenciki i natrzeć z obu stron przyprawą "pięć smaków". Położyć piersi kaczki na rozgrzanej patelni, skórą do dołu i smażyć do momentu, kiedy będzie brązowa i chrupiąca. Położyć piersi kaczki na kratce, umieszczonej nad naczyniem do pieczenia, skórą do góry i piec przez 15 min. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, po czym pokroić w cienkie plasterki.
Ogórka przepołowić, usunąć pestki i pokroić w paski.
Moczyć po 1-2 papiery ryżowe na raz w ciepłej wodzie. Namoczony papier rozłożyć na blacie i posmarować sosem hoisin, położyć plasterki kaczki, paski ogórka i gałązki kolendry. Zawijać jak krokiety. Po zawinięciu przeciąć na skos i wyłożyć na talerz. Ozdobić gałązkami kolendry.

*Przyprawa "pięć smaków"

2 łyżki pieprzu syczuańskiego,
8 gwiazdek anyżu,
1 łyżka ziaren anyżu,
1/2 laski kory cynamonu,
1/2 łyżeczki goździków

 Pieprz syczuański uprażyć na suchej patelni i włożyć do młynka razem z pozostałymi przyprawami, zmiksować. Trzymać w zakręconym słoiku. 

Z Widelcem po Azji 

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Pysznie to wygląda.

hania-kasia - 10:13pm, Wtorek 27 Wrzesień 2011.http://hania-kasia.blogspot.com/

Od początku do końca jestem zauroczona tym przepisem, uwielbiam kaczkę, azjatyckie lekkie smaki i sajgonki na zimno. Pozdrawiam :)

anonim - 5:57pm, Piątek 30 Wrzesień 2011.

Zapomniałam się podpisać:)

burczymiwrzbuchu - 5:58pm, Piątek 30 Wrzesień 2011.http://wbrzuchu.blogspot.com

Hania-kasia poezja:-)

Burczymiwbrzuchu to tak jak ja, od pierwszego wejrzenia.

thiessa - 9:11pm, Piątek 30 Wrzesień 2011.

Thiesso, ta kasza jaglana ma być zapieczona bez tłuszczu? Czy jak? Patent bardzo mi się podoba.

Nina - 11:46am, Poniedziałek 1 Czerwiec 2015.

Nina miałam na myśli jęczmienną. Najpierw ugotowana, później wymieszana z dodatkami i zapieczona.

thiessa - 11:25pm, Wtorek 28 Lipiec 2015.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów