
Sajgonki z kaczką "pięć smaków"
Autor: thiessa @ 7:48pm, Wtorek 27 Wrzesień 2011.
Źródło: "Fairlady Food" lato 2010
Ze zrobieniem tych sajgonek czekałam na kolejny i chyba już ostatni w tym roku zbiór kolendry, bo nic tak nie smakuje jak taka gruntowa z hodowli pod gołym niebem. Są pyszne i bardzo aromatyczne dzięki własnoręcznie zrobionej przyprawie "pięć smaków". W internecie można znaleźć tę mieszankę w różnych proporcjach, ja kierowałam się własnym wyczuciem smaku i sama dobrałam ilość przypraw. Zachęcam do zrobienia sobie takiej przyprawy i do wykorzystania jej nie tylko do sajgonek. Jej dodatek wzbogaci wiele dań. Moje ostatnie odkrycie to kasza jęczmienna zapieczona z tą przyprawą i dodatkami, jakich dusza zapragnie.
Składniki:
3 piersi z kaczki,
4 łyżki chińskiej przyprawy "pięć smaków",*
1 mały ogórek,
16 arkuszy papieru ryżowego,
1/2 szklanki sosu choisin,
gałązki kolendry + dodatkowo do dekoracji.
Piekarnik rozgrzać do 220oC. Ponacinać w diamenciki i natrzeć z obu stron przyprawą "pięć smaków". Położyć piersi kaczki na rozgrzanej patelni, skórą do dołu i smażyć do momentu, kiedy będzie brązowa i chrupiąca. Położyć piersi kaczki na kratce, umieszczonej nad naczyniem do pieczenia, skórą do góry i piec przez 15 min. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, po czym pokroić w cienkie plasterki.
Ogórka przepołowić, usunąć pestki i pokroić w paski.
Moczyć po 1-2 papiery ryżowe na raz w ciepłej wodzie. Namoczony papier rozłożyć na blacie i posmarować sosem hoisin, położyć plasterki kaczki, paski ogórka i gałązki kolendry. Zawijać jak krokiety. Po zawinięciu przeciąć na skos i wyłożyć na talerz. Ozdobić gałązkami kolendry.
*Przyprawa "pięć smaków"
2 łyżki pieprzu syczuańskiego,
8 gwiazdek anyżu,
1 łyżka ziaren anyżu,
1/2 laski kory cynamonu,
1/2 łyżeczki goździków
Pieprz syczuański uprażyć na suchej patelni i włożyć do młynka razem z pozostałymi przyprawami, zmiksować. Trzymać w zakręconym słoiku.
![]() | |
Komentarze
Pysznie to wygląda.
hania-kasia - 10:13pm, Wtorek 27 Wrzesień 2011.http://hania-kasia.blogspot.com/
Od początku do końca jestem zauroczona tym przepisem, uwielbiam kaczkę, azjatyckie lekkie smaki i sajgonki na zimno. Pozdrawiam :)
anonim - 5:57pm, Piątek 30 Wrzesień 2011.
Zapomniałam się podpisać:)
burczymiwrzbuchu - 5:58pm, Piątek 30 Wrzesień 2011.http://wbrzuchu.blogspot.com
Hania-kasia poezja:-)
Burczymiwbrzuchu to tak jak ja, od pierwszego wejrzenia.
thiessa - 9:11pm, Piątek 30 Wrzesień 2011.
Thiesso, ta kasza jaglana ma być zapieczona bez tłuszczu? Czy jak? Patent bardzo mi się podoba.
Nina - 11:46am, Poniedziałek 1 Czerwiec 2015.
Nina miałam na myśli jęczmienną. Najpierw ugotowana, później wymieszana z dodatkami i zapieczona.
thiessa - 11:25pm, Wtorek 28 Lipiec 2015.