
Wołowina z warzywami i chochoyotes w sosie chilli
Autor: thiessa @ 8:59am, Niedziela 25 Wrzesień 2011.
Źródło: "Fresh Mexican" Mónica Medina-Mora. Angeles Ayala
Przedstawiam kolejne danie, które ma raczej charakter poznawczy ze względu na niedostępność składników. O ile masę harinę można zastąpić zwykłą mąką i też otrzymać dobre kluski o tyle nie mam pojęcia, czym zastąpić chillies pasilla, ponieważ każda z meksykańskich papryk różni się od innych, nie mówiąc już o tym, że mało ma wspólnego z chillies dostępnymi na naszym rynku.Danie to dawno miałam na oku, ale zawsze czegoś mi do niego brakowało. Ponieważ na chwilę obecną byłam w posiadaniu masy hariny postanowiłam wykorzystać kończący się sezon na kukurydzę i świeże cukinie. Całość jest dietetyczna. Wołowina jest źródłem białka, potasu, cynku i zestawu witamin z grupy B, natomiast warzywa są bogate w błonnik.
Składniki:
625g wołowiny, pokrojonej w kostkę,
1 cebula, 2 zÄ…bki czosnku, 1 obrany,
1 łodyga selera naciowego,
1 liść laurowy,
5 ziaren czarnego pieprzu,
2 kukurydze, połamane na kawałki,
2 cukinie, przekrojone wzdłuż na ćwiartki,
1 marchewka, przekrojona wzdłuż na ćwiartki,
5 chillies pasilla
1 łyżeczka oleju,
2 gałązki epazote (opcjonalnie), użyłam suszonego,
65g masy hariny,
sól.
Mięso włożyć do garnka i zalać wodą, tak, żeby było całości przykryte. Zagotować zbierając tworzące się na powierzchni szumowiny. Dodać połowę cebuli, obrany czosnek, seler, liść laurowy i ziarenka pieprzu. Przykryć i gotować 1 1/2-2 godziny albo do momentu, kiedy będzie zupełnie miękka.
Usunąć z chillies ogonki, przeciąć i usunąć nasiona. Rozgrzać ciężką patelnię lub comal i na średnim ogniu opiec chillies z obu stron, następnie namoczyć je w gorącej wodzie przez 15-20 minut. W międzyczasie na patelni opiec pozostałą połowę cebuli i niedobrany ząbek czosnku. Ostudzić o obrać czosnek.
Chillies umieścić w blenderze z odrobiną wody z moczenia razem z opieczoną cebulą i czosnkiem a następnie zmiksować i przetrzeć przez sito. Na patelni rozgrzać olej i dodać sos chillies. Smażyć przez 15 minut. Dodać wywar z gotowania mięsa, epazote i sól do smaku.
Ugotować warzywa w oddzielnej wodzie. Nie powinny być do końca miękkie.
Wymieszać masę harinę z ciepłą wodą w takiej ilości, żeby otrzymać miękkie ciasto. Podzielić na 1 cm kulki, w których palcem zrobić dziurkę. Wrzucić do garnka z sosem i gotować 15 minut (ja gotowałam oddzielnie i później wrzuciłam do sosu. Dodać mięso i warzywa z odpowiednia ilością wody z ich gotowania, jeśli jest taka potrzeba. Doprawić do smaku i gotować jeszcze 10 minut.
Podawać bardzo gorące na talerzach do zupy.

Komentarze
Wow !!! cos dla mnie pyszne mięso i w dodatku na ostro .Ach już czuję ten smak :-)
evita0007 - 10:00am, Niedziela 25 Wrzesień 2011.http://evita0007.blogspot.com/
jak zawsze u ciebie bardzo pysznie i egzotycznie. ale ciekawi mnie co to sÄ… te epazote?
bernika - 10:07am, Niedziela 25 Wrzesień 2011.http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/
Evita0007 wiem, ze polaczenie miesa z warzywami to Twoje smaki:-)
Bernika to takie meksykanskie zielsko. U nas, niestety niedostepne nawet w formie suszonej a co dopiero w swiezej. Smak trudny do opisania.
thiessa - 10:34am, Niedziela 25 Wrzesień 2011.