<<Strona główna

Ogórki na gorąco

Autor: thiessa @ 8:44pm, Czwartek 22 Wrzesień 2011.

Ogórki na gorąco, Served hot cucumber


Od lat jem zupę z surowych ogórków, więc danie z nich na ciepło nie było dla mnie jakimś novum, chociaż w naszym kraju wciąż taki sposób ich spożycia może dziwić. Jestem dozgonnie wdzięczna Pinkink, że 5 lat temu zamieściła na Galerii Potraw to danie. Od tej pory wielokrotnie gościło na moim stole a w ostatnim tygodniu aż 3 razy. Czasem przygotowuję wersję podstawową, innym razem dodaję wędzone parówki sojowe. Można oczywiście dodać zwykłą kiełbasę. W każdym przypadku efekt jest znakomity. Proste i genialne w smaku.


Składniki:

1 cebula, posiekana,
1-2 wędzone parówki sojowe lub kawałek zwykłej kiełbasy (opcjonalnie),
1/2 kg szklarniowych ogórków, obranych i pokrojonych na kawałki,
2 pomidory, sparzone i obrane ze skórki,
1/2-1 pęczek koperku,
sól i pieprz do smaku,
śmietana lub jogurt naturalny (opcjonalnie),
olej do smażenia.

Na oleju szklimy cebulÄ™ razem z parówkami lub kieÅ‚basÄ…, jeÅ›li używamy. Wrzucamy ogórki i dusimy chwilÄ™, aż zmiÄ™knÄ…. Dodajemy pomidory i dusimy znowu chwilÄ™, aż przestanÄ… być surowe. Przyprawiamy solÄ… i pieprzem, wrzucamy koperek i dodajemy Å›mietanÄ™ lub jogurt.  

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

a kiedy dodajemy ogórki ?
Jeszcze nigdy nie jadÅ‚am ogórków na ciepÅ‚o...do wypróbowania :)

elzunia - 8:59pm, Czwartek 22 Wrzesień 2011.http://gotowanie-elzunia.blogspot.com/

Przed pomidorami, juz poprawiam.

thiessa - 10:16pm, Czwartek 22 Wrzesień 2011.

Ja już wielokrotnie spotkaÅ‚am siÄ™ z ogórkami na ciepÅ‚o, gdzieÅ› tam w przepisach, ale jakoÅ› nigdy jeszcze sama nie próbowaÅ‚am. Teraz chyba siÄ™ skuszÄ™, tymbardziej, że akurat ogórki mam, bo robiÅ‚am wÅ‚aÅ›nie dip gruszkowo-ogókowy :-) polecam, jest to Å›wietne poÅ‚Ä…czenie.

veggie - 11:04pm, Czwartek 22 Wrzesień 2011.http://veggieola.blogspot.com/

Intrygujące danie. Tak sugestywnie zachwalasz, że aż chciałoby się je przyrządzić, aby osobiście sprawdzić, jak smakuje.

hania-kasia - 10:52pm, Niedziela 25 Wrzesień 2011.http://hania-kasia.blogspot.com/

ZrobiÅ‚am na dzisiejszy obiad, rzeczywiÅ›cie danie godne polecenia, intrygujÄ…ce, smakowite. Do mojego dodaÅ‚am wÄ™dzone parówki sojowe i na konoiec trochÄ™ Å›mietany 22%, wyszedÅ‚ pyszny sosik, coÅ› w rodzaju gulaszu czy potrawki. Mojemu mężowi przypomniaÅ‚ siÄ™ jedzony w mÅ‚odoÅ›ci sos \"kieÅ‚basiany\", który nie bywa na naszym stole od lat (odkÄ…d nie jemy miÄ™sa).

Dziękujemy za nowy obiadowy pomysł!

hajduczek - 2:53pm, Niedziela 2 Październik 2011.

Hajduczek ciesze sie, ze przepis sie przydal. Ja wlasnie zrobilam po raz kolejny, zeby zabrac sobie jutro do pracy.

thiessa - 9:30pm, Poniedziałek 3 Październik 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów