
Shakshouka z paprykÄ… i pomidorami
Autor: thiessa @ 8:29pm, Poniedziałek 19 Wrzesień 2011.
Źródło: "Tamarind & Saffron" Claudia Roden
Ostatnio mam fazę na szakszukę i bez przerwy jadam ją na śniadanie, albo zabieram do pracy. Warzywa przygotowuję wieczorem a rano tylko wbijam jajka i podgrzewam.Szakszuka to danie wywodzące się z krajów Magrebu. W dosłownym tłumaczeniu oznacza "wielki bałagan". Najbardziej znany wariant zawiera cebulę, pomidory i jajka. Można ją przyrządzić z dodatkiem jagnięciny lub baraniny, oraz innych warzyw. Podobnym daniem jest turecki menemen i meksykańskie huevos rancheros . Warto przygotować sobie wersję podstawową, ale w wersji tunezyjskiej, do której składniki podaję jako opcje smakuje o niebo lepiej.
Składniki:
2 czerwone lub zielone papryki (ja dajÄ™ 4, po 2 czerwone i zielone), pokrojone w paski,
2 łyżki oliwy,
3-4 zÄ…bki czosnku, pokrojonego w cienkie plasterki,
4 średnie pomidory, obrane i pokrojone na ćwiartki,
1/2 łyżeczki harissy (opcjonalnie),
1 łyżeczka nasion kminku (nie kuminu),
2 łyżki kaparów (opcjonalnie),
skórka z 1 kiszonej cytryny, pokrojona w paseczki (opcjonalnie),
sól i pieprz,
4 jajka.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na średnim ogniu smażyć paprykę mieszając ją od czasu do czasu, aż zmięknie. Pod koniec smażenia dodać czosnek i lekko zrumienić. Na koniec wrzucić pomidory i smażyć do momentu, kiedy zmiękną. Przyprawić całość solą i pieprzem. W warzywach zrobić lekkie zagłębienia i po kolei wlewać w nie z miseczki jajka, przykryć pokrywką i poczekać, aż się zetną. Można też jajka pomieszać.
![]() | ![]() |
Komentarze
ooo Thiesso to mnie zdziwiłaś że zamiast kuminu kminek bo ja zawsze daje kumin i troche kurkumy a to danie wprost uwielbiam:)) Iza
izaa - 10:14pm, Poniedziałek 19 Wrzesień 2011.
pierwsze sÅ‚yszÄ™ żeby do szakszuki dawać kminek. to chyba jakas wÅ‚asna wariacja na temat tego dania. pomijajÄ…c podpieranie siÄ™ angielskÄ… wikipedii, czy tym że widziaÅ‚em jak przygotowuje jÄ… rodowity MarokaÅ„czyk, wystarczy sprawdzić ilość wyników w google dla "Caraway Shakshouka" vs, "Cumin Shakshouka" ...
ale moje wzburzenie może wynikać z wyjątkowej niechęci do kminku
ps. ja tez dodaje kurkumÄ™ i czÄ™sto ser na chwilÄ™ przed jajkami (najczęściej twaróg, albo fetÄ™)
zoolander - 11:42pm, Poniedziałek 19 Wrzesień 2011.
Izaa, Zoolander w krajach arabskich uzywa sie zarowno kminku jak i kuminu i prawda jest, ze tego drugiego czesciej. Gdyby ksiazka miala wydanie polskie to na pewno dodalabym kumin, poniewaz 99% ksiazek jest zle tlumaczona i to wlasnie on powinien sie znajdowac w przepisie, ale ksiazka jet angielskojezyczna, w przepisie stoi caraway a ja mam zaufanie do jej aurorki Claudii Roden jesli chodzi o wyczucie smaku. Uwielbiam zarowno kumin, jak i kminek a w szakszuce na prawde sie sprawdzil.
thiessa - 6:49am, Wtorek 20 Wrzesień 2011.
Myślę żę z tym daniem jest tak jak u nas z bigosem co dom to inny smak ale następnym razem zrobię z kminkiem
izaa - 9:33am, Wtorek 20 Wrzesień 2011.
Szakuszka - no i znowu coÅ› nowego poznajÄ™ dziÄ™ki Tobie! I oczywiÅ›cie przestestujÄ™ i dam znać jak nam podeszÅ‚o. Ja już czujÄ™, że mi bÄ™dzie smakkować, gorzej z mężem, bo on pewnie bÄ™dzie porównywać do jajecznicy lub jajek sadzonych, a co do tego to ma sztywne zasady - jajecznica bez dodatków, a jajak sadzone w towarzystwie kalafiira i kartofli. Ach...
Kinga - 3:11pm, Wtorek 20 Wrzesień 2011.
A ten bałagan na talerzu to bardzo mi się podoba:) No nie dziwię się, ze masz na niego fazę:)
atina - 7:41pm, środa 21 Wrzesień 2011.
Izaa tez tak mysle. nie dosc, ze jest zroznicowanie krajowe to jeszcze kazda gospodyni po swojemu.
Kinga no wlasnie to danie fajnie byloby potraktowac jako niesniadaniowe. Dla mnie to ono jest idealne do pracy. Jestem pewna, ze bedziesz zachwycona jego smakiem.
Atina okreslenie balagan na talerzu podoba mi sie, bo to jedyne chyba miejsce gdzie balagan zniose. Niestety jestem chorobliwa pedantka:-)
thiessa - 3:45pm, Czwartek 22 Wrzesień 2011.
Thiesso do którego konkretnie kraju chciaÅ‚abyÅ› podpiąć to danie w mojej akcji?
od-kuchni - 11:14am, Poniedziałek 7 Maj 2012.http://odkuchnii.blox.pl