<<Strona główna

Shakshouka z papryką i pomidorami

Autor: thiessa @ 8:29pm, Poniedziałek 19 Wrzesień 2011.

Shakshouka z papryką i pomidorami

Źródło: "Tamarind & Saffron" Claudia Roden

Ostatnio mam fazę na szakszukę i bez przerwy jadam ją na śniadanie, albo zabieram do pracy. Warzywa przygotowuję wieczorem a rano tylko wbijam jajka i podgrzewam. 
Szakszuka to danie wywodzące się z krajów Magrebu. W dosłownym tłumaczeniu oznacza "wielki bałagan". Najbardziej znany wariant zawiera cebulę, pomidory i jajka. Można ją przyrządzić z dodatkiem jagnięciny lub baraniny, oraz innych warzyw. Podobnym daniem jest turecki menemen i meksykańskie huevos rancheros . Warto przygotować sobie wersję podstawową, ale w wersji tunezyjskiej, do której składniki podaję jako opcje smakuje o niebo lepiej.

Składniki:

2 czerwone lub zielone papryki (ja daję 4, po 2 czerwone i zielone), pokrojone w paski,
2 łyżki oliwy,
3-4 ząbki czosnku, pokrojonego w cienkie plasterki,
4 średnie pomidory, obrane i pokrojone na ćwiartki,
1/2 łyżeczki harissy (opcjonalnie),
1 łyżeczka nasion kminku (nie kuminu),
2 łyżki kaparów (opcjonalnie),
skórka z 1 kiszonej cytryny, pokrojona w paseczki (opcjonalnie),
sól i pieprz,
4 jajka.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na średnim ogniu smażyć paprykę mieszając ją od czasu do czasu, aż zmięknie. Pod koniec smażenia dodać czosnek i lekko zrumienić. Na koniec wrzucić pomidory i smażyć do momentu, kiedy zmiękną. Przyprawić całość solą i pieprzem. W warzywach zrobić lekkie zagłębienia i po kolei wlewać w nie z miseczki jajka, przykryć pokrywką i poczekać, aż się zetną. Można też jajka pomieszać.






Warzywa psiankowate

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

ooo Thiesso to mnie zdziwiłaś że zamiast kuminu kminek bo ja zawsze daje kumin i troche kurkumy a to danie wprost uwielbiam:)) Iza

izaa - 10:14pm, Poniedziałek 19 Wrzesień 2011.

pierwsze słyszę żeby do szakszuki dawać kminek. to chyba jakas własna wariacja na temat tego dania. pomijając podpieranie się angielską wikipedii, czy tym że widziałem jak przygotowuje ją rodowity Marokańczyk, wystarczy sprawdzić ilość wyników w google dla "Caraway Shakshouka" vs, "Cumin Shakshouka" ...
ale moje wzburzenie może wynikać z wyjątkowej niechęci do kminku
ps. ja tez dodaje kurkumę i często ser na chwilę przed jajkami (najczęściej twaróg, albo fetę)

zoolander - 11:42pm, Poniedziałek 19 Wrzesień 2011.

Izaa, Zoolander w krajach arabskich uzywa sie zarowno kminku jak i kuminu i prawda jest, ze tego drugiego czesciej. Gdyby ksiazka miala wydanie polskie to na pewno dodalabym kumin, poniewaz 99% ksiazek jest zle tlumaczona i to wlasnie on powinien sie znajdowac w przepisie, ale ksiazka jet angielskojezyczna, w przepisie stoi caraway a ja mam zaufanie do jej aurorki Claudii Roden jesli chodzi o wyczucie smaku. Uwielbiam zarowno kumin, jak i kminek a w szakszuce na prawde sie sprawdzil.

thiessa - 6:49am, Wtorek 20 Wrzesień 2011.

Myślę żę z tym daniem jest tak jak u nas z bigosem co dom to inny smak ale następnym razem zrobię z kminkiem

izaa - 9:33am, Wtorek 20 Wrzesień 2011.

Szakuszka - no i znowu coś nowego poznaję dzięki Tobie! I oczywiście przestestuję i dam znać jak nam podeszło. Ja już czuję, że mi będzie smakkować, gorzej z mężem, bo on pewnie będzie porównywać do jajecznicy lub jajek sadzonych, a co do tego to ma sztywne zasady - jajecznica bez dodatków, a jajak sadzone w towarzystwie kalafiira i kartofli. Ach...

Kinga - 3:11pm, Wtorek 20 Wrzesień 2011.

A ten bałagan na talerzu to bardzo mi się podoba:) No nie dziwię się, ze masz na niego fazę:)

atina - 7:41pm, środa 21 Wrzesień 2011.

Izaa tez tak mysle. nie dosc, ze jest zroznicowanie krajowe to jeszcze kazda gospodyni po swojemu.

Kinga no wlasnie to danie fajnie byloby potraktowac jako niesniadaniowe. Dla mnie to ono jest idealne do pracy. Jestem pewna, ze bedziesz zachwycona jego smakiem.

Atina okreslenie balagan na talerzu podoba mi sie, bo to jedyne chyba miejsce gdzie balagan zniose. Niestety jestem chorobliwa pedantka:-)

thiessa - 3:45pm, Czwartek 22 Wrzesień 2011.

Thiesso do którego konkretnie kraju chciałabyś podpiąć to danie w mojej akcji?

od-kuchni - 11:14am, Poniedziałek 7 Maj 2012.http://odkuchnii.blox.pl

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Looking for a boyfriend
Looking for a boyfriend!!! link to my free webcam...
hheenniiaaa @ 4:51am, 16 Marzec 2019

обьявление дл...
1. Аренда помещений под скла...
Mishaelwibia @ 7:20am, 20 Styczeń 2019

canadian family pharmacy ...
rx pharmacy <t;a href=http://canadianpharmacymi...
ShannonTaino @ 5:48am, 24 Listopad 2018

prescription drugs online...
canadian prescription drugstore
canadian pharmacies shipping to usa Wes @ 3:29am, 24 Listopad 2018

payday loan laws californ...
auto payday loan <a href="http://wwwonline...
bthEndof @ 10:24am, 26 Październik 2018

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów