<<Strona główna

Egzotyka bez granic. Curry z korzenia lotosu

Autor: thiessa @ 11:20am, Niedziela 11 Wrzesień 2011.

Żródło: "Exotic tastes of Sri Lanka" Suharshini Seneviratne


Zdaję sobie sprawę z tego, że dla większości osób przepis ten będzie miał charakter jedynie poznawczy i stanowił swoistego rodzaju ciekawostkę kulinarną ze względu na niedostępność składników. Ja mój korzeń lotosu kupiłam w koreańskim sklepie w formie mrożonki, obrany już i pokrojony na plastry. Podaję jednak sposób przygotowania dla korzenia w całości, bo może komuś trafi się podróż na Wschód i będzie mógł sobie przywieźć taki korzonek. Gotowanie w słonej wodzie ma go ponoć pozbawić goryczki, której ja nie czułam, być może dzięki zamrożeniu. Profilaktycznie jednak obgotowałam przez chwilę mój korzeń lotosu w słonej wodzie.
Kolejną egzotyczną rzeczą są tutaj płatki z rybek maladive. W kuchni lankijskiej stosowane są niemal w każdym przepisie i stanowią tzw. kropkę nad "i" nadając potrawie charakterystycznego smaku. Ostatnia rzecz to charakterystyczne dla kuchni lankijskiej Sinhala curry, tym razem nieprażone, zwane czasem surowym. Każde inne curry nie będzie dobrym zamiennikiem w tym przypadku, bo istotnie wpływa ono na smak potrawy. Zarówno rybki maladive, jak i curry przywiozła mi, ze Sri Lanki Szwagierka, ale zanim to nastąpiło curry robiłam samodzielnie, natomiast rybki maladive pomijałam.

Pewnie jesteście ciekawi jak smakuje taki korzeń lotosu? Otóż nic nadzwyczajnego, tak trochę ziemniakowato, ale potrawa z takiego korzenia to niezwykły efekty wizualny, nieprawdaż?

Korzenie lotosu na targu w Malezji

Składniki:

450g korzenia lotosu,
sól do smaku,
2-3 łyżeczki płatków z rybek maladive,
1/8m łyżeczki kurkumy,
1 średnia, czerwona cebula, pokrojona w piórka,
2 średnie zielone chilli, posiekane,
3 łyżeczki chilli (pominęłam),
1 łyżka surowego (nieprażonego), Sinhala curry ,
1 szklanka mleka kokosowego,
2 łyżki oleju,
2 zÄ…bki czosnku, pokrojonego w cienkie plasterki,
1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy,
5liści curry.

Zagotować korzenie lotosu w osolonej wodzie, zdjąć z nich skórkę i pokroić w plastry. Włożyć do rondelka, wymieszać z płatkami rybek maladive, kurkumą, połową cebuli, zielonym chilli, 2 łyżeczkami chilli w proszku, Sinhala curry i mlekiem kokosowym. Zagotować, posolić, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu około 15 minut mieszając od czasu do czasu.
Na malej patelni rozgrzać olej, wrzucić pozostałą cebulę, czosnek nasiona gorczycy i liście curry. Smażyć na dużym ogniu, aż cebula będzie złotobrązowa. Ja czosnek i gorczycę dałam już po podsmażeniu się cebuli., Dodać łyżeczkę chilli i ewentualnie sól. Wymieszać zawartość patelni z ugotowanym curry i gotować jeszcze 30-40 sekund.





Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów