<<Strona główna

Śródziemnomorska zupa z pieczonych warzyw

Autor: thiessa @ 3:10pm, Piątek 9 Wrzesień 2011.


Żródło: "Zupy" Carole Clements

Jest to pyszna zupa, która pojawia się u mnie w domu już szósty sezon, odkąd jestem posiadaczką książki, z której pochodzi przepis. Zaletą jej jest to, że robi się praktycznie sama. W czasie, kiedy warzywa się pieką można zająć się czymś innym a później naszą rolą jest obranie ich ze skórki i pokrojenie. Robiłam tą zupę w wersji ze śmietanką i bez jej dodatku. Obie wersje znakomite. Tym razem była wersja zabielana.

Składniki:

2-3 łyżki oliwy,
700 g pomidorów obranych ze skory i przekrojonych na pół (ok. 6 odmiany lima),
3 duże żółte papryki, przekrojone na pół,
3 cukinie pokrojone na połówki,
1 mały bakłażan przekrojony na pół,
4 ząbki czosnku, 
2 cebule przekrojone na 8 części,
szczypta tymianku,
1 l bulionu drobiowego, wolowego lub warzywnego,
125 ml słodkiej śmietanki, (opcjonalnie),
sól, pieprz,
świeże liście bazylii.

Oliwą posmarować blachę do pieczenia, rozłożyć warzywa przekrojoną stroną w dół i posmarować oliwą również po wierzchu. Czosnku nie kładłam od razu na blachę z obawy, przed przypaleniem. Zrobiłam to pod koniec pieczenia pozostałych warzyw. 
Wstawić blachę do piekarnika i piec 30-35 min. w temp. 200 C, aż brzegi warzyw nabiorą złotawej barwy. Następnie zdjąć skórkę z papryki i pomidorów. Warzywa pokroić na kawałki. Jeśli ktoś lubi się bawić to może część warzyw zmiksować a resztę zostawić w całości.
Zalać wszystkie warzywa bulionem i gotować 5 min. Dodać śmietankę, sól, pieprz, tymianek i podgotować kolejne 5 min.

Podawać posypane bazylią. 

Warzywa psiankowate

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Oj, mam fazę ostatnio na pieczone warzywa. Zdecydowanie do zrobienia, dam znać jak wyszło :)

kocila - 11:01pm, Piątek 9 Wrzesień 2011.http://grubjadzia.blogspot.com

Jaka kolorowa i pyszna mmm :-)

evita0007 - 8:47am, Sobota 10 Wrzesień 2011.http://evita0007.blogspot.com/

Przepis zapisuję i mam nadzieję, że wkrótce zrealizuję;) Piękna kolorowa zupka będzie idealna w te ostatnio szare dni;)

Panna Malwinna - 10:19am, Niedziela 11 Wrzesień 2011.

Czekam na odzew jak Wam wyszla.

thiessa - 11:49am, Niedziela 11 Wrzesień 2011.

Twoje propozycje do mojej akcji są rewelacyjne! Ta zupka jest jedną z najciekawszych spośród wszystkich przepisów. Musi być pyszna.

mopswkuchni - 4:45pm, Czwartek 22 Wrzesień 2011.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Mopswkuchni bardzo milo mi to czytac. Dziekuje.

thiessa - 8:33pm, Piątek 23 Wrzesień 2011.

Z dużym poślizgiem czasowym, ale daję znać, że zupa zrobiona. Wyszła pyszna i na stałe wejdzie do repertuaru. Zrobiłam bez śmietany.

kocila - 9:21pm, Poniedziałek 10 Październik 2011.http://grubajadzia.blogspot.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów