<<Strona główna

Klasyczne kimchi z kapusty II

Autor: thiessa @ 12:22pm, Czwartek 8 Wrzesień 2011.


Źródło: http://drbenkim.com


Kiedy po raz pierwszy robiłam swoje własne kimchi nie myślałam, że jego produkcja może być tak wciągająca. Stałam się poszukiwaczką różnych przepisów, porównuję proporcje, składniki i wygląd. Najbardziej podobają mi się takie o intensywnie czerwonej barwie, ale jednocześnie są one najbardziej pikantne. Mnie to nie przeszkadza, ale początkującym radzę rozpocząć od mniejszej ilości chilli.
Szperając w internecie można również zaobserwować, że współcześni Koreańczycy niekoniecznie do kiszenia kimchi używają glinianych garnków. Ponieważ nie posiadam takowego garnka odpowiedniej wielkości postanowiłam pójść w ich ślady i od tej pory robię kimchi używając dużego, plastikowego pojemnika. Pragnę też obalić mit o jakoby okropnym zapachu, który wypełnia całą kuchnię podczas procesu kiszenia. Po pierwsze najsmaczniejsze kimchi dochodzi w niskich temperaturach, czyli np. w lodówce i nie ma potrzeby trzymać go dłużej w temperaturze pokojowej niż dobę, po drugie szczelna pokrywa pojemnika plastikowego eliminuje jakikolwiek zapach a po trzecie śmiem twierdzić, że takie kimchi nawet przyjemnie pachnie.
W poniżej wykorzystanym przepisie dodaję od siebie szczypiorek czosnkowy i papryczkę chilli, pomijam natomiast cebulę, której smak w kimchi mi nie bardzo odpowiada.

Składniki:

1 duża kapusta pekińska, pokrojona na kawałki wielkości kęsa (1x1 – 1,5-1,5 cm),
4 łyżki soli morskiej,
4 łyżki koreańskiego chilli w płatkach (gochugaru),
4 łyżki wody,
1 łyżka przeciśniętego czosnku,
1 łyżka startego imbiru,
3-4 cebulki dymki, posiekane,
1/2 pęczka szczypiorku czosnkowego, posiekanego, pokrojony na kawałki (opcjonalnie),
1 czerwona paryczka chilli, posiekana (opcjonalnie),
2 łyżki sosu rybnego (wegetarianie mogą pominąć),
1/2 jabłka, starte na drobnej tarce na puree,
1/2 gruszki startej na drobnej tarce na puree,
1/2 cebuli, startej na drobnej tarce (ja pomijam)

W dużym plastikowym pojemniku dokładnie wymieszać sól z kapustą, żeby cała była nią pokryta. Zostawić na cztery godziny. Po tym czasie kapustę dobrze wypłukać, w 2-3 zmianach wody. Nie powinna być za bardzo słona, ponieważ ma to sprawić sos rybny. Wegetarianie, którzy pominą sos rybny powinni wypłukać kapustę w mniejszym stopniu.
Po wypłukaniu kapustę należy dobrze odsączyć, ale nie wyciskać, powinna pozostać jędrna. Włożyć z powrotem do plastikowego pojemnika.
Gochugaru wymieszać z 4 łyżkami wody i taką pastę wlać do kapusty. Następnie dodać sos rybny, starte jabłko i gruszkę, cebulę, imbir, papryczkę chilli i czosnek oraz dymkę i szczypiorek czosnkowy.
Kapustę dokładnie pomieszać używając gumowych rękawiczek.
Przykryć pojemnik pokrywką i zostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Po tym czasie pojemnik przełożyć do lodówki.
Nie wkładamy kimchi od razu do zakręconych słoików, dlatego, że proces fermentacji może spowodować, że eksplodują. Czasem i po tygodniu jest to niemożliwe. Ja przekładam je do słoików po upływie 1,5 tygodnia i nie zakręcam ich jeszcze szczelnie. Układając kimchi w słoikach należy je lekko dociskać, tak, żeby płyn wydostał się na powierzchnię i nie napełniać słoików do końca. Im starsze kimchi tym kwaśniejsze. Takie dwutygodniowe smakuje mi najbardziej.

DANIA Z ZASTOSOWANIEM KIMCHI:

Kimchi jjigae
Smażone kimchi
Tofu ze smażonym kimchi
Placki ziemniaczane z kimchi i tofu



Z Widelcem po Azji


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Muszę w końcu pokusić się o zrobinie kimchi w domu, bo jeszcze nie robiłam. Mam już kupione od jakiegoś czasu dodatki - mieszankę przyprawową w proszku a także bazę w postaci takiej jakby pasty i jakoś nie mogę się zebrać, aby ich użyć. Nawet mam spory gliniany garnek po babci.

hania-kasia - 7:40pm, Czwartek 8 Wrzesień 2011.http://hania-kasia.blogspot.com/

Hania-kasia jak juz sie do tego zabierzesz to bedziesz zalowala, ze tak dlugo czekalas. Na prawde nie ma przy tym wiele roboty, tym bardziej, ze masz gotowa baze do kimchi.

thiessa - 4:00pm, Piątek 9 Wrzesień 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów