
Fasolka szparagowa z jogurtem (Mtsvane Lobios Borani)
Autor: thiessa @ 2:34pm, Niedziela 21 Marzec 2010.
Źródło: The Georgan feast" Darra Goldstein
Gruzińskie borani jest podobne do Perskiego borani-e i indyjskiego boorani. Wszystkie mają wpływy mongolskie. Ugotowaną fasolkę szparagową można zastąpić w tym daniu ugotowanym szpinakiem w podwójnej ilości. Oryginalny przepis zawiera bardzo duże ilości masła. Ja je ograniczyłam.Składniki:
450g fasolki szparagowej,
1 cebula, posiekana,
6 łyżek masła,
1/4 łyżeczki cynamonu,
szczypta mielonych goździków,
świeżo zmielony pieprz,
1 mały ząbek czosnku, posiekany,
1/2 łyżeczki soli,
1 szklanka jogurtu,
1/4 szklanki lodowatej wody,
1/2 szklanki posiekanej zieleniny (bazylia, estragon, kolendra, pietruszka, koperek, czÄ…ber),
1 łyżka mięty, posiekanej.
Podgotować fasolkę przez 4-5 minut do czasu, kiedy pozostanie jeszcze jędrna. Odcedzić fasolkę i pokroić na kawałki.
W czasie, kiedy fasolka się gotuje podsmażyć na 4 łyżkach masła cebulę, kiedy będzie wystarczająco miękka, dodać ugotowaną fasolkę i następne 2 łyżki masła. Wymieszać z cynamonem, goździkami i pieprzem. Gotować przykryte przez 10-15 minut albo do momentu, kiedy fasolka będzie zupełnie miękka. Wmieszać do fasolki zieleninę i gotować jeszcze przez 1 minutę.
Połączyć jogurt z zimną wodą i czosnkiem.
Fasolkę polać jogurtem i przyozdobić listkami mięty.
Komentarze