
Papryka z farszem z marchewki i pomidorów
Autor: thiessa @ 8:05pm, Wtorek 6 Wrzesień 2011.
Żródło: "Armenia od kuchni" Narine Karapetjan-Kulka, Marek Kulka
W internecie królują papryki nadziewane mięsem, lub w wersji wegetariańskiej z soczewicą. Ten przepis jest o tyle ciekawy, że nie dość, że wegański to jeszcze z dosyć osobliwym nadzieniem marchewkowo-pomidorowym. Takie papryki mogą być dopełnieniem obiadu mięsnego i służyć jako dodatek warzywny, ale dla mnie z dodatkiem ryżu, czy też kaszy, stanowią kompletny posiłek sam w sobie. Idealne do zabrania do pracy.
Składniki:
4 papryki,
4 marchewki, starte na grubej tarce,
1 duża cebula, posiekana,
3 duże pomidory, obrane ze skórki i posiekane,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki i dodatkowo do posypania,
olej do smażenia,
sól i pieprz do smaku.
Marchew lekko podsmażyć na oleju, dodać cebulę i dosmażyć do końca. Następnie dołożyć pomidory i wszystko razem dusić 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Z papryki odciąć górną część z szypułką i usunąć nasiona. Tak przygotowaną paprykę napełnić farszem, ułożyć w garnku, który napełnić do połowy wysokości papryki gorącą wodą, do której wlać 1-2 łyżki oleju. Gotować pod przykryciem pół godziny. Gotową paprykę posypać posiekaną natką pietruszki.
![]() |
Komentarze
cudnie wygląda i musi być pyszna :)
piegusek1976 - 10:32pm, Wtorek 6 Wrzesień 2011.http://www.piegusek1976.blogspot.com