
Tilapia z pomidorami i czarną fermentowaną fasolą
Autor: thiessa @ 8:43pm, Sobota 3 Wrzesień 2011.
Żródło: "A taste of Shan" Page Bingham
To już drugi przepis kuchni burmańskiej, który przygotowałam z powyższej książki. Premiera miała miejsce w lipcu i nie muszę chyba dodawać, że bardzo mi smakował. Cytuję autorkę książki: "The combination of soy beans and tomatoes stir-fried with ginger and coriander leaves is to die for! No właśnie mi do tego wszystkiego zabrakło kolendry, której jestem wielką fanką, a której akurat nie miałam Dałam odrobinę pietruszki, ale to zupełnie inna bajka.
Składniki:
4 filety z tilapii (każdy ok. 150g),
4 łyżki oleju (dałam mniej),
2 szalotki, pokrojone w cienkie plasterki,
2 łyżki utartego imbiru,
4 pomidory, obrane ze skórki i posiekane,
szczypta cukru,
2 łyżki czarnej fermentowanej fasoli (do nabycia w sklepach azjatyckich),
2 łyżki posiekanej kolendry.
Piekarnik rozgrzać do 180C. Filety rybne posmarować delikatnie olejem i zapiekać przez 15 minut.
W międzyczasie rozgrzać olej na patelni, dodać szalotkę i smażyć często mieszając, aż stanie się szklista i zmięknie. Dodać imbir i smażyć chwilę, żeby wydobyć aromat. Dorzucić pomidory i gotować przez 10-15 minut na średnim ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. W razie gdyby sos zaczął przywierać do patelni lub zbytnio gęstnieć dodać nieco wody. Na koniec dorzucić czarną fermentowaną fasolę i szczyptę cukru, smażyć kolejne 5 minut.
Sosem polać rybę i włożyć z powrotem do piekarnika. Piec 15-20 min.
Podawać posypane kolendrą.
Komentarze
Ale super danko mmm :-)
evita0007 - 9:22pm, Sobota 3 Wrzesień 2011.http://evita0007.blogspot.com/
u mnie też rybka i tez z pomidorami :)
aga-aa@gazeta.pl - 9:59am, Niedziela 4 Wrzesień 2011.
Pyszna rybka. Kuchni burmianskiej nie znam wiec chetnie sie z nia zapoznam jak tylko nabede te sfermentowana czarna fasole :) I masz racje: kolendra i natka tozupelnie inna bajka (ja kolendre bardzo lubie chociaz niektorym smierdzi np. takiej pani Julii Child:) Nie napisze czym bo moglabym komus odebrac na nia ochote (na kolendre oczywiscie:)
P.S. Jutro bedzie u mnie na blogu kolejne danie z ksiazki "Dieta Italiana" Gino D'Acampo. Moze tym Cie przekonam :) A jesli nie to beda tez nastepne :))
Pozdrawiam.
majka - 8:54pm, Niedziela 4 Wrzesień 2011.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com
Aga ano widzialam.
Majka u Ciebie to chyba nie powinno byc problemow z dostaniem tej czarnej fasoli. Pewnie masz u siebie wiecej niz jeden azjatycki sklep. A mozna ja spotkac takze w przepisach kuchni chinskiej. Male opakowanie za grosze praktycznie a na wiele potraw starcza.
Co do kolendry to jedna Tajka mi kiedys powiedziala, ze mozna ja kochac lub nienawidziec. U mnie nie bylo, az tak radykalnie, bo na poczatku srednio za nia przepadalam a pozniej tak pokochalam, ze teraz dawalabym do wszystkiego.
Czekam w takim razie na jutrzejszy wpis i kolejne i zdaje sie na Twoj wybor.
thiessa - 9:06pm, Niedziela 4 Wrzesień 2011.
Świetna propozycja. Poproszę jeszcze o banerek akcji Warzywa psiankowate - wówczas będę mogła dodać przepis do podsumowania.
mopswkuchni - 4:37pm, Czwartek 22 Wrzesień 2011.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/