<<Strona główna

Duszony miecznik po hiszpańsku

Autor: thiessa @ 6:28am, Poniedziałek 29 Sierpień 2011.

Źródło: "Smaki Hiszpanii" Parragon Books

Miecznik to bardzo popularna ryba w Hiszpanii. Traktuje się ją bardziej jak mięso niż jak rybę i często podaje jako danie główne. Równie dobrze w tym przypadku sprawdzi się tuńczyk. Problem polega na tym, że ryby te w Polsce nie dość, że trudno dostępne to jeszcze nieziemsko drogie. Można się zatem pokusić na inną rybę o zwartym mięsie. Może to być łosoś lub dorsz.


Składniki:

4 łyżki oliwy,
3 szalotki, posiekane,
225g pomidorów z puszki, użyłam świeżych, obranych ze skórki i posiekanych,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
650g ziemniaków w plasterkach,
250g wywaru warzywnego,
2 łyżki soku z cytryny,
1 czerwona papryka, bez pestek, pokrojona w kosteczkę,
20 czarnych oliwek, przepołowionych,
1 kg steków z miecznika, bez skóry, w kawałkach wielkości jednego kęsa,
sól i pieprz.

Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić szalotki i smażyć 4 minuty, aż zmiękną. Dodać czosnek, smażyć parę sekund i dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie sos będzie miał konsystencję pasty i będzie bardzo aromatyczny.
W tym czasie ziemniaki umieścić w garnku, zalać wywarem warzywnym, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i dodać paprykę. Przykryć i gotować 15 minut.
Do ziemniaków wrzucić oliwki, miecznika oraz mieszankę pomidorową. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Danie wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu 7-10 minut.            

Warzywa psiankowate



                   
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Smakowite jedzonko

degustatorka - 1:11pm, Poniedziałek 29 Sierpień 2011.http://www.cospysznego.blox.pl

Cześć, mam nadzieję, iż już żadnych twoich zdjęć nie mam na swoim blogu. Bynajmniej nie celowo umieszczałam je tam. W wyszukiwarce grafika google wpisywałam odpowiednie frazy i zwybierałam te zdjęcie które mi sie najbardziej podobały. tak że nawet nie wchodziłam na twojego bloga i nie wiedziałam czyje one są. Myślałam, że sa ogólnie dostepne. Czytałam twoje wpisy na stonie http://forum.gazeta.pl/forum/w,77,127667517,,Kradziez_zdjec_do_przepisow_.html?v=2 chce ci tylko powiedzieć, iz admin mojego bloga w powyższej sprawie nie ruszył nawet palcem. To że wpisy zostały usuniete to tylko moja robota ponieważ chciałam zacząć od nowa. Tak więc jak widac nie ma co polegac na admin. widocznie jemu całkowicei wiszą wojny o jakąkolwiek fotke. No i nie ma co ludzi wyzywać od wiesniar, źle to świadczy o piszącym. Mimo iz to tylko internet, bardzo anonimowe źródło wyrażania emocji. Wszystko mozna spokojnie załatwic między soba nie wychodząć z założenia,iż ktos działa na nasza szkodę. Przeciez w sieci jesteśmy sobie całkowicie obojetni. Pozdrawiam.

Maniatka - 1:19pm, Poniedziałek 29 Sierpień 2011.http://maniatka-sie-odchudza.blogspot.com/

Tak sie sklada, ze kazde zdjecie zamieszczone w internecie jest czyjas wlasnoscia i nie sa wcale ogolnodostepne. Admin Twojego bloga ruszyl palcem za pierwszym razem i skasowal Ci jeden wpis, ale nie dalo Ci to nic do myslenia i go przywrocilas.
To dobrze, ze zaczynasz od nowa, ale nastepnym razem sama rob fotografie tego co jesz a jesli wykorzystujesz jakies zdjecia znalezione w internecie to dotrzyj do zrodla, zapytaj o zgode jego autora i podaj skad pochodza. Tego wymaga netykieta. Nie umieszcza sie w internecie tresci, ktore przyczyniają się do łamania praw autorskich lub naruszają prawa autorskie i licencje podmiotów trzecich. (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 lutego 1994 r.);
To nie wojna o ta konkretnie glupia fotke tylko o zasade.
A za nazwanie Cie wiesniara przepraszam, faktycznie przesadzilam. Pozdrawiam.

thiessa - 4:13pm, Poniedziałek 29 Sierpień 2011.

bardzo atrakcyhny przepis. Gdyby nie to, że stęskniłam się za halibutem, to stanąłby miecznik na moim stole jutro. Będzie musiał poczekać.

Kinga - 4:21pm, Poniedziałek 29 Sierpień 2011.

oj joj joj to się porobiło :-) wojna zakończona rozumiem, chęci do wspólnego gotowania są to jak tylko rozpakuję walizki to zrobimy bialuchną zupę tajską bo strasznie jestem jej ciekawa :-) pozdrowionka

MalgosiaZ - 9:25pm, Poniedziałek 29 Sierpień 2011.http://smakialzacji.blogspot.com/

Kinga halibut bardziej dostepny. Mam go w sklepie za rogiem a miecznika na drugim koncu miasta i to nie zawsze:-)

MalgosiaZ mam nadzieje, ze zakonczona. Co do zupy to chetnie, ale w przyszlym tygodniu, jak juz bede miala swoj aparat z powrotem, bo teraz robie zdjecia zastepczym.

thiessa - 10:49pm, Poniedziałek 29 Sierpień 2011.

Thiessa, zrobiłam tego miecznka. W macro miecznik w zasadzie zawsze jest na stanie, więc zaszalałam. I byłam ZACHWYCONA. Co więcej - w tej formie miecznik dla mnie był bardzo atrakcyjny, bo gdy próbowałam go robić w formie steka, wyszedł nie bardzo. Może to kwestia moich kiepski umiejętności smażenia mięsa.

Kinga - 2:59pm, Poniedziałek 5 Wrzesień 2011.

Ja mysle, ze miecznik, tak samo jak i tunczyk szybko sie wysuszaja podczas smazenia. Powinny sie smazyc krotko po obu stronach a potem trzeba je zawinac w folie, zeby doszly. Ten przepis ma ta zalete, ze ryba sie po prostu gotuje w wywarze, wiec wysuszenie jej nie grozi, stad cala tajemnica.

thiessa - 11:12pm, Poniedziałek 5 Wrzesień 2011.

Pyszne:)

arek - 5:12pm, środa 24 Grudzień 2014.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów