<<Strona główna

Kurczak smażony z porem

Autor: thiessa @ 6:32am, Piątek 26 Sierpień 2011.

Żródło: "A taste of Shan" Page Bingham


Kolejny kurczak. Można by pomyśleć, że żywię się nimi na okrągło, tymczasem jadam mięso 3-4 razy w miesiącu. Poprzednie przepisy wygrzebałam z archiwum a dzisiejszego kurczaka zrobiłam przedwczoraj i wykonałam zdjęcie zastępczym aparatem.
Przepis pochodzi z mojej nowej książki o kuchni prowincji Shan leżącej w północnej Birmie, którą dostałam od Małżonka na rocznicę ślubu. To drugie przepis, który z niej wypróbowałam. Pierwszy pojawi się na blogu pewnie niebawem.
To zadziwiające, że z tak prostych składników można skonstruować tak smaczne danie. Kurczak składnikami w zasadzie nie odbiega od dań bliskich naszej kulturze, ale chyba długi proces jego obróbki i dodatek kurkumy i cukru wydobył jego smak na tyle, że powstało absolutnie pyszne danie. Osoby, które nie lubią pikantnych dań mogą całkowicie pominąć dodatek chilli. Ja lubię a pomimo to zmniejszyłam jego ilość.

Składniki:

2 łyżki oleju,
szczypta kurkumy,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
2 szklanki piersi z kurczaka, pokrojonego na małe kawałki,
2 pory, białe i jasnozielone części, przekrojone wzdłuż i posiekane,
5-6 suszonych czerwonych chilli z usuniętymi ogonkami i pestkami, pokrojonych na kawałki (dałam 3),
1 łyżeczka cukru,
sól do smaku,
3 łyżki kolendry, posiekanej.

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić czosnek. Smażyć chwilę, aż lekko zbrązowieje, ale uważać, żeby go nie spalić, bo zgorzknieje. Dodać kurkumę i kawałki kurczaka. Smażyć przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać por, suszone chilli, cukier i sól. Smażyć kolejne 10 minut. Na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Wlać 1-2 łyżki wody, przykryć patelnię i smażyć przez kolejne 20 minut.
Kurczaka podawać posypanego kolendrą w towarzystwie białego ryżu.

Z Widelcem po Azji




Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Piękne zdjęcie i bardzo apetyczne danie! :)

siÅ‚a smaku - 9:39am, Piątek 26 Sierpień 2011.http://silasmaku.blogspot.com

Ciekawe czy w oryginale była pierś z kurczaka, ta kuchnia kojarzy mi się raczej z całą kurą siekaną razem z kośćmi do obgryzania.

kocil - 10:28am, Piątek 26 Sierpień 2011.http://grubajadzia.blogspot.com

Sila smaku dziekuje. A zdjecie srednio mi sie podoba, chce juz moj aparat z powrotem.

Kocila calkiem prawdopodobne, ze w oryginalnym przepisie uzywalo sie miesa mieszanego z roznych czesci kurczaka. Autorka kisiazki mieszkala przez jakis czas na Birmie i spisywala przepisy od spotkanych ludzi a wydając ksiażkę dostosowala ja pewnie do warunkow kraju z ktorego pochodzi. Mam w swojej biiblioteczce ksiazke o kuchni laotanskiej i tam zawsze wystepuje kura w calosci.

thiessa - 9:55pm, Piątek 26 Sierpień 2011.

Ja pamiÄ™tam jak w moim akademiku przyjechaÅ‚a duża grupa studentów stamtÄ…d, gotowali w akademikowej kuchni niesamowite rzeczy. Zapachy rozchodziÅ‚y siÄ™ na caÅ‚y budynek, a studentom gÅ‚upio byÅ‚o przy nich odgrzewać swoje gotowe sÅ‚oiczki:) Potem dojechali studenci ze Sri Lanki i wtedy zaczęło siÄ™ dziać :)

kocila - 11:11pm, Piątek 26 Sierpień 2011.http://grubajadzia.blogspot.com

bardzo lubiÄ™ takie dania i to również mi siÄ™ podoba:) Pycha:)

atina - 6:34am, Sobota 27 Sierpień 2011.

Kocila ja bardzo zaluje, ze nie mialam sposobnosci mieszkac w takim miedzynarodowym akademiku. Pewnie zamiast siedziec na zajeciach siedzialabym z nimi w kuchni, bo kuchnie lankijska tez uwielbiam, tak jak wszystkie kuchnie azjatyckie.

Atina czesc, ciesze sie, ze juz wrocilas.

thiessa - 9:37am, Sobota 27 Sierpień 2011.

Åšwietny ten kurczak! Z chÄ™ciÄ… wypróbujÄ™.

od-kuchni - 10:54am, Sobota 27 Sierpień 2011.http://odkuchnii.blox.pl

ByÅ‚o ciekawie gdy po imprezie wracaÅ‚o siÄ™ o 3 nad ranem a tam 10 lankijskich chÅ‚opaków myje zÄ™by w Å‚azience :) Jedzenie natomiast gotowali niesamowite, jednakże poziom ostroÅ›ci potraw byÅ‚ dla mnie nie do przejÅ›cia.

kocila - 11:44pm, Sobota 27 Sierpień 2011.http://grubajadzia.blogspot.com

Na pewno skorzystam z przepisu, bo mój ukochany szaleje za porem. DziÄ™ki za inspiracjÄ™ i pozdrawiam :)

burczymiwbrzuchu - 1:24pm, Niedziela 28 Sierpień 2011.http://wbrzuchu.blogspot.com

Kocila ja mam duza tolerancje na ostre, ktora przyszla mi z czasem, ale wlasnie w domowym gotowaniu najfajniejsze jest to, ze mozna sobie samemu dozowac ile chilli dodamy.

thiessa - 10:43pm, Niedziela 28 Sierpień 2011.

mmm wygląda bardzo aztcyepnie ja tez często robię dania szybkie i nieskomplikowane :) ale ja chyba bardziej z lenistwa :)Takiego kurczaczka chętnie bym zjadła ostatnio mięsko u mnie rzadko gości gdyż mąż go nie jada Pozdrawiamps. piekne koraliki filcowe :))))

Milon - 6:12am, Niedziela 1 Lipiec 2012.http://YfYDKWtgcWeWnjGPdb

gay dating sa
asan gay dating site
<a href=gayonlinedating.net?>az gay dating</a>

MichaelDof - 6:42pm, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://gaydatinglosangeles.com

I simply wished to thank you so much again. I do not know the things I would've done without the type of concepts contributed by you about this question. It was actually a very terrifying issue in my circumstances, but encountering a new specialized strategy you resolved that made me to cry over gladness. Now i am happy for your service and even trust you realize what a great job that you're carrying out teaching the mediocre ones thru your web blog. I am sure you've never encountered all of us.

hermes - 8:38pm, środa 10 Maj 2023.http://www.hermesonlineshop.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów