
Kurczak smażony z porem
Autor: thiessa @ 6:32am, Piątek 26 Sierpień 2011.
Żródło: "A taste of Shan" Page Bingham
Kolejny kurczak. Można by pomyśleć, że żywię się nimi na okrągło, tymczasem jadam mięso 3-4 razy w miesiącu. Poprzednie przepisy wygrzebałam z archiwum a dzisiejszego kurczaka zrobiłam przedwczoraj i wykonałam zdjęcie zastępczym aparatem.
Przepis pochodzi z mojej nowej książki o kuchni prowincji Shan leżącej w północnej Birmie, którą dostałam od Małżonka na rocznicę ślubu. To drugie przepis, który z niej wypróbowałam. Pierwszy pojawi się na blogu pewnie niebawem.
To zadziwiające, że z tak prostych składników można skonstruować tak smaczne danie. Kurczak składnikami w zasadzie nie odbiega od dań bliskich naszej kulturze, ale chyba długi proces jego obróbki i dodatek kurkumy i cukru wydobył jego smak na tyle, że powstało absolutnie pyszne danie. Osoby, które nie lubią pikantnych dań mogą całkowicie pominąć dodatek chilli. Ja lubię a pomimo to zmniejszyłam jego ilość.
Składniki:
2 łyżki oleju,
szczypta kurkumy,
2 ząbki czosnku, posiekane,
2 szklanki piersi z kurczaka, pokrojonego na małe kawałki,
2 pory, białe i jasnozielone części, przekrojone wzdłuż i posiekane,
5-6 suszonych czerwonych chilli z usuniętymi ogonkami i pestkami, pokrojonych na kawałki (dałam 3),
1 łyżeczka cukru,
sól do smaku,
3 łyżki kolendry, posiekanej.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić czosnek. Smażyć chwilę, aż lekko zbrązowieje, ale uważać, żeby go nie spalić, bo zgorzknieje. Dodać kurkumę i kawałki kurczaka. Smażyć przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać por, suszone chilli, cukier i sól. Smażyć kolejne 10 minut. Na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Wlać 1-2 łyżki wody, przykryć patelnię i smażyć przez kolejne 20 minut.
Kurczaka podawać posypanego kolendrą w towarzystwie białego ryżu.
Komentarze
Piękne zdjęcie i bardzo apetyczne danie! :)
siła smaku - 9:39am, Piątek 26 Sierpień 2011.http://silasmaku.blogspot.com
Ciekawe czy w oryginale była pierś z kurczaka, ta kuchnia kojarzy mi się raczej z całą kurą siekaną razem z kośćmi do obgryzania.
kocil - 10:28am, Piątek 26 Sierpień 2011.http://grubajadzia.blogspot.com
Sila smaku dziekuje. A zdjecie srednio mi sie podoba, chce juz moj aparat z powrotem.
Kocila calkiem prawdopodobne, ze w oryginalnym przepisie uzywalo sie miesa mieszanego z roznych czesci kurczaka. Autorka kisiazki mieszkala przez jakis czas na Birmie i spisywala przepisy od spotkanych ludzi a wydając ksiażkę dostosowala ja pewnie do warunkow kraju z ktorego pochodzi. Mam w swojej biiblioteczce ksiazke o kuchni laotanskiej i tam zawsze wystepuje kura w calosci.
thiessa - 9:55pm, Piątek 26 Sierpień 2011.
Ja pamiętam jak w moim akademiku przyjechała duża grupa studentów stamtąd, gotowali w akademikowej kuchni niesamowite rzeczy. Zapachy rozchodziły się na cały budynek, a studentom głupio było przy nich odgrzewać swoje gotowe słoiczki:) Potem dojechali studenci ze Sri Lanki i wtedy zaczęło się dziać :)
kocila - 11:11pm, Piątek 26 Sierpień 2011.http://grubajadzia.blogspot.com
bardzo lubię takie dania i to również mi się podoba:) Pycha:)
atina - 6:34am, Sobota 27 Sierpień 2011.
Kocila ja bardzo zaluje, ze nie mialam sposobnosci mieszkac w takim miedzynarodowym akademiku. Pewnie zamiast siedziec na zajeciach siedzialabym z nimi w kuchni, bo kuchnie lankijska tez uwielbiam, tak jak wszystkie kuchnie azjatyckie.
Atina czesc, ciesze sie, ze juz wrocilas.
thiessa - 9:37am, Sobota 27 Sierpień 2011.
ũwietny ten kurczak! Z chęcią wypróbuję.
od-kuchni - 10:54am, Sobota 27 Sierpień 2011.http://odkuchnii.blox.pl
Było ciekawie gdy po imprezie wracało się o 3 nad ranem a tam 10 lankijskich chłopaków myje zęby w łazience :) Jedzenie natomiast gotowali niesamowite, jednakże poziom ostrości potraw był dla mnie nie do przejścia.
kocila - 11:44pm, Sobota 27 Sierpień 2011.http://grubajadzia.blogspot.com
Na pewno skorzystam z przepisu, bo mój ukochany szaleje za porem. Dzięki za inspirację i pozdrawiam :)
burczymiwbrzuchu - 1:24pm, Niedziela 28 Sierpień 2011.http://wbrzuchu.blogspot.com
Kocila ja mam duza tolerancje na ostre, ktora przyszla mi z czasem, ale wlasnie w domowym gotowaniu najfajniejsze jest to, ze mozna sobie samemu dozowac ile chilli dodamy.
thiessa - 10:43pm, Niedziela 28 Sierpień 2011.
mmm wygląda bardzo aztcyepnie ja tez często robię dania szybkie i nieskomplikowane :) ale ja chyba bardziej z lenistwa :)Takiego kurczaczka chętnie bym zjadła ostatnio mięsko u mnie rzadko gości gdyż mąż go nie jada Pozdrawiamps. piekne koraliki filcowe :))))
Milon - 6:12am, Niedziela 1 Lipiec 2012.http://YfYDKWtgcWeWnjGPdb
gay dating sa
asan gay dating site
<a href=gayonlinedating.net?>az gay dating</a>
MichaelDof - 6:42pm, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://gaydatinglosangeles.com
I simply wished to thank you so much again. I do not know the things I would've done without the type of concepts contributed by you about this question. It was actually a very terrifying issue in my circumstances, but encountering a new specialized strategy you resolved that made me to cry over gladness. Now i am happy for your service and even trust you realize what a great job that you're carrying out teaching the mediocre ones thru your web blog. I am sure you've never encountered all of us.
hermes - 8:38pm, środa 10 Maj 2023.http://www.hermesonlineshop.com