
Kurczak z Lo-Din
Autor: thiessa @ 7:01am, środa 24 Sierpień 2011.
Źródło: "Kuchnia chińska" Wydawnictwo MAK
W dalszym ciągu pozbawiona aparatu wygrzebuję zdjęcia z archiwum. Tego kurczaka zrobiłam dwa razy. Jeden raz jak nakazuje przepis z perłową cebulką i drugi raz już ze zwykłą czerwoną cebulą. W każdym wypadku wyszedł pyszny.
Lo-Din to miejscowość w Chinach, która słynie z kurczaka przyrządzanego w ten sposób. Czarna fasola nabiera niepowtarzalnego smaku, gdy wymiesza się ją z niewielką ilością cukru oraz olejem i długo się gotuje. W przepisie tym, z uwagi na to długie gotowanie, występuje większa ilość oleju, który jest niezbędny, żeby kurczaka nie przypalić a poza tym jest nośnikiem smaków. W późniejszej fazie wytrąci się on z potrawy, więc nie należy obawiać się zbyt dużej ilości tłuszczu.
Czarną, fermentowaną fasolę można kupić w sklepach azjatyckich lub internetowych. Po zakupie zawartość opakowania trzeba przełożyć do słoika, zakręcić i włożyć do lodówki. Starcza na bardzo długo.
Składniki główne
300g mięsa z piersi kurczaka, pokrojonego na kawałki o wymiarach 5x3x0,5 cm
120g czerwonej cebuli perłowej, większe podzielone na kawałki,
1 cebula dymka, pokrojona na kawałki
2 zÄ…bki czosnku, posiekane
5 łyżek oleju,
3 plasterki imbiru, posiekane
30g czarnej fermentowanej fasoli,
Składniki dodatkowe
(1)1 łyżeczka sosu sojowego,
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej,
(2) 1/4 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki sosu sojowego,
1 łyżeczka sosu ostrygowego,
1/2 łyżeczki cukru,
1-2 łyżki wody.
Kawałki piersi kurczaka wymieszać ze składnikami dodatkowymi (1).
Wok przepalić, następnie wlać olej, rozgrzać i wrzucić czerwoną cebulę, zmniejszyć ogień. Gdy cebula zmięknie dodać mięso, dymkę, czosnek i fermentowaną czarna fasolę. Wszystkie składniki smażyć mieszając 4 minuty. Dodać składniki dodatkowe (2), przykryć wok i powoli gotować potrawę na małym ogniu. Przepis zaleca, żeby robić to przez godzinę. Ja gotowałam pół godziny.
![]() |  |
Komentarze
Bardzo apetyczna potrawa. Uwielbiam takie duszone mięsa z dodatkiem cebulek w całości.
hania-kasia - 9:16pm, środa 24 Sierpień 2011.http://hania-kasia.blogspot.com/
Hania-kasia jesli jeszcze nie probowalas czarnej fasoli to polecam. Nie jest droga, w internecie pelno z nia przepisow i mamy egzotyczne danie.
thiessa - 6:37am, Czwartek 25 Sierpień 2011.
Jak zwykle pysznie u Ciebie. Uwielbiam takie chinskie jedzonko jednak w domu rzadko je przygotowuje. Nastepnym razem bezczelnie wpraszam sie na degustacje :))
Pozdrawiam.
majka - 9:48am, Czwartek 25 Sierpień 2011.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com
kolory kurczaka sa odjazdowe. ciekawe jak całosc smakuje.
bernadeta75 - 5:24pm, Czwartek 25 Sierpień 2011.http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/
Majka a dlaczego rzadko? Przeciez chinskie jedzenie to najszybsze co mozna przyrzadzic, kiedy wraca sie zmeczonym i zapracowanym do domu.
Bernadetta75 pyszny jest. Nie mam w zwyczaju powtarzac ugotowanych dan a jesli tego zrobilam dwa razy to o czyms swiadczy.
thiessa - 7:21pm, Czwartek 25 Sierpień 2011.
Ale ładne kolory! Takie bardzo letnie :)
kuchareczka - 9:34pm, Czwartek 25 Sierpień 2011.http://bookmeacookie.blogspot.com
free gay mobile dating
gay dating ny
<a href=dating-gaym.com?>herpes gay dating</a>
MichaelDof - 1:29am, środa 8 Wrzesień 2021.http://datinggayservices.com