<<Strona główna

Kurczak z Lo-Din

Autor: thiessa @ 7:01am, środa 24 Sierpień 2011.

Źródło: "Kuchnia chińska" Wydawnictwo MAK


W dalszym ciągu pozbawiona aparatu wygrzebuję zdjęcia z archiwum. Tego kurczaka zrobiłam dwa razy. Jeden raz jak nakazuje przepis z perłową cebulką i drugi raz już ze zwykłą czerwoną cebulą. W każdym wypadku wyszedł pyszny.
Lo-Din to miejscowość w Chinach, która słynie z kurczaka przyrządzanego w ten sposób. Czarna fasola nabiera niepowtarzalnego smaku, gdy wymiesza się ją z niewielką ilością cukru oraz olejem i długo się gotuje. W przepisie tym, z uwagi na to długie gotowanie, występuje większa ilość oleju, który jest niezbędny, żeby kurczaka nie przypalić a poza tym jest nośnikiem smaków. W późniejszej fazie wytrąci się on z potrawy, więc nie należy obawiać się zbyt dużej ilości tłuszczu.
Czarną, fermentowaną fasolę można kupić w sklepach azjatyckich lub internetowych. Po zakupie zawartość opakowania trzeba przełożyć do słoika, zakręcić i włożyć do lodówki. Starcza na bardzo długo.

Składniki główne

300g mięsa z piersi kurczaka, pokrojonego na kawałki o wymiarach 5x3x0,5 cm
120g czerwonej cebuli perłowej, większe podzielone na kawałki,
1 cebula dymka, pokrojona na kawałki
2 zÄ…bki czosnku, posiekane
5 łyżek oleju,
3 plasterki imbiru, posiekane
30g czarnej fermentowanej fasoli,

Składniki dodatkowe

(1)1 łyżeczka sosu sojowego,
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej,

(2) 1/4 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki sosu sojowego,
1 łyżeczka sosu ostrygowego,
1/2 łyżeczki cukru,
1-2 łyżki wody.

Kawałki piersi kurczaka wymieszać ze składnikami dodatkowymi (1).
Wok przepalić, następnie wlać olej, rozgrzać i wrzucić czerwoną cebulę, zmniejszyć ogień. Gdy cebula zmięknie dodać mięso, dymkę, czosnek i fermentowaną czarna fasolę. Wszystkie składniki smażyć mieszając 4 minuty. Dodać składniki dodatkowe (2), przykryć wok i powoli gotować potrawę na małym ogniu. Przepis zaleca, żeby robić to przez godzinę. Ja gotowałam pół godziny.



Z Widelcem po Azji


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bardzo apetyczna potrawa. Uwielbiam takie duszone mięsa z dodatkiem cebulek w całości.

hania-kasia - 9:16pm, środa 24 Sierpień 2011.http://hania-kasia.blogspot.com/

Hania-kasia jesli jeszcze nie probowalas czarnej fasoli to polecam. Nie jest droga, w internecie pelno z nia przepisow i mamy egzotyczne danie.

thiessa - 6:37am, Czwartek 25 Sierpień 2011.

Jak zwykle pysznie u Ciebie. Uwielbiam takie chinskie jedzonko jednak w domu rzadko je przygotowuje. Nastepnym razem bezczelnie wpraszam sie na degustacje :))

Pozdrawiam.

majka - 9:48am, Czwartek 25 Sierpień 2011.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com

kolory kurczaka sa odjazdowe. ciekawe jak całosc smakuje.

bernadeta75 - 5:24pm, Czwartek 25 Sierpień 2011.http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/

Majka a dlaczego rzadko? Przeciez chinskie jedzenie to najszybsze co mozna przyrzadzic, kiedy wraca sie zmeczonym i zapracowanym do domu.

Bernadetta75 pyszny jest. Nie mam w zwyczaju powtarzac ugotowanych dan a jesli tego zrobilam dwa razy to o czyms swiadczy.

thiessa - 7:21pm, Czwartek 25 Sierpień 2011.

Ale ładne kolory! Takie bardzo letnie :)

kuchareczka - 9:34pm, Czwartek 25 Sierpień 2011.http://bookmeacookie.blogspot.com

free gay mobile dating
gay dating ny
<a href=dating-gaym.com?>herpes gay dating</a>

MichaelDof - 1:29am, środa 8 Wrzesień 2021.http://datinggayservices.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów