
Kulki serowe z miętą (Gadazelili Khveli)
Autor: thiessa @ 2:05pm, Niedziela 21 Marzec 2010.
Źródło: The Georgan feast" Darra Goldstein
Gadazelili khveli jest nieodłącznym elementem każdej gruzińskiej uczty. Zwykle pojawia się na stole przed rozpoczęciem posiłku i stanowi pewien rodzaj przystawki. Może być podawane również z większą ilością mleka i spożywane w formie zupy. W oryginale danie to sporządza się z gruzińskiego sera suluguni, który w smaku przypomina mozzarellę, ale jest znacznie od niej delikatniejszy. Moje gadazeliki khveli przyrządziłam z oryginalnego suluguni, przywiezionego z Gruzji. Zupełnie zapomniałam o tym zdjęciu i wydobywam go z mojego fotograficznego archiwum.
Składniki:
1 szklanka tłustego mleka,
450g suluguni, lub mozzarelli, pocięte na kawałki,
1/2 łyżeczki soli,
2m łyżki mięty, posiekanej.
W rondelku zagotować mleko, dodać ser i mieszać około 2 minut, aż się rozpuści. Wyłowić ser na talerz a mleko pozostawić na gazie.
Wmieszać sól i miętę drewnianą łyżką w ser. Uformować ser w jedną dużą kulę lub parę mniejszych i wrzucić z powrotem do gotującego się mleka. Gotować ostrożnie jeszcze przez parę minut. Podawać ciepłe, albo w temperaturze pokojowej.
Komentarze
hello guos 9128738515
buy cialis online - 4:40am, Poniedziałek 4 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com