
Musztardowy kurczak
Autor: thiessa @ 5:55am, Piątek 19 Sierpień 2011.
Źródło: www.afghancooking.net
Jakiś czas temu umówiłam się z Grumko z bloga Kuchnia Ireny i Andrzeja na przygotowanie tego samego dania. Dzisiaj razem prezentujemy, co nam z tego wyszło. Przepis wydał mi się bardzo ciekawy, bo w jego skład wchodzi zadziwiająco duża ilość musztardy, co może początkowy wydawać się pomyłką. Trochę zmniejszyłam ta ilość, ale i tak było jej sporo. Musztarda potrzebna do przygotowania tego dania nie powinna być zbytnio ostra i jak sugeruje autorka bloga, z którego pochodzi przepis należy użyć do tego celu musztardy żółtej, czyli łagodnej, zawierającej w swoim składzie kurkumę. Mogę tylko podpowiedzieć, że można takową kupić, o czym przekonałam się po wnikliwym czytaniu etykiet. Producent na "P". Przygotowując danie zmieniłam kolejność przygotowania i najpierw podsmażyłam cebulę i paprykę a dopiero później dodałam kurczaka.Składniki:
900g piersi z kurczaka,
400 dag żółtej musztardy (dałam jakieś 300g),
1/2 łyżki mielonej kolendry,
1 łyżeczka kuminu,
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki oliwy,
1 średnia cebula pokrojona w plasterki,
1 średnia zielona papryka pokrojona w plasterki,
1 średnia czerwona papryka pokrojona w plasterki.
Kurczaka pokroić w długie paski. Wymieszać z musztardą, kolendrą, kuminem, pieprzem i solą. Odstawić na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Mój marynował się przez całą noc. Na rozgrzanej oliwie smażyć cebulę i papryki przez 5 minut. Dodać kurczaka. Smażyć 10 minut. Gdyby warzywa nie były jeszcze miękkie to smażyć kolejne 5 minut. Podawać.
Komentarze
WyglÄ…da bardzo apetycznie, muszÄ™ wypróbować;) Pozdrawiam!
Nemi - 10:47am, Sobota 20 Sierpień 2011.http://nemi-habibi.blogspot.com
Podoba mi siÄ™ :)
kocila - 10:20am, Niedziela 21 Sierpień 2011.http://grubajadzia.blogspot.com
hello guos 9128738516
cialis online pharmacy - 7:45pm, Wtorek 5 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com