
Makaron udon z grzybami shimeji
Autor: thiessa @ 6:16pm, środa 17 Sierpień 2011.
Źródło: :Kuchnia japońska" Kimiko Barber
Była już zupa miso z tofu i grzybami shimeji i smażone maślane tofu z grzybami shimeji. Pora na kolejne danie z dodatkiem grzybów shimeji. Makaron zrobiłam trzy miesiące temu i miało go tutaj nie być, bo zdjęcie mi się nie podobało. Nadszedł jednak kryzys, aparat już tydzień leży w naprawie i zaczęłam grzebać w starych zdjęciach. To już kolejne wyciągnięte z archiwum. To szybkie danie dla miłośników makaronu i orientalnych smaków.
Składniki:
200g makaronu udon,
110 ml oliwy ( w żadnym razie extra virgine),
4 zÄ…bki czosnku,
110g grzybów shimeji, rozdzielonych i z 0czyszczonymi trzonkami,
2 łyżki suszonych borowików, namoczonych w gorącej wodzie (wodę zachowujemy),
2 łyżki sosu sojowego (dałam mniej, bo nie lubię słonego),
2 łyżeczki pasty miso,
pieprz,
ew. sól.
kilka gałązek posiekanej natki pietruszki.
Makaron gotujemy we wrzątku w dużym garnku. Na patelni, na niewielkim ogniu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokruszone ząbki czosnku. Smażymy minutę, aby oliwa przeszła ich aromatem, i usuwamy.
Zwiększamy płomień i podsmażamy shimeji z borowikami, aż zmiękną. Zmniejszamy ogień i wlewamy wodę, w której moczyły się grzyby, chochelkę wrzątku z makaronu, sos sojowy oraz pastę miso. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Gotujemy kilka minut na wolnym ogniu.
Makaron odsączmy, wrzucamy do sosu i dokładnie mieszamy. Pododajemy w miskach, posypane natką pietruszki.
 |
Komentarze
Ale pyszności zrobiłas :)
evita0007 - 7:19pm, środa 17 Sierpień 2011.http://evita0007.blogspot.com/
To cos co lubimy :) A świeże grzybki shimeji można dostać w makro!
SlodkoKwasny.com - 10:55am, Czwartek 18 Sierpień 2011.http://SlodkoKwasny.com
SzkoÅ‚a wytrawaÅ‚oÅ›ci z komentarzami u Ciiebie!!! Nic to napisż eraz jeszcze to co pod dwoma przepisami już kilka razy usiÅ‚owaÅ‚am zamieÅ›cić! Fajne danie - zrobiÄ™ i dam znac jak zawsze jak wyszÅ‚o - tylko dla mnie udon, z którym nie przepadam (mąż lubi) zamieniÄ™ na soba i dorzuce trochÄ™ oprzechów - choćby garść, bo jestem uzalezniona!
anonim - 12:58pm, Czwartek 18 Sierpień 2011.
Evita dzieki
SlodkoKwasny ja zrobilam wlasnie ze swiezych, kupuje w Tesco. Do Makro nie mam karty:-)
Kinga fakt, ze z makaronem soba byloby chyba lepsze, ale przejrzalam sobie tez w necie rozne przepisy i wyglada na to, ze konkretnie to danie robi sie z udon, wiec postanowilam zrobic za pierwszym razem zgodnie z przepisem. Orzechy fajny pomysl. Nie bedzie to juz pewnie po japonsku, ale zawsze smacznie:-) No chyba, ze sezam moglby byc.
thiessa - 4:26pm, Czwartek 18 Sierpień 2011.http://sfinjak.wroclaw.pl/eggblog
Ale u Ciebie dużo pysznoÅ›ci!!! A ten makaron niesamowicie wyglÄ…da! Kuchni japoÅ„skiej nie próbowaÅ‚am i chyb a czas siÄ™ pokusić!
Ania - 7:04pm, Piątek 19 Sierpień 2011.http://www.mojamalakuchnia.blogspot.com