<<Strona główna

Makaron udon z grzybami shimeji

Autor: thiessa @ 6:16pm, środa 17 Sierpień 2011.


Źródło: :Kuchnia japońska" Kimiko Barber


Była już zupa miso z tofu i grzybami shimeji i smażone maślane tofu z grzybami shimeji. Pora na kolejne danie z dodatkiem grzybów shimeji. Makaron zrobiłam trzy miesiące temu i miało go tutaj nie być, bo zdjęcie mi się nie podobało. Nadszedł jednak kryzys, aparat już tydzień leży w naprawie i zaczęłam grzebać w starych zdjęciach. To już kolejne wyciągnięte z archiwum. To szybkie danie dla miłośników makaronu i orientalnych smaków.

Składniki:

200g makaronu udon,
110 ml oliwy ( w żadnym razie extra virgine),
4 ząbki czosnku,
110g grzybów shimeji, rozdzielonych i z 0czyszczonymi trzonkami,
2 łyżki suszonych borowików, namoczonych w gorącej wodzie (wodę zachowujemy),
2 łyżki sosu sojowego (dałam mniej, bo nie lubię słonego),
2 łyżeczki pasty miso,
pieprz,
ew. sól.
kilka gałązek posiekanej natki pietruszki.

Makaron gotujemy we wrzątku w dużym garnku. Na patelni, na niewielkim ogniu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokruszone ząbki czosnku. Smażymy minutę, aby oliwa przeszła ich aromatem, i usuwamy.
Zwiększamy płomień i podsmażamy shimeji z borowikami, aż zmiękną. Zmniejszamy ogień i wlewamy wodę, w której moczyły się grzyby, chochelkę wrzątku z makaronu, sos sojowy oraz pastę miso. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Gotujemy kilka minut na wolnym ogniu.
Makaron odsączmy, wrzucamy do sosu i dokładnie mieszamy. Pododajemy w miskach, posypane natką pietruszki.     

Z Widelcem po Azji




Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ale pyszności zrobiłas :)

evita0007 - 7:19pm, środa 17 Sierpień 2011.http://evita0007.blogspot.com/

To cos co lubimy :) A świeże grzybki shimeji można dostać w makro!

SlodkoKwasny.com - 10:55am, Czwartek 18 Sierpień 2011.http://SlodkoKwasny.com

Szkoła wytrawałości z komentarzami u Ciiebie!!! Nic to napisż eraz jeszcze to co pod dwoma przepisami już kilka razy usiłowałam zamieścić! Fajne danie - zrobię i dam znac jak zawsze jak wyszło - tylko dla mnie udon, z którym nie przepadam (mąż lubi) zamienię na soba i dorzuce trochę oprzechów - choćby garść, bo jestem uzalezniona!

anonim - 12:58pm, Czwartek 18 Sierpień 2011.

Evita dzieki

SlodkoKwasny ja zrobilam wlasnie ze swiezych, kupuje w Tesco. Do Makro nie mam karty:-)

Kinga fakt, ze z makaronem soba byloby chyba lepsze, ale przejrzalam sobie tez w necie rozne przepisy i wyglada na to, ze konkretnie to danie robi sie z udon, wiec postanowilam zrobic za pierwszym razem zgodnie z przepisem. Orzechy fajny pomysl. Nie bedzie to juz pewnie po japonsku, ale zawsze smacznie:-) No chyba, ze sezam moglby byc.

thiessa - 4:26pm, Czwartek 18 Sierpień 2011.http://sfinjak.wroclaw.pl/eggblog

Ale u Ciebie dużo pyszności!!! A ten makaron niesamowicie wygląda! Kuchni japońskiej nie próbowałam i chyb a czas się pokusić!

Ania - 7:04pm, Piątek 19 Sierpień 2011.http://www.mojamalakuchnia.blogspot.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Русскую девуш...
Всеобщий Приветик от Алинк...
Alinaplaip @ 1:33pm, 9 Sierpień 2019

News 2019
You have a vision. https://www.giftformotivation.c...
Dennisbeamy @ 12:12am, 4 Sierpień 2019

Get Registered European P...
w w w. buyrealdocuments.cc - the authentic registe...
MaciekI @ 2:13pm, 2 Sierpień 2019

Первая в СНГ К...
ВНИМАНИЕ! 10 августа 2019 г. в ...
Stevendox @ 9:41am, 1 Sierpień 2019

News 2019
Купить саженцы Роз в Украин...
Dennisbeamy @ 1:48am, 26 Lipiec 2019

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów