
Warzywna korma
Autor: thiessa @ 9:17pm, Wtorek 9 Sierpień 2011.
Żródło: "Indian a collection of over 100 essential recipes" Parragon Books
Szukałam przepisu, który pozwalałby zużyć trochę warzyw, które miałam w lodówce. Ten okazał się idealny, bo i kalafior i bakłażan i fasolka szparagowa w nim są. Nie podobały mi się natomiast proporcje składników, zwłaszcza zbyt mała ilość wody, aby warzywa mogły się ugotować. Inna sprawa, ze zdjęcie w książce przedstawia potrawę raczej niedogotowaną, bo fasolka jest na nim zbyt zielona a ja nie lubię takich zdjęć. Wolę żeby nie było takie, piękne i kolorowe za to autentyczne. Wiadomo, że indyjskie potrawy do atrakcyjnych wizualnie czesto nie należą. Przepis prezentuję, bo po zmianach wyszło na prawdę pyszne danie i nietypowe jak na indyjskie, bo łagodne. Porcja dla 2-3 osób a nie jak podaje książka 4-6.
Składniki:
85g orzechów nerkowca,
3 ząbki czosnku, wyciśniętego,
2 łyżeczki startego imbiru,
4 łyżki ghee lub oleju,
1 duża cebula, posiekana,
5 strączków zielonego kardamonu,
1 laska cynamonu,
1/4 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki garam masala,
250 ml gęstej śmietany,
150g młodych ziemniaków, oskrobanych i pokrojonych w kostkę,
150g kalafiora, podzielonego na różyczki,
150g bakłażana, pokrojonego na kawałki,
150g zielonej fasolki szparagowej,
sól, pieprz.
Rozgrzać patelnię i prażyć na niej na sucho orzechy nerkowca, aż zaczną brązowieć. Przełożyć je do młynka do kawy i zmielić. Przełożyć do miseczki dodać czosnek, imbir i łyżkę wody. Wyrobić na gęsta pastę.
Na patelni rozpuścić ghee lub olej, dodać cebulę i smażyć do momentu, aż się zezłoci. Wówczas dodać pastę z nerkowców i smażyć 5 minut. Dodać kardamon, cynamon i kurkumę. Wlać śmietanę i tyle wody, żeby warzywa mogły się gotować w sosie. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 5 minut. Wrzucić ziemniaki, kalafiora i fasolkę szparagową i gotować kolejne 5 minut. Dodać bakłażana i gotować pod przykryciem do momentu, kiedy warzywa będą miękkie, sprawdzając od czasu do czasu, czy są dobre i czy nie trzeba dolać wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Komentarze
Uwielbiam smażone warzywa...chyba w tym przepisie zrezygnowałabym ze śmietany ale to kwestia gustu :-)
Nie udaÅ‚o mi siÄ™ jeszcze zrobić Twoich falafel ale zrobiÄ™ jak tylko wrócÄ™:-) pozdrawiam
MalgosiaZ - 9:54pm, środa 10 Sierpień 2011.http://smakialzacji.blogspot.com/
Smakowite danie - chętnie bym coś takiego zjadła. Jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy, aby zrobić kormę wegetariańską. Dzięki za pomysł - przyda się, bo ostanio zrobiłam się mniej mięsożerna.
hania-kasia - 11:09pm, środa 10 Sierpień 2011.http://hania-kasia.blogspot.com/
MalgosiaZ ja specjalnie ta smietane dalam, zeby nic sie nie zwarzylo, bo gotuje sie dlugo i od jogurtu moglyby powstac farfocle.
Hania-kasia mysle, ze w Indiach to glownie warzywne kormy jedza, wszak oni w wiekszosci sa wege. Po wizycie w Indiach i przywiezieniu paru ksiazek stamtad dziwie sie, ze tak duzo jest w tych ksiazkach dostepnych u nas dan miesnych. Pewnie na rynek nieindyjski wybrano wszystkie mozliwe dania miesne.
thiessa - 7:05am, Czwartek 11 Sierpień 2011.http://sfinjak.wroclaw.pl/eggblog
Zrobiłam Twoją kormę, tylko śmietanę zastąpiłam domowym mlekiem kokosowym, bo akurat trzeba było je zużyć. Udała się wyśmienicie, przy okazji stając się daniem wegańskim:-) Pyszna, pyyyszna i dużo jej wyszło, miałam obiad na dwa dni. Dzięki!
hajduczek - 1:27am, Poniedziałek 29 Lipiec 2013.
A ja dziekuje, ze po raz kolejny powiadomilas mnie o tym jak wyszlo.
thiessa - 11:31pm, Piątek 9 Sierpień 2013.