<<Strona główna

Warzywna korma

Autor: thiessa @ 9:17pm, Wtorek 9 Sierpień 2011.


Żródło: "Indian a collection of over 100 essential recipes" Parragon Books


Szukałam przepisu, który pozwalałby zużyć trochę warzyw, które miałam w lodówce. Ten okazał się idealny, bo i kalafior i bakłażan i fasolka szparagowa w nim są. Nie podobały mi się natomiast proporcje składników, zwłaszcza zbyt mała ilość wody, aby warzywa mogły się ugotować. Inna sprawa, ze zdjęcie w książce przedstawia potrawę raczej niedogotowaną, bo fasolka jest na nim zbyt zielona a ja nie lubię takich zdjęć. Wolę żeby nie było takie, piękne i kolorowe za to autentyczne. Wiadomo, że indyjskie potrawy do atrakcyjnych wizualnie czesto nie należą. Przepis prezentuję, bo po zmianach wyszło na prawdę pyszne danie i nietypowe jak na indyjskie, bo łagodne. Porcja dla 2-3 osób a nie jak podaje książka 4-6.

Składniki:

85g orzechów nerkowca,
3 ząbki czosnku, wyciśniętego,
2 łyżeczki startego imbiru,
4 łyżki ghee lub oleju,
1 duża cebula, posiekana,
5 strączków zielonego kardamonu,
1 laska cynamonu,
1/4 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki garam masala,
250 ml gęstej śmietany,
150g młodych ziemniaków, oskrobanych i pokrojonych w kostkę,
150g kalafiora, podzielonego na różyczki,
150g bakłażana, pokrojonego na kawałki,
150g zielonej fasolki szparagowej,
sól, pieprz.

Rozgrzać patelnię i prażyć na niej na sucho orzechy nerkowca, aż zaczną brązowieć. Przełożyć je do młynka do kawy i zmielić. Przełożyć do miseczki dodać czosnek, imbir i łyżkę wody. Wyrobić na gęsta pastę.
Na patelni rozpuścić ghee lub olej, dodać cebulę i smażyć do momentu, aż się zezłoci. Wówczas dodać pastę z nerkowców i smażyć 5 minut. Dodać kardamon, cynamon i kurkumę. Wlać śmietanę i tyle wody, żeby warzywa mogły się gotować w sosie. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 5 minut. Wrzucić ziemniaki, kalafiora i fasolkę szparagową i gotować kolejne 5 minut. Dodać bakłażana i gotować pod przykryciem do momentu, kiedy warzywa będą miękkie, sprawdzając od czasu do czasu, czy są dobre i czy nie trzeba dolać wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Z Widelcem po Azji



Warzywa psiankowate


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Uwielbiam smażone warzywa...chyba w tym przepisie zrezygnowałabym ze śmietany ale to kwestia gustu :-)
Nie udaÅ‚o mi siÄ™ jeszcze zrobić Twoich falafel ale zrobiÄ™ jak tylko wrócÄ™:-) pozdrawiam

MalgosiaZ - 9:54pm, środa 10 Sierpień 2011.http://smakialzacji.blogspot.com/

Smakowite danie - chętnie bym coś takiego zjadła. Jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy, aby zrobić kormę wegetariańską. Dzięki za pomysł - przyda się, bo ostanio zrobiłam się mniej mięsożerna.

hania-kasia - 11:09pm, środa 10 Sierpień 2011.http://hania-kasia.blogspot.com/

MalgosiaZ ja specjalnie ta smietane dalam, zeby nic sie nie zwarzylo, bo gotuje sie dlugo i od jogurtu moglyby powstac farfocle.

Hania-kasia mysle, ze w Indiach to glownie warzywne kormy jedza, wszak oni w wiekszosci sa wege. Po wizycie w Indiach i przywiezieniu paru ksiazek stamtad dziwie sie, ze tak duzo jest w tych ksiazkach dostepnych u nas dan miesnych. Pewnie na rynek nieindyjski wybrano wszystkie mozliwe dania miesne.

thiessa - 7:05am, Czwartek 11 Sierpień 2011.http://sfinjak.wroclaw.pl/eggblog

Zrobiłam Twoją kormę, tylko śmietanę zastąpiłam domowym mlekiem kokosowym, bo akurat trzeba było je zużyć. Udała się wyśmienicie, przy okazji stając się daniem wegańskim:-) Pyszna, pyyyszna i dużo jej wyszło, miałam obiad na dwa dni. Dzięki!

hajduczek - 1:27am, Poniedziałek 29 Lipiec 2013.

A ja dziekuje, ze po raz kolejny powiadomilas mnie o tym jak wyszlo.

thiessa - 11:31pm, Piątek 9 Sierpień 2013.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów