<<Strona główna

Eczmiadzyński bozbasz

Autor: thiessa @ 10:28pm, Niedziela 7 Sierpień 2011.


Źródło: "Αрмянская кулинария" A.C. Пирузян, Mocква 1960


Bozbasz (ros. Бозбаш, azerb. Bozbaş, arm. բոզբաշ, gruz. ბოზბაში) to zupa na wywarze mięsnym, przeważnie baranim, popularna na całym Kaukazie. W każdym z krajów pojawiają się w niej inne dodatki a w samej Armenii funkcjonuje kilka jej odmian: Eczmiadzyńska, Sisjańska, Erewańska (nazwy pochodzą od miast) zimna i mieszana.
Zupę przyrządziłam na rodzinny pokaz zdjęć z Armenii, żeby było klimatycznie. Przepis na zupę dostałam od Pani Narine Hovhanessian z wioski Garni. Po porównaniu z przepisem książkowym okazało się, że jest to wersja eczmiadzyńska. W książce podane były dokładne proporcje. Określone było ile należy użyć poszczególnych składników na 125g mięsa. Wszystko zważyłam dla pół kilograma mięsa i okazało się, że niczego nie trzeba wtedy ćwiartować. Do składników podanych w książce pozwoliłam sobie dodać potrulakę, której używa pani Hovhanessian a którą mam na działce, pominęłam natomiast okrę, którą też mam posadzoną na działce a która jeszcze nie wyrosła. Wyszedł ogromny gar zupy.

Składniki:

1/2 kg baraniny lub rozbratla wołowego,
3 łyżki masła,
1/2 kg ziemniaków (3-4 ),
125g cebuli (1 średnia),
1/2 kg pomidorów (3 średnie),
150g fasolki szparagowej (garść),
125g papryki (1 mała),
250g bakłażana (1 średni),
125g okry (pominęłam),
3g natki pietruszki,
3g natki kolendry,'
3g bazylii (łącznie wszystkich ziół pęczek),
garść portulaki (opcjonalnie), dałam zamiast okry,
sól, pieprz.

Mięso zalać 2 litrami zimnej wody, przykryć i gotować przez godzinę na wolnym ogniu, zdejmując od czasu do czasu szumowiny. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru i oddzielić od kości. Pokroić na kawałki i obsmażyć na maśle. Mięso wrzucić do garnka a na tej samej patelni zrumienić cebulę. Wywar przecedzić.

Do garnka wrzucić obsmażoną cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę i bakłażana oraz obraną i pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową, zalać gorącym wywarem i gotować przez 30 minut. Gotować do miękkości. Na 15 minut przez końcem gotowania dodać pomidory i zieleninę. Ja dodałam same pomidory. Zioła i portulakę wrzuciłam już po wyłączeniu gazu. Po ugotowaniu zupę doprawić solą i pieprzem.  

trzeci letni festiwal zupy zaproszenie

Warzywa psiankowate

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Jestem miłośniczką zup, a takich egzotycznych to już w ogóle!

mopswkuchni - 9:57am, Poniedziałek 8 Sierpień 2011.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Podoba mi się. Lubię zupy, które są daniem jednogarnkowym- czymś między zupą, a gulaszem. Ciekawy zestaw warzyw i ziół. I to jest fantastyczne - odkrywać świat podróżując po nim i smakując orginalbne wersje dań charakterystyczne dla danego kraju, regionu... Ja już też chcę na wakacje!!!

Kinga - 11:25pm, Wtorek 9 Sierpień 2011.http://kuchniaobledniezdrowa.blogspot.com/

Mopswkuchni ja tez jestem wielkia milosniczka zup, co zreszta widac na mopim blogu.

Kinga nie ma lekko z dwojka dzieci to nie przelewki:-) Ja tez chcialabym dwojke, ale jakos swiadomie nie moge sie na drugie zdecydowac.
A w podrozach fajne jest tez jedzenie, to bardzo wazna czesc naszych wypraw. Nigdzie nie smakuje tak jak tam, gdzie warzywa i owoce dojrzewaja w pelnym sloncu, nie mowiac juz o tych egzotycznych, ktore u nas nie rosna. Najlepsze sa bazary pelne nieznanego zielska. Tym razem mialam okazje jesc salatke ze szczawiu gorskiego.

thiessa - 4:29pm, środa 10 Sierpień 2011.http://sfinjak.wroclaw.pl/eggblog

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Русскую девуш...
Всеобщий Приветик от Алинк...
Alinaplaip @ 1:33pm, 9 Sierpień 2019

News 2019
You have a vision. https://www.giftformotivation.c...
Dennisbeamy @ 12:12am, 4 Sierpień 2019

Get Registered European P...
w w w. buyrealdocuments.cc - the authentic registe...
MaciekI @ 2:13pm, 2 Sierpień 2019

Первая в СНГ К...
ВНИМАНИЕ! 10 августа 2019 г. в ...
Stevendox @ 9:41am, 1 Sierpień 2019

News 2019
Купить саженцы Роз в Украин...
Dennisbeamy @ 1:48am, 26 Lipiec 2019

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów