
Słodko-kwaśna tilapia i sałatka z marchwi, rzodkwi i ogórka
Autor: thiessa @ 8:55pm, Piątek 5 Sierpień 2011.
Źródło: "Apetit" maj 2010 i sierpień 2011 wydanie czeskie
Straszną miałam już ochotę na jakieś danie z tajską bazylią a jak na złość akurat tajska nie skiełkowała mi na działce, chociaż pozostałe gatunki świetnie rosną. Na pocieszenie postanowiłam zrobić sobie jakąś inna tajszczyznę, zwłaszcza, że właśnie obchodziłam okrągłą rocznicę ślubu a Małżonek przebywa na delegacji, dodatkowo dziecko u babci. Tajszczyna na takie okazje jest jak znalazł, wystarczająco pyszna, by móc świętować w samotności i szybka, bo jak wiadomo dla siebie samej nie bardzo się chce gotować. Przepisy trochę przerobiłam na tajską modłę i podaję już po zmianach.Tilapia słodko-kwaśna
4 filety tilapi (miałam bardzo małe, dlatego u mnie 8),
sól,
6 łyżek skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej,
2 łyżki oleju arachidowego,
4 cebulki dymki, posiekane,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
3 cm kawałek imbiru, starty,
2 łyżki sosu rybnego (oryginalnie sosu sojowego),
1 łyżka cukru trzcinowego,
sok z 1 limonki,
1 papryczka chilli, wypestkowana i pokrojona na paski,
garść liści kolendry.
Filety posolić i obtoczyć w skrobi kukurydzianej lub mące ziemniaczanej,. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony na dosyć dużym ogniu, tak, żeby brzegi ryby się zrumieniły, ale zbytnio nie wysuszyły. Rybę przełożyć na talerz i przykryć, zabezpieczając przez wystygnięciem.
W tej samej patelni obsmażyć szybko dymkę, czosnek i imbir. Dodać sos rybny lub sojowy, cukier i sok z limonki i pozwolić się chwilę gotować, aż sos uzyska konsystencję syropu.
Rybę rozłożyć na talerze, po dwa filety na porcję, wyłożyć na nią sos i posypać kolendrą i chilli.
Niesamowity jest ten zestaw. Sałatkę powtórzyłam też dzisiaj i zamierzam wykorzystać ją na tajskim grillu do kurczaka w słodkim sosie chlli.
Sałatka z marchwi, rzodkwi i ogórka
1 ogórek sałatkowy,
2 marchewki,
150g białej rzodkwi,
na sos:
1 czerwona papryczka chili,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
3-4 łyżki soku z cytryny lub limonki,
5 łyżek oleju arachidowego,
1-2 łyżki cukru trzcinowego,
1 łyżka sosu rybnego,
garść kolendry, posiekanej.
Ogórki i marchewkę pokroić na cieniutkie plasterki a rzodkiew na cienkie słupki. Wymieszać wszystkie składniki sosu, wlać do warzyw i wymieszać. Pozwolić jej chwilę postać.
Komentarze
Alez apetyczna!!
ewam - 12:50pm, Sobota 6 Sierpień 2011.http://mojkuchennyswiat.blogspot.com/
Thiesso, przepis już wydrukowałam. Jutro idę do sklepu po wszystkie potrzebne składniki.
PS
ObejrzaÅ‚am z chyba wszystkie Wasze zdjÄ™cia. Przy RPA 2009 pociÄ…gaÅ‚am nosem... jechaliÅ›cie po naszych Å›ladach ;) OglÄ…dajÄ…c zdjÄ™cia z 2011 podjęłam decyzjÄ™, że koniecznie musimy tam wrócić i tym razem to my bÄ™dziemy podążać Waszymi Å›ladami!
Armenia przepiękna! A Andrzejek rośnie jak na drożdżach :)
Pozdrawiam serdecznie
Kikkera - 8:03pm, Poniedziałek 29 Sierpień 2011.http://anoushkaencuisine-pl.blogspot.com/
Kikkera daj znac jak wyszlo.
I my zamierzamy tam wrocic. Wciaz czeka poludnie RPA a Armenie i Gruzje strasznie polecam jako kraje nie zepsute przez masowa turystyke.
thiessa - 10:24am, Niedziela 4 Wrzesień 2011.
Zrobiłam tylko sałatkę i bardzo nam smakowała.
Ryba będzie przy następnej okazji :)
A dziś na obiad będzie Twoja zupa z tomatillos. Mamy ich zatrzęsienie, w rezultacie na zielony sos już patrzeć nie mogę :)
Gruzja i Armenia sÄ… od dawna na liÅ›cie przyszÅ‚ych prdróży. Szkoda tylko, że ten czas tak szybko ucieka i pieniÄ…dze nie rosnaÄ… na drzewach ;)
Pozdrawiam - A.
Kikkera - 10:37am, Sobota 8 Październik 2011.http://anoushkaencuisine-pl.blogspot.com/
niestety nie mogÄ™ jeść typowo zielonego ogórka wiÄ™c mam takie pytanie czy zamiast ogórka saÅ‚atkowego można zastosować ogórka konserwowego?
Paula - 3:38pm, Czwartek 15 Październik 2015.http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=323
Można, chociaż będzie to już zupełnie inna bajka, bo zdominuje całą sałatkę.
thiessa - 11:27pm, Poniedziałek 19 Październik 2015.