
Curry z bakłażana i pomidorów
Autor: thiessa @ 8:47pm, Czwartek 4 Sierpień 2011.
Żródło: "Na ostro" Rachel Lane, Tong Morris
To mój pierwszy przepis z książki, którą podaje powyżej. Świetna seria. Książkę zakupiłam zanim zdąży wyczerpać się jej nakład. Sałatki zniknęły już bezpowrotnie.
Uwielbiam bakłażana w każdej postaci, ale takiego będącego częścią curry w szczególności. Już wcześniej wypróbowałam wiele przepisów a to kolejny, który dołącza do kolekcji.
Bakłażana przed obróbką cieplną nie solę praktycznie nigdy, bo obecnie sprzedawane warzywa pozbawione są goryczki. Tym razem postanowiłam zrobić wyjątek. Takie nasalanie ma oprócz tego, że wyciąga potencjalną goryczkę tą zaletę, że smażony później pochłania mniej tłuszczu. Do tego wegetariańskiego curry podałam raitę.
Składniki:
2 duże bakłażany, pokrojone w kostkę,
sól,
2 łyżki oleju roślinnego,
1 cebula, drobno posiekana,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
2 łyżeczki mielonego kuminu,
1 łyżeczka czarnej gorczycy,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki chilli w proszku (tylko dla miłośników chilli),
1/4 łyżeczki mielonej kurkumy,
2 duże pomidory, pokrojone,
50g liści kolendry, posiekanych.
Umieścić pokrojone bakłażany na durszlaku i obficie posypać solą. Odstawić na 30 minut, potem dokładnie wypłukać i osuszyć papierowymi ręcznikami lub też wycisnąć w dłoniach i ręczniki będą niepotrzebne.
Na średnim ogniu rozgrzać olej na głębokiej patelni. Wrzucić cebulę i podsmażać doi miękkości. Pod koniec smażenia dodać czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać kumin, kolendrę, gorczycę, chilli i kurkumę. Podsmażać około 30 sekund, aż uwolni aromat.
Dodać bakłażana oraz pomidory, wymieszać, aby dokładnie pokryły się mieszanką przypraw. Nakryć patelnię pokrywką i gotować do miękkości przez 15-20 minut. Wmieszać liście kolendry i doprawić solą i pieprzem.
Komentarze
może Twoim curry uda mi sie meża przekonac do bakłażana :) przepis zapisuję :)
elzunia - 9:48pm, Czwartek 4 Sierpień 2011.http://gotowanie-elzunia.blogspot.com/
Faktycznie dziwne, ze nie lubi, bo to moje najulubiensze warzywo, ktorego nie moge odmowic sobie nawet poza sezonem, wiec nawet w zimie mam zawsze w lodowce. Coz Malzonek musi probowac.
thiessa - 9:54pm, Piątek 5 Sierpień 2011.http://sfinjak.wroclaw.pl/eggblog
SÄ… takie zestawienia skÅ‚adników, które nie mogÄ… siÄ™ nie sprawdzić i dla mnie bakÅ‚ażany z pomidorami to taki nieÅ›miertelny duet. Dobrze siÄ™ sprawdza samodzielnie jak w Twojej potrawie, jako element raratui, element lasagni, zapiekanek... Na ten przepis pewnie siÄ™ skuszÄ™, bom ciekawa jak mnie zaskoczÄ… takie bakÅ‚ażany doprawione w tak ciekawy sposób. Aktualnie przeżywam fascynacjÄ™ tym jak zaskakujÄ…ce smaki mogÄ… mieć potrawy niby znane, ale jak siÄ™ okazuje zupeÅ‚nie niezwykle po zastosowaniu innego zestawu przypraw, zióÅ‚...
Kinga - 11:35pm, Wtorek 9 Sierpień 2011.http://kuchniaobledniezdrowa.blogspot.com/
Kinga ciesz sie, ze cala zabawa przed Toba. Mi sie wszystko wydaje takie znajome i juz tak nie fascynuje. Pewnie dlatego, ze od dawna praktykuje kuchnie indyjska i wyprobowalam juz wiele wariantow laczenia przypraw. Czasem tesknie za czasami kiedy bylo inaczej, bo wracajac do potraw, ktore mi ogromnie smakowaly czuje jakis niedosyt, bo zupelnie inaczej zapamietalam smak. Wydawal mi sie kiedys lepszy. A to moje kubki smakowe juz nie zadawalaja sie tym czym kiedys.
thiessa - 4:35pm, środa 10 Sierpień 2011.http://sfinjak.wroclaw.pl/eggblog
DziÄ™kujÄ™ za udziaÅ‚ w akcji! BakÅ‚ażany lubiÄ™ szczególnie gdy sÄ… mocno doprawione! ps. Czy wiesz może do jakiego kraju w akcji mogÅ‚abym dopisać ten przepis?
od-kuchni - 10:42pm, Sobota 7 Styczeń 2012.http://odkuchnii.blox.pl