
Zupa marchewkowa z dukkah i grzankami
Autor: thiessa @ 6:37am, Wtorek 2 Sierpień 2011.
Źródło: "Fairlady Food" lato 2010
To idealna zupa zarówno na lato, jak i na zimę. W lecie robimy ją z młodych marchewek i możemy podać na zimno. W zimie podajemy gorącą. Zupa nawet solo świetnie smakuje a dukkah stanowi ciekawy dodatek.
Bardzo lubię dukkah w sałatkach, ale do tej pory robiłam takie tradycyjne z dodatkiem migdałów. Przyrządzenie słodkiego dukkah wydało mi się sympatycznym urozmaiceniem, tym bardziej, że słodycz ta świetnie pasowała do marchewki.
Zupa (6 porcji)
1 kg marchewki, obranej, pociętej na plasterki,
2 łyżki masła,
2 łyżki oliwy,
3 duże pory (białą część), pokrojone na plasterki,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 mała, czerwona papryczka chilli, wypestkowana i posiekana,
1,5 l wywaru warzywnego,
sól i pieprz,
czerstwa bagietka, bułka lub inne pieczywo tego typu, pokruszone na kawałki,
jeszcze trochÄ™ oliwy.
Do podania:
gęsta śmietana lub jogurt,
świeża mięta.
Słodkie dukkah:
2 łyżki migdałów,
2 łyżki orzechów pekan,
2 łyżki pistacji,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki cynamonu,
4 łyżki uprażonego na suchej patelni sezamu,
4 łyżki cukru (u mnie brązowy),
1 łyżka wody.
Rozgrzać masło z oliwą w dużym garnku. Dodać marchewkę, pory i czosnek a po chwili chilli i czosnek. Smażyć do lekkiego zrumienienia pora i miękkości marchewki. Wlać wywar warzywny i gotować pół godziny. Ja mało kiedy robię wywar warzywny osobno. Jeśli ma być do zupy to robię przy okazji. Do zupy, oprócz wymaganych składników wrzucam włoszczyznę w całości. Podczas, kiedy zupa się gotuje wywar robi się przy okazji. Po ugotowaniu cale warzywa wyławiamy z zupy.
Na małej patelni uprażyć orzechy z przyprawami.
Uprażone ziarna sezamu rozłożyć na papierze do pieczenia. W małym rondelku rozgrzać cukier z wodą, aż się rozpuści. Zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Gotować, aż osiągnie brązową barwę, wtedy zdjąć z ognia i wylać na sezam. Kiedy karmel zastygnie na sezamie i otrzymamy sezamki, łamiemy je na kawałki.
Uprażone orzechy z przyprawami i kawałkami sezamków wkładamy do blendera i miksujemy pulsacyjnie rozdrabniając na kawałki.
W czasie, kiedy zupa się gotuje robimy grzanki, tj. opiekamy kawałki bagietki w piekarniku do momentu, kiedy zaczną się rumienić na brzegach. Zrumienione grzanki mieszamy z dukkah i oliwą. Po wyłowieniu całych warzyw zupę miksujemy. Podajemy z kleksem śmietany/jogurtu, posypaną grzankami z dukkah i przyozdobioną miętą.
Komentarze
Bardzo aromatyczne i oryginalne danie ;) Pozdrawiam!
siÅ‚a smaku - 9:42am, Wtorek 2 Sierpień 2011.http://silasmaku.blogspot.com
Dukkah - sÅ‚ysze po raz pierwszy - ciÄ…gle siÄ™ edukujÄ™ tu u Ciebie! ChcÄ™ to zrobić, ale bardziej by mi odpowiadaÅ‚a wersja wytrawna dukkah - czy mam zostawić sklÄ…dniki, które sa, a jedynie pominÄ…c miód? Co to znaczy - tradycyjne dukkah z migdaÅ‚ów, skÄ…d siÄ™ to wywodzi i jak zaaplikowac do saÅ‚atki?
anonim - 1:06pm, Czwartek 18 Sierpień 2011.
Dukkah wytrawne:
50g calych, blanszowanych migdaÅ‚ów lub orzechów laskowych,
40g sezamu,
25g nasion kolendry,
5g kuminu,
1/2 lyzeczki grubej soli morskiej,
1/4 lyzeczki roztluczonych ziaren czarnego pieprzu.
Rozgrzewamy patelnie i caly czas mieszajac wrzucamy migdaly i wszystkie inne rodzaje nasion. Prażymy je ok 30 sekund po czym przesypujemy do mozdzierza i miazdzymy. Dodajemy sol, pieprz i rozcieramy na gruboziarnista mieszanke.
Dukkah jak calkiem wystygnie przesypujemy do sloika, zakrecamy i trzymamy najlepiej w lodowce. Posypujemy salatki.
Jak juz bede miala naprawiony aparat to zrobie z tym dukkah salatke i wstawie.
thiessa - 9:07pm, Wtorek 23 Sierpień 2011.
DziÄ™ki za inf., a przede wszystkim,że siÄ™ domyÅ›liłąś, zÄ™ to ja!Wczoraj zorientowalam siÄ™,że poszÅ‚o jako anonim,ale nie miaÅ‚am czasu, żeby raz jeszcze napisać. MuszÄ™ przyznać, że obie wersje dukkah brzmiÄ… kuszÄ…co.Jako orzecholiczka, a ostatnio sezamoholiczka (w wersji - tahina) to coÅ› dla mnie. SpróbujÄ™ zrobić.
Kinga - 11:49pm, Wtorek 23 Sierpień 2011.
Przymierzam się do tej zupy.Czy warzywa - por, marchewkę, zmiksować? Na zdjęciu wygląda na zmiksowane.
Kinga - 3:09pm, Poniedziałek 5 Wrzesień 2011.
Oczywiście, że zmiksować, nie podałam w przepisie, już poprawiam.
thiessa - 8:37am, Czwartek 8 Wrzesień 2011.
I not to mention my pals have already been digesting the great guides located on the website and so quickly developed a horrible feeling I had not thanked you for them. All the women came totally happy to learn all of them and have in effect sincerely been having fun with them. Thank you for really being considerably kind and also for opting for this sort of perfect themes millions of individuals are really desirous to know about. My honest apologies for not expressing appreciation to you earlier.
jordan retro - 4:21am, Czwartek 18 Maj 2023.http://www.jordan-retro.us.com
I intended to put you one very little remark in order to give many thanks over again with your spectacular solutions you have contributed here. It is wonderfully generous of you to supply unhampered exactly what a few people might have marketed as an electronic book in order to make some cash for their own end, certainly since you could have done it if you desired. The inspiring ideas also served as the fantastic way to fully grasp that many people have similar dreams really like my very own to figure out many more with respect to this problem. I am certain there are a lot more enjoyable moments ahead for individuals who go through your site.
supreme - 1:10am, Czwartek 22 Czerwiec 2023.http://www.supreme.com.co