<<Strona główna

Zupa marchewkowa z dukkah i grzankami

Autor: thiessa @ 6:37am, Wtorek 2 Sierpień 2011.


Źródło: "Fairlady Food" lato 2010


To idealna zupa zarówno na lato, jak i na zimę. W lecie robimy ją z młodych marchewek i możemy podać na zimno. W zimie podajemy gorącą. Zupa nawet solo świetnie smakuje a dukkah stanowi ciekawy dodatek.
Bardzo lubię dukkah w sałatkach, ale do tej pory robiłam takie tradycyjne z dodatkiem migdałów. Przyrządzenie słodkiego dukkah wydało mi się sympatycznym urozmaiceniem, tym bardziej, że słodycz ta świetnie pasowała do marchewki.

Zupa (6 porcji)

1 kg marchewki, obranej, pociętej na plasterki,
2 łyżki masła,
2 łyżki oliwy,
3 duże pory (białą część), pokrojone na plasterki,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 mała, czerwona papryczka chilli, wypestkowana i posiekana,
1,5 l wywaru warzywnego,
sól i pieprz,
czerstwa bagietka, bułka lub inne pieczywo tego typu, pokruszone na kawałki,
jeszcze trochÄ™ oliwy.

Do podania:

gęsta śmietana lub jogurt,
świeża mięta.

Słodkie dukkah:

2 łyżki migdałów,
2 łyżki orzechów pekan,
2 łyżki pistacji,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki cynamonu,
4 łyżki uprażonego na suchej patelni sezamu,
4 łyżki cukru (u mnie brązowy),
1 łyżka wody.

Rozgrzać masÅ‚o z oliwÄ… w dużym garnku. Dodać marchewkÄ™, pory i czosnek a po chwili chilli i czosnek. Smażyć do lekkiego zrumienienia pora i miÄ™kkoÅ›ci marchewki. Wlać wywar warzywny i gotować pół godziny. Ja maÅ‚o kiedy robiÄ™ wywar warzywny osobno. JeÅ›li ma być do zupy to robiÄ™ przy okazji. Do zupy, oprócz wymaganych skÅ‚adników wrzucam wÅ‚oszczyznÄ™ w caÅ‚oÅ›ci. Podczas, kiedy zupa siÄ™ gotuje wywar robi siÄ™ przy okazji. Po ugotowaniu cale warzywa wyÅ‚awiamy z zupy. 
Na małej patelni uprażyć orzechy z przyprawami.
Uprażone ziarna sezamu rozłożyć na papierze do pieczenia. W małym rondelku rozgrzać cukier z wodą, aż się rozpuści. Zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Gotować, aż osiągnie brązową barwę, wtedy zdjąć z ognia i wylać na sezam. Kiedy karmel zastygnie na sezamie i otrzymamy sezamki, łamiemy je na kawałki.
Uprażone orzechy z przyprawami i kawałkami sezamków wkładamy do blendera i miksujemy pulsacyjnie rozdrabniając na kawałki.

W czasie, kiedy zupa siÄ™ gotuje robimy grzanki, tj. opiekamy kawaÅ‚ki bagietki w piekarniku do momentu, kiedy zacznÄ… siÄ™ rumienić na brzegach. Zrumienione grzanki mieszamy z dukkah i oliwÄ…. Po wyÅ‚owieniu caÅ‚ych warzyw zupÄ™ miksujemy. Podajemy z kleksem Å›mietany/jogurtu, posypanÄ… grzankami z dukkah i przyozdobionÄ… miÄ™tÄ….             

 

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bardzo aromatyczne i oryginalne danie ;) Pozdrawiam!

siÅ‚a smaku - 9:42am, Wtorek 2 Sierpień 2011.http://silasmaku.blogspot.com

Dukkah - sÅ‚ysze po raz pierwszy - ciÄ…gle siÄ™ edukujÄ™ tu u Ciebie! ChcÄ™ to zrobić, ale bardziej by mi odpowiadaÅ‚a wersja wytrawna dukkah - czy mam zostawić sklÄ…dniki, które sa, a jedynie pominÄ…c miód? Co to znaczy - tradycyjne dukkah z migdaÅ‚ów, skÄ…d siÄ™ to wywodzi i jak zaaplikowac do saÅ‚atki?

anonim - 1:06pm, Czwartek 18 Sierpień 2011.

Dukkah wytrawne:

50g calych, blanszowanych migdaÅ‚ów lub orzechów laskowych,
40g sezamu,
25g nasion kolendry,
5g kuminu,
1/2 lyzeczki grubej soli morskiej,
1/4 lyzeczki roztluczonych ziaren czarnego pieprzu.

Rozgrzewamy patelnie i caly czas mieszajac wrzucamy migdaly i wszystkie inne rodzaje nasion. Prażymy je ok 30 sekund po czym przesypujemy do mozdzierza i miazdzymy. Dodajemy sol, pieprz i rozcieramy na gruboziarnista mieszanke.

Dukkah jak calkiem wystygnie przesypujemy do sloika, zakrecamy i trzymamy najlepiej w lodowce. Posypujemy salatki.
Jak juz bede miala naprawiony aparat to zrobie z tym dukkah salatke i wstawie.

thiessa - 9:07pm, Wtorek 23 Sierpień 2011.

DziÄ™ki za inf., a przede wszystkim,że siÄ™ domyÅ›liłąś, zÄ™ to ja!Wczoraj zorientowalam siÄ™,że poszÅ‚o jako anonim,ale nie miaÅ‚am czasu, żeby raz jeszcze napisać. MuszÄ™ przyznać, że obie wersje dukkah brzmiÄ… kuszÄ…co.Jako orzecholiczka, a ostatnio sezamoholiczka (w wersji - tahina) to coÅ› dla mnie. SpróbujÄ™ zrobić.

Kinga - 11:49pm, Wtorek 23 Sierpień 2011.

Przymierzam się do tej zupy.Czy warzywa - por, marchewkę, zmiksować? Na zdjęciu wygląda na zmiksowane.

Kinga - 3:09pm, Poniedziałek 5 Wrzesień 2011.

Oczywiście, że zmiksować, nie podałam w przepisie, już poprawiam.

thiessa - 8:37am, Czwartek 8 Wrzesień 2011.

I not to mention my pals have already been digesting the great guides located on the website and so quickly developed a horrible feeling I had not thanked you for them. All the women came totally happy to learn all of them and have in effect sincerely been having fun with them. Thank you for really being considerably kind and also for opting for this sort of perfect themes millions of individuals are really desirous to know about. My honest apologies for not expressing appreciation to you earlier.

jordan retro - 4:21am, Czwartek 18 Maj 2023.http://www.jordan-retro.us.com

I intended to put you one very little remark in order to give many thanks over again with your spectacular solutions you have contributed here. It is wonderfully generous of you to supply unhampered exactly what a few people might have marketed as an electronic book in order to make some cash for their own end, certainly since you could have done it if you desired. The inspiring ideas also served as the fantastic way to fully grasp that many people have similar dreams really like my very own to figure out many more with respect to this problem. I am certain there are a lot more enjoyable moments ahead for individuals who go through your site.

supreme - 1:10am, Czwartek 22 Czerwiec 2023.http://www.supreme.com.co

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów