<<Strona główna

Zupa marchewkowa z dukkah i grzankami

Autor: thiessa @ 6:37am, Wtorek 2 Sierpień 2011.


Źródło: "Fairlady Food" lato 2010


To idealna zupa zarówno na lato, jak i na zimę. W lecie robimy ją z młodych marchewek i możemy podać na zimno. W zimie podajemy gorącą. Zupa nawet solo świetnie smakuje a dukkah stanowi ciekawy dodatek.
Bardzo lubię dukkah w sałatkach, ale do tej pory robiłam takie tradycyjne z dodatkiem migdałów. Przyrządzenie słodkiego dukkah wydało mi się sympatycznym urozmaiceniem, tym bardziej, że słodycz ta świetnie pasowała do marchewki.

Zupa (6 porcji)

1 kg marchewki, obranej, pociętej na plasterki,
2 łyżki masła,
2 łyżki oliwy,
3 duże pory (białą część), pokrojone na plasterki,
2 ząbki czosnku, posiekane,
1 mała, czerwona papryczka chilli, wypestkowana i posiekana,
1,5 l wywaru warzywnego,
sól i pieprz,
czerstwa bagietka, bułka lub inne pieczywo tego typu, pokruszone na kawałki,
jeszcze trochę oliwy.

Do podania:

gęsta śmietana lub jogurt,
świeża mięta.

Słodkie dukkah:

2 łyżki migdałów,
2 łyżki orzechów pekan,
2 łyżki pistacji,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki cynamonu,
4 łyżki uprażonego na suchej patelni sezamu,
4 łyżki cukru (u mnie brązowy),
1 łyżka wody.

Rozgrzać masło z oliwą w dużym garnku. Dodać marchewkę, pory i czosnek a po chwili chilli i czosnek. Smażyć do lekkiego zrumienienia pora i miękkości marchewki. Wlać wywar warzywny i gotować pół godziny. Ja mało kiedy robię wywar warzywny osobno. Jeśli ma być do zupy to robię przy okazji. Do zupy, oprócz wymaganych składników wrzucam włoszczyznę w całości. Podczas, kiedy zupa się gotuje wywar robi się przy okazji. Po ugotowaniu cale warzywa wyławiamy z zupy. 
Na małej patelni uprażyć orzechy z przyprawami.
Uprażone ziarna sezamu rozłożyć na papierze do pieczenia. W małym rondelku rozgrzać cukier z wodą, aż się rozpuści. Zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Gotować, aż osiągnie brązową barwę, wtedy zdjąć z ognia i wylać na sezam. Kiedy karmel zastygnie na sezamie i otrzymamy sezamki, łamiemy je na kawałki.
Uprażone orzechy z przyprawami i kawałkami sezamków wkładamy do blendera i miksujemy pulsacyjnie rozdrabniając na kawałki.

W czasie, kiedy zupa się gotuje robimy grzanki, tj. opiekamy kawałki bagietki w piekarniku do momentu, kiedy zaczną się rumienić na brzegach. Zrumienione grzanki mieszamy z dukkah i oliwą. Po wyłowieniu całych warzyw zupę miksujemy. Podajemy z kleksem śmietany/jogurtu, posypaną grzankami z dukkah i przyozdobioną miętą.             

 

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bardzo aromatyczne i oryginalne danie ;) Pozdrawiam!

siła smaku - 9:42am, Wtorek 2 Sierpień 2011.http://silasmaku.blogspot.com

Dukkah - słysze po raz pierwszy - ciągle się edukuję tu u Ciebie! Chcę to zrobić, ale bardziej by mi odpowiadała wersja wytrawna dukkah - czy mam zostawić sklądniki, które sa, a jedynie pominąc miód? Co to znaczy - tradycyjne dukkah z migdałów, skąd się to wywodzi i jak zaaplikowac do sałatki?

anonim - 1:06pm, Czwartek 18 Sierpień 2011.

Dukkah wytrawne:

50g calych, blanszowanych migdałów lub orzechów laskowych,
40g sezamu,
25g nasion kolendry,
5g kuminu,
1/2 lyzeczki grubej soli morskiej,
1/4 lyzeczki roztluczonych ziaren czarnego pieprzu.

Rozgrzewamy patelnie i caly czas mieszajac wrzucamy migdaly i wszystkie inne rodzaje nasion. Prażymy je ok 30 sekund po czym przesypujemy do mozdzierza i miazdzymy. Dodajemy sol, pieprz i rozcieramy na gruboziarnista mieszanke.

Dukkah jak calkiem wystygnie przesypujemy do sloika, zakrecamy i trzymamy najlepiej w lodowce. Posypujemy salatki.
Jak juz bede miala naprawiony aparat to zrobie z tym dukkah salatke i wstawie.

thiessa - 9:07pm, Wtorek 23 Sierpień 2011.

Dzięki za inf., a przede wszystkim,że się domyśliłąś, zę to ja!Wczoraj zorientowalam się,że poszło jako anonim,ale nie miałam czasu, żeby raz jeszcze napisać. Muszę przyznać, że obie wersje dukkah brzmią kusząco.Jako orzecholiczka, a ostatnio sezamoholiczka (w wersji - tahina) to coś dla mnie. Spróbuję zrobić.

Kinga - 11:49pm, Wtorek 23 Sierpień 2011.

Przymierzam się do tej zupy.Czy warzywa - por, marchewkę, zmiksować? Na zdjęciu wygląda na zmiksowane.

Kinga - 3:09pm, Poniedziałek 5 Wrzesień 2011.

Oczywiście, że zmiksować, nie podałam w przepisie, już poprawiam.

thiessa - 8:37am, Czwartek 8 Wrzesień 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów