
Zupa z grochu i dyni
Autor: thiessa @ 10:13pm, Poniedziałek 15 Marzec 2010.
Źródło: "Encyklopedia zup" Debra Mayhew
Nie będę się rozpisywać. Idealna zupa jesienno-zimowa, pożywna, kolorowa i oczywiście smakuje jak wygląda.Składniki:
5 szklanek wywaru warzywnego,
2 łyżki masła,
1 cebula, posiekana,
225g dyni, pokrojonej,
3 pomidory, obrane ze skórki, pokrojone,
1 łyżeczka estragonu,
1 łyżka posiekanej kolendry,
1 łyżeczka kuminu,
chilli do smaku,.
kolendra do posypania.
Groch namoczyć przez noc. Zmienić wodę, gotować przez 30 min. do zmięknięcia.
Na maśle podsmażyć cebulę, aż zbrązowieje. Dorzucić dynię, pomidory, estragon, posiekaną kolendrę, kumin i zalać wywarem warzywnym. Zagotować na dużym ogniu. Połączyć z ugotowanym grochem razem z wodą. Gotować razem ok. 20 minut do miękkości warzyw. Jeśli zupa jest za gęsta można dolać trochę wody. Zupę podawać posypaną kolendrą.
Komentarze