<<Strona główna

Tarta z ricottą i surowami pomidorami

Autor: thiessa @ 6:25am, Poniedziałek 1 Sierpień 2011.


Źródło: "Apetit" sierpień 2011 wydanie czeskie


To już drugi przepis, który zaznaczyłam do zrobienia "od zaraz" z sierpniowego numeru Apetita. Chociaż nie jadam tart, bo to ogromna liczba kalorii i węglowodanów a w tym przypadku w szczególności a to z powodu parmezanu będącego składnikiem ciasta, to tym razem postanowiłam się skusić. W końcu sezon pomidorowy się już rozpoczął i następną zjem pewnie za kilka miesięcy.

Składniki:

300g maki,
80g parmezanu, startego na drobnej tarce,
150g masła, pokrojonego na kawałki,
1/2 łyżeczki soli,
1 jajko,
1 łyżka mleka,
ok. 1/2 kg pomidorów różnych gatunków, pokrojonych na plasterki, mniejsze na połówki,
4 łyżki czerwonego octu winnego (dałam 2 łyżki),
2 łyżki oliwy extra virgine (dałam 3 łyżki),
1/2 kg ricotty,
miętowe listki (u mnie bazylia),
sól morska i świeżo zmielony pieprz.

Do misy robota wsypać przesianą mąkę, parmezan, masło i sól, włączyć na 1-2 minuty, do wstępnego zmieszania składników, następnie dodać jajko i mleko i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na minimum pół godziny do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 200C (bez termoobiegu). Ciasto rozwałkować na średnicę większą od formy (forma o średnicy 32 cm), wyłożyć na formę, podociskać dłonią i podziurawić widelcem. Na ciasto położyć kawałek papieru do pieczenia i fasolę lub groch, żeby obciążyć ciasto. Piec "na ślepo" 15 minut. Zdjąć papier i piec kolejne 10 minut. Wystudzić.
Na zimne ciasto nałożyć ricottę, wyrównać wierzch i obłożyć plasterkami pomidorów. Polać pomidory mieszanką oliwy i octu i posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Udekorować listkami mięty lub bazylii.
Jeśli chodzi o oliwę i ocet każdy powinien proporcje dostosować do swoich preferencji. Ja nie przepadam za octem, więc zmniejszyłam jego ilość o połowę w zamian dodając nieco więcej oliwy.
Warzywa psiankowate
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Piękne zdjęcia! tarta musiała byc pyszna ;) Pozdrawiam!

siła smaku - 9:03am, Poniedziałek 1 Sierpień 2011.http://silasmaku.blogspot.com

piękna tarta :) mogę kawałek?

eve - 9:50pm, Poniedziałek 1 Sierpień 2011.http://lubietogotowanie.blogspot.com

Siła smaku dziękuję.

Eve nawet dwa:-)

thiessa - 7:29pm, Wtorek 2 Sierpień 2011.http://sfinjak.wroclaw.pl/eggblog

Thiesso, nie widziałam tego;-) Faktycznie bardzo podobny pomysł:-)

Marzena - 10:26pm, Wtorek 28 Październik 2014.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów