
Tarta z ricottÄ… i surowami pomidorami
Autor: thiessa @ 6:25am, Poniedziałek 1 Sierpień 2011.
Źródło: "Apetit" sierpień 2011 wydanie czeskie
To już drugi przepis, który zaznaczyłam do zrobienia "od zaraz" z sierpniowego numeru Apetita. Chociaż nie jadam tart, bo to ogromna liczba kalorii i węglowodanów a w tym przypadku w szczególności a to z powodu parmezanu będącego składnikiem ciasta, to tym razem postanowiłam się skusić. W końcu sezon pomidorowy się już rozpoczął i następną zjem pewnie za kilka miesięcy.
Składniki:
300g maki,
80g parmezanu, startego na drobnej tarce,
150g masła, pokrojonego na kawałki,
1/2 łyżeczki soli,
1 jajko,
1 łyżka mleka,
ok. 1/2 kg pomidorów różnych gatunków, pokrojonych na plasterki, mniejsze na połówki,
4 łyżki czerwonego octu winnego (dałam 2 łyżki),
2 łyżki oliwy extra virgine (dałam 3 łyżki),
1/2 kg ricotty,
miętowe listki (u mnie bazylia),
sól morska i świeżo zmielony pieprz.
Do misy robota wsypać przesianą mąkę, parmezan, masło i sól, włączyć na 1-2 minuty, do wstępnego zmieszania składników, następnie dodać jajko i mleko i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na minimum pół godziny do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 200C (bez termoobiegu). Ciasto rozwałkować na średnicę większą od formy (forma o średnicy 32 cm), wyłożyć na formę, podociskać dłonią i podziurawić widelcem. Na ciasto położyć kawałek papieru do pieczenia i fasolę lub groch, żeby obciążyć ciasto. Piec "na ślepo" 15 minut. Zdjąć papier i piec kolejne 10 minut. Wystudzić.
Na zimne ciasto nałożyć ricottę, wyrównać wierzch i obłożyć plasterkami pomidorów. Polać pomidory mieszanką oliwy i octu i posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Udekorować listkami mięty lub bazylii.
Jeśli chodzi o oliwę i ocet każdy powinien proporcje dostosować do swoich preferencji. Ja nie przepadam za octem, więc zmniejszyłam jego ilość o połowę w zamian dodając nieco więcej oliwy.

Komentarze
Piękne zdjęcia! tarta musiała byc pyszna ;) Pozdrawiam!
siÅ‚a smaku - 9:03am, Poniedziałek 1 Sierpień 2011.http://silasmaku.blogspot.com
piękna tarta :) mogę kawałek?
eve - 9:50pm, Poniedziałek 1 Sierpień 2011.http://lubietogotowanie.blogspot.com
Siła smaku dziękuję.
Eve nawet dwa:-)
thiessa - 7:29pm, Wtorek 2 Sierpień 2011.http://sfinjak.wroclaw.pl/eggblog
Thiesso, nie widziałam tego;-) Faktycznie bardzo podobny pomysł:-)
Marzena - 10:26pm, Wtorek 28 Październik 2014.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/