
Kurczak miodowo-kuminowy z soczewicÄ… na czerwonym winie i tomatillos pebre
Autor: thiessa @ 1:01am, Niedziela 31 Lipiec 2011.
Żródło: "¡Baja! cooking on the edge" Debotah M. Schneider.
Kurczaka tego, pochodzącego z kuchni meksykańskiej robiłam już kilka razy. Mało przy nim roboty, smakuje wyśmienicie i jest bardzo soczysty. Zmieniłam nieco proporcje składników i podaję już po zmianie. Zrezygnowałam też z dodawania do pieczenia kurczaka wody, która moim zdaniem nie jest tak zupełnie potrzebna a jeśli jej nie dodamy w trakcie pieczenia powstanie pyszny miodowy sos, o odpowiedniej konsystencji, którego możemy użyć do polania mięsa. Na zdjęciu prezentuję porcję małżonka, ponieważ sama nie jadam kurczaka ze skórą. Z tego też powodu zmodyfikowałam sposób wykonania. W oryginale posypuje się mięso kuminem i polewa miodem. Aby nie stracić całego aromatu po zdjęciu skóry połowę składników wkładam pod nią, następnie przykrywam skórą a drugą połowę składników wykorzystuję do pokrycia wierzchu.
Kurczak
6 kawałków kurczaka ( u mnie pałki).
5 łyżek płynnego miodu,
2 łyżki nasion kuminu,
1 łyżeczka soli.
Nasiona kuminu podprażyć na suchej patelni i zmielić. To ważne. Używając zmielonego wcześniej kuminu nie uzyskamy pożądanego aromatu. Następnie kurczaka posilić, poleć miodem i posypać kuminem. Można tak jak sugeruję wyżej część kuminu i miodu umieścić pod skórą. Piec pod przykryciem ok. 50 min. w 200 C. Jeżeli przez ten czas nie zrumieni się zdjąć pokrywkę lub folię pod koniec pieczenia.
Soczewica
1/2 szklanki zielonej soczewicy,
2 szklanki wody,
1/4 szklanki czerwonego wina,
1 mała cebula, posiekana,
1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
2 łyżki oliwy.
Cebulę usmażyć na złotobrązowo. Dodać sól, pieprz i wino. Gotować do momentu, kiedy całe wino wyparuje. Dodać wodę i gotować do momentu, kiedy soczewica będzie miękka.
Tomatillos pebre
oliwa do smażenia,
1 zÄ…bek czosnku, posiekany,
1 cebula, drobno posiekana,
1 średnie jalapeño,
450g tomatillos (miechunka pomidorowa), posiekanych,
1/4 szklanki posiekanej kolendry,
1 łyżeczka soku z limonki,
sól morska,
świeżo mielony czarny pieprz.
W średnim rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i chili. Smażyć, aż cebula i chili będą miękkie, dodać tomatillos i gotować przez 15 minut. Przełożyć do blendera, dodać kolendrę, sok z limonki i zmiksować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze
Thiesso, w Twoim wypadku także wystarczy mi rzut oka na zdjÄ™cie, aby wiedzieć, że to Ty ugotowaÅ‚aÅ› - piszÄ™ także, bo mam kilka takich ulubionych blogów z charakterystycznymi zdjÄ™ciami i przepisami.
Bardzo apetyczny kurczak - dodatek kuminu i miodu wydaje mi się być bardzo udany.
hania-kasia - 6:51am, Niedziela 31 Lipiec 2011.http://hania-kasia.blogspot.com/
Bardzo ciekawy sposób na kurczaka! Mniam
mopswkuchni - 10:37am, Niedziela 31 Lipiec 2011.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Bardzo apetyczny ten kurczak! Dziękuje za dołączenie do akcji :)
od-kuchni - 11:29am, Niedziela 31 Lipiec 2011.http://odkuchnii.blox.pl
Hania-kasia dziekuje.
Dla mnie blogiem rzucajacym sie w oczy ze wzgledu na zdjecia i zawartosc jest blog Kingi z kuchni oblednie zdrowej. Pozostali co jakis czas publikuja jakies slodkosci, ktore calkiem zbijaja mnie z tropu. Ciebie tez rozpoznaje, bo jako nieliczna promujesz dania z niepospolitych skladnikow.
Mopswkuchni dzieki
Odkuchni mnie na takie akcje namawiac nie trzeba, bo ja tak sama z siebie i bez akcji:-) wiec Twoja wyjatkowo mi pasuje.
thiessa - 5:57pm, Poniedziałek 1 Sierpień 2011.http://sfinjak.wroclaw.pl/eggblog