<<Strona główna

Zupa pomidorowo-buraczana z cukiniÄ… i fasolÄ… oraz czosnkowo-parmezanowymi grzankami

Autor: thiessa @ 8:02pm, Piątek 29 Lipiec 2011.


Źródło: "Apetit" sierpień 2011 wydanie czeskie


Jako wielka miłośniczka zup w pierwszej kolejności zaznaczyłam sobie ten przepis do wypróbowania z nowego numeru "Apetita". Jak, że sezon na pomidory mamy w pełni od razu przystąpiłam do dzieła. Wyszła bardzo dobra i pożywna zupa. Pisząc pożywna nie mam na myśli tego, co rozumiemy pod tym pojęciem gotując zimowe zupy. Po prostu jest bogata w witaminy i białko dzięki fasoli. Należy ją potraktować jako nietypową zupę jarzynową, bo też tak smakuje, jak jarzynówka.

Składniki:

3 łyżki oliwy,
1 burak, raczej z tych większych, pokrojony w julienne,
1 mały pasternak, pietruszka lub marchewka, drobno pokrojona,
3 ząbki czosnku, wyciśnięte,
800g pomidorów, porządnie dojrzałych a nawet przejrzałych, posiekanych, po wcześniejszym sparzeniu i pozbawieniu ich skórki
75g makaronu orzo,
1 cukinia, taka ok. 20 cm długości, pokrojona na ćwierćplasterki,
parę gałązek świeżego oregano,
1 puszka białej fasoli lub samodzielnie namoczonej i ugotowanej,
2 łodygi selera naciowego, pokrojone na kawałki,
garść natki pietruszki do posypania,
bagietka, bułka, lub podobne pieczywo,
starty parmezan,
sól, pieprz.

Do dużego garnka wlać 2 łyżki oliwy, wsypać buraki i pasternak (pietruszkę, marchewkę) i podsmażać przez 5 minut. Dodać 2 ząbki czosnku, smażyć 2 minuty i dodać pomidory. Zalać wszystko wodą, posolić, doprowadzić do wrzenia i po zmniejszeniu gazu gotować odkryte, na wolnym ogniu przez 10 minut. Wrzucić cukinię, makaron i oregano, gotować kolejne 5 minut. Dodać fasolę i seler naciowy, gotować jeszcze tyle czasu ile brakuje do ugotowania się makaronu, kierując się instrukcją na opakowaniu. Przed podaniem popieprzyć, ewentualnie dosolić. Podawać posypane natką pietruszki.

W czasie, kiedy zupa się gotuje rozgrzać piekarnik do 200C. Posmarować pieczywo pokrojone na kromki pozostałą oliwą, posmarować pozostałym czosnkiem i posypać startym parmezanem. Położyć kromki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać do momentu, kiedy ser zacznie się topić.

trzeci letni festiwal zupy zaproszenie

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Zupka właśnie się gotuje. Tylko świeżego oregano brak, więc musiałam suszonym się wesprzeć. Ależ będzie dzisiaj pyszny obiad! :)

Hania - 3:27pm, Czwartek 14 Luty 2013.http://www.zdrowemotywacje.pl

Haniu cieszÄ™ siÄ™ z informacji zwrotnej dotyczÄ…cej wykonania zupy.

thiessa - 5:18pm, środa 20 Luty 2013.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów