
Zupa pomidorowo-buraczana z cukiniÄ… i fasolÄ… oraz czosnkowo-parmezanowymi grzankami
Autor: thiessa @ 8:02pm, Piątek 29 Lipiec 2011.
Źródło: "Apetit" sierpień 2011 wydanie czeskie
Jako wielka miłośniczka zup w pierwszej kolejności zaznaczyłam sobie ten przepis do wypróbowania z nowego numeru "Apetita". Jak, że sezon na pomidory mamy w pełni od razu przystąpiłam do dzieła. Wyszła bardzo dobra i pożywna zupa. Pisząc pożywna nie mam na myśli tego, co rozumiemy pod tym pojęciem gotując zimowe zupy. Po prostu jest bogata w witaminy i białko dzięki fasoli. Należy ją potraktować jako nietypową zupę jarzynową, bo też tak smakuje, jak jarzynówka.
Składniki:
1 burak, raczej z tych większych, pokrojony w julienne,
1 mały pasternak, pietruszka lub marchewka, drobno pokrojona,
3 ząbki czosnku, wyciśnięte,
800g pomidorów, porządnie dojrzałych a nawet przejrzałych, posiekanych, po wcześniejszym sparzeniu i pozbawieniu ich skórki
75g makaronu orzo,
1 cukinia, taka ok. 20 cm długości, pokrojona na ćwierćplasterki,
parę gałązek świeżego oregano,
1 puszka białej fasoli lub samodzielnie namoczonej i ugotowanej,
2 łodygi selera naciowego, pokrojone na kawałki,
garść natki pietruszki do posypania,
bagietka, bułka, lub podobne pieczywo,
starty parmezan,
sól, pieprz.
Do dużego garnka wlać 2 łyżki oliwy, wsypać buraki i pasternak (pietruszkę, marchewkę) i podsmażać przez 5 minut. Dodać 2 ząbki czosnku, smażyć 2 minuty i dodać pomidory. Zalać wszystko wodą, posolić, doprowadzić do wrzenia i po zmniejszeniu gazu gotować odkryte, na wolnym ogniu przez 10 minut. Wrzucić cukinię, makaron i oregano, gotować kolejne 5 minut. Dodać fasolę i seler naciowy, gotować jeszcze tyle czasu ile brakuje do ugotowania się makaronu, kierując się instrukcją na opakowaniu. Przed podaniem popieprzyć, ewentualnie dosolić. Podawać posypane natką pietruszki.
W czasie, kiedy zupa się gotuje rozgrzać piekarnik do 200C. Posmarować pieczywo pokrojone na kromki pozostałą oliwą, posmarować pozostałym czosnkiem i posypać startym parmezanem. Położyć kromki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać do momentu, kiedy ser zacznie się topić.
Komentarze
Zupka właśnie się gotuje. Tylko świeżego oregano brak, więc musiałam suszonym się wesprzeć. Ależ będzie dzisiaj pyszny obiad! :)
Hania - 3:27pm, Czwartek 14 Luty 2013.http://www.zdrowemotywacje.pl
Haniu cieszÄ™ siÄ™ z informacji zwrotnej dotyczÄ…cej wykonania zupy.
thiessa - 5:18pm, środa 20 Luty 2013.