
Ormiańska sałatka z bakłażana i orzechów
Autor: thiessa @ 7:33pm, Czwartek 28 Lipiec 2011.
Bakłażan jest bardzo popularnym w Armenii warzywem a mnóstwo dań zawiera orzechy. Połączenie jest, zatem typowe a przepis dostałam od Pani Narine Hovhanessian z wioski Garni. Cóż mogę napisać? Minimum składników, maksimum smaku. Składniki tej sałatki komponują się rewelacyjnie i smakują obłędnie. Idealna wkładka do lunchboxa.
W czasie, kiedy sałatka się przegryza słuchamy СтаÑa Михайловa-Ðу вот и вÑÑ‘ raz, potem drugi i trzeci.... Możemy też słuchać w trakcie przygotowań i w czasie zajadania się sałatką. Ja słucham tej piosenki na okrągło (no może poza pobytem w pracy) a zakochałam się w niej w Armenii, gdzie język rosyjski wciąż króluje w radio i telewizji. Warto go znać, żeby porozumieć się z ludźmi. W czasach szkolnych bardzo nie podobało mi się, że muszę się uczyć tego języka a teraz go uwielbiam. Tak to już jest w życiu, że to, co jest obowiązkiem często jest postrzegane jako zło konieczne a jak już nim przestaje być to pewne rzeczy doceniamy. Ja obecnie żałuję, że nie przykładałam się zbytnio do jego nauki, zwłaszcza, że od dawna jestem fanka Ałły Pugaczowej a tłumaczenie tekstów jej piosenek często kończy się ze słownikiem w ręku.
A jak jest u Was? Żałujecie czasem, że w odpowiednim czasie nie doceniliście pewnych rzeczy, nie przyłożyliście się do nauki czegoś, co byłoby pomocne w Waszym życiu, bądź poprawiło jego komfort? A może w znacznym stopniu wpłynęłoby na dalszy jego przebieg?
Składniki:
4 bakłażany, takie o długości ok. 20 cm,
1 mniejsza czerwona cebula, posiekana,
1-2 ząbki czosnku (wedle upodobań), wyciśnięte,
2 garści włoskich orzechów, podpieczonych w piekarniku lub podprażonych na patelni,
śmietana oryginalnie, może też być gęsty, naturalny jogurt,
pęczek koperku, posiekanego,
sól i pieprz do smaku.
Bakłażany kroimy w plastry, smarujemy lekko oliwą i smażymy w obu stron. Zajmie to trochę czasu, bo należy to robić na niedużym ogniu, tak, żeby zdążyły całkowicie zmięknąć, ale się nie zbrązowiły. Do smarowania bakłażanów oliwą użyłam pędzelka do smarowania ciasta i użyłam na prawdę niewielkiej ilości oliwy. Po usmażeniu kroimy na mniejsze kawałki. Można bakłażany również upiec w piekarniku w całości i następnie pokroić. Ostudzone bakłażany mieszamy z pozostałymi składnikami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zalewamy śmietaną/jogurtem zmieszanym z czosnkiem. ũmietany powinno być dużo a sałatka nie powinna być sucha. Ja do mojej nie dodałam odpowiedniej ilości, żeby bakłażany nie utonęły, bo wówczas nic nie byłoby widać na zdjęciu. Dobrze jest taką sałatkę odstawić na trochę, żeby się przegryzła.
Komentarze
Ojej, ja też żałuję, że nie znam rosyjskiego tak dobrze, jak bym chciała. Ale gdy zaistnieje potrzeba - dogadam się, z niemieckim i zwłaszcza angielskim jest gorzej, ale za granicą jakoś sobie radzę (często przy wydatnym użyciu rąk...) Języka angielskiego nie uczyłam się NIGDY, ale osłuchanie z oglądanych filmów robi swoje...
Bakłażany uwielbiam, są to moje prawie-najulubieńsze warzywa, więc tej sałatki z pewnością spróbuję, za Twoja radą słuchając rosyjskich piosenek...
Pozdrawiam i dziękuję za wspaniałe przepisy, z których od czasu do czasu korzystam! (ale uwielbiam czytać)
hajduczek1966 - 1:07am, Piątek 29 Lipiec 2011.
Hajduczek dogadać to ja się tez dogadam, ale chciałabym tak pięknie i płynnie mówić w tym jezyku, żeby się nie zastanawiać co powiedzieć. Jednak wciąż mam ten problem, że jak nie znajduję słowa to jakoś mimowolnie wstawiam angielskie. Niemieckiego nie znam i chyba nie chce znać, bo strasznie mi sie nie podoba, za to pare razy robiłam podchody do francuskiego i za każdym razem po jednym semestrze rozwiązywali mi grupę z powodu zbyt małej liczby chętnych.
Przepis chocbys jeden wykorzystała to i tak się ciesze, ze komus sie przydal.
thiessa - 8:13pm, Piątek 29 Lipiec 2011.http://sfinjak.wroclaw.pl/eggblog
Jaka ciekawa sałatka z bakłażana :D Bardzo lubię bakłażan, ale zwykle robię grillowany albo smażony na ciepło. Maż był służbowo w Armenii, bardzo mu się podobało, i zapewne sałatkę spróbuje. Zachęcam go do sałatek, bo martwię się o jego zdrowie, ale przymus jak wiadomo do niczego, musi smakować. Ciągle miota się z powodu firmy po całej Europie, a jedzenie w czasie podróży często jest zbyt tłuste, monotonne i bez witamin, rodzaju biały chleb, tłuste mięsa i frytki :/
Kasia J. - 8:53pm, Czwartek 11 Sierpień 2011.http://czarykuchenne.blogspot.com/
Kasia J. niestety to co ludzie jedza w domach jest zupelnie rozne od tego co oferuje gastronomia. Czasem w krajach gdzie jest na prawde duza paleta dan z warzyw w roznego rodzaju restauracjach sie nie pojawiaja.
Do sprobowania salatki zachecam, bo jest na prawde dobra i przy tym oryginalna.
thiessa - 6:51am, Wtorek 23 Sierpień 2011.http://sfinjak.wroclaw.pl/eggblog
viktor228, gay ukraine dating
gay dating south jersey
<a href=gayonlinedating.net?>dating gay bear</a>
MichaelDof - 9:04am, środa 8 Wrzesień 2021.http://gayedating.com