<<Strona główna

Kuchnia ormiańska

Autor: thiessa @ 12:06am, środa 27 Lipiec 2011.

Wróciłam z kolejnego urlopu i pewnie, jak zwykle w takich przypadkach bywa, będę przez jakiś czas gotować w duchu tego kraju, czyli tym razem po ormiańsku. Z tego względu postaram się przedstawić w skrócie kuchnię ormiańską. Mam nadzieję, że w przyszłości te informacje komuś się przydadzą i przed wizytą w Armenii wynotuje sobie rzeczy, których trzeba spróbować.

Pełna relacja z podróży już wkrótce.

Ormianie to naród, którego tradycje kulinarne posiadają ponad 3 000 letnią historią. Pomimo różnych klęsk i nieszczęść, do dziś wraz z kulturą i religią zachowały się tradycje kuchni narodowej Ormian, na którą wpływ miały kuchnie otaczających go narodów: greków, Asyryjczyków, Persów. Jest ona bardzo różnorodna i aromatyczna.

ZIOŁA

Wszystkie potrawy są przygotowywane z dodatkiem świeżych lub suszonych ziół. Niektóre z nich rosną w stanie dzikim a inne są specjalnie uprawiane. Najważniejsze z nich to bazylia, natka pietruszki, kolendra, koperek, mięta, estragon, portulaka, niedźwiedzi czosnek, szczaw górski. Talerz świeżych ziół to niezbędny towarzysz niemal każdej potrawy i przekąski. Spożywane są w dużych ilościach, często w całości, wraz z łodygami. 


Przyprawy i miód z przydomowej pasieki

OWOCE

Armeńskie owoce należą do najlepszych na świecie. Ze względu na gorący klimat występuje ich duża różnorodność i są wyjątkowo słodkie. Na pierwszy rzut oka widać, że pochodzą z przydomowych ogródków sprzedających, bo nie brakuje na nich różnych skaz i plamek a można je kupić na każdym kroku na ulicznych straganach. Wyjątkowo słodkie są morele, brzoskwinie, śliwki, czereśnie, melony, arbuzy, figi, granaty oraz białe i czarne morwy.


WARZYWA

Wśród warzyw królują pomidory, ogórki, papryka i bakłażany. Pomidory są wyjątkowo słodkie i w połączeniu z ogórkami i zieleniną tworzą najpopularniejszą w całym kraju sałatkę "Armenia". Po dodaniu zaś cebuli, octu i mielonej, słodkiej papryki otrzymamy sałatkę "Erewań". Sałatki przyrządzane na ciepło a następnie schłodzone jada się w Armenii jako przystawki przed daniem głównym.
Bardzo popularne są warzywa nadziewane farszem podobnym do tego w gołąbkach (tolma). Nadziewa się bakłażany, paprykę, pomidory i cukinię, ale najpopularniejsza tolma to ta przygotowana z liści winorośli. 


Tolma mieszana z bakłażana, papryki, kapusty i liści winorośli


Sałatka z górskiego szczawiu

PIECZYWO

W kuchni ormiańskiej najważniejszy jest chleb, który podaje się do każdego posiłku. Spośród wielu rodzajów chleba najpopularniejszy jest matnakasz i lawasz. Matnakasz jest owalny, płaski, o grubości 3 cm i długości 35-40 cm. Lawasz tworzy cienki, owalny naleśnik o rozmiarach 35 na 70 cm lub nawet większych. Dawniej lawasz był pieczony w ziemnym piecu zwanym tonirem. Dziś takie piece można spotkać na wsiach. Chociaż w miastach królują lawasze pieczone metodą przemysłową to najlepsze są te kupione na targowisku lub u gospodarza na wsi. Ponieważ w Armenii jest niewiele lasów, w takim tradycyjnym tonirze często pali się kiziakiem, opałem wyrabianym z nawozu bydła formowanym w brykiety i suszonym na słońcu, czyli jednym słowem krowimi plackami. Używa się do tego celu również wyschniętych pędów winorośli.
Popularną przekąską uliczną jest lahmadżun – cienki placek, przypominający pizzę z mielonym mięsem oraz khachapuri (na zachodzie kraju zwane bjorkiem) – ciasto fillo nadziewane serem.


Lawasz

WYROBY MLECZNE

Ormiańskie sery towarzyszą prawie każdemu posiłkowi. Wyrabia się je z mleka krowiego, koziego i owczego. Tradycyjny ormiański ser to ser biały, słony, o specyficznym smaku i zapachu. W sery najlepiej zaopatrywać się na bazarach, gdzie przed kupnem będziemy sowicie częstowani przez sprzedających. Chętnie wyjaśnią nam różnice pomiędzy gatunkami serów i opowiedzą o technice ich wyrobu.
W każdym sklepie kupimy smaczne krowie i owcze mleko a także a także masło. Na bazarze kupimy je na wagę a nie byle jakie to masło, bo ubite jak za dawnych czasów w maselnicy.
Podstawą wielu potraw mlecznych jest macun, czyli sfermentowane mleko krowie. W smaku nie przypomina jogurtu, kefiru, ani maślanki. Najbardziej zbliżony jest w smaku do kwaśnego mleka. Doskonale wpływa na pracę układu trawiennego, chociaż do jego specyficznego smaku i zapachu trzeba się przyzwyczaić. Mnie nie przypadł do gustu, ale wierzę, że może mieć wielu zwolenników. Macun jest podstawą do wytwarzania tanu, tradycyjnego, orzeźwiającego napoju. Powstaje w wyniku wymieszania macunu z zimną wodą w stosunku 4:1. Tan, choć bardzo słony doskonale gasi pragnienie w upalne dni.




WĘDLINY I DANIA MIĘSNE

Do tradycyjnych ormiańskich wędlin należy basturma. Przyprawione dużą ilością soli i pokryte warstwą ostrych przypraw mięso wołowe, należy mocno sprasować a następnie suszyć przez osiem dni. Basturmę podaje się pokrojoną w bardzo cienkie plasterki. Kolejną charakterystyczną wędlina jest sudżuk (sudżuch). Jest to rodzaj kiełbasy robionej z mielonego mięsa, najczęściej wołowego.

Chociaż w książkach dotyczących kuchni ormiańskiej mnóstwo jest potraw z warzyw, to w barach i restauracjach królują potrawy mięsne (sorry wegetarianie). Najbardziej popularny jest chorowac, czyli szaszłyk z kawałków baraniny lub wieprzowiny upieczony na rożnie. Popularny jest też kebab, różniący się od tego, który możemy kupić w Polsce. Są to uformowane długie kiełbaski z mielonego mięsa wołowego, zmieszanego z cebulą i ziołami również upieczone na rożnie, podawane na lawaszu. Mamy również kjuftę, czyli mięso wołowe uformowane w pulpety z cebulą i suszoną morelą oraz szaurmę – kawałki smażonego kurczaka lub mięsa wieprzowego zawinięte wraz ze świeżymi warzywami w lawasz. Warto spróbować kurczaka tapaka (pieczony kurczak z dodatkiem smażonych warzyw)oraz harissy z kurczaka (z pszenicą, podawany z masłem). Jest to danie o znaczeniu patriotycznym dla Ormian.
Daniem wspólnym kuchni ormiańskiej i gruzińskiej są pierożki khinkali, nadziewane mielonym mięsem formowane w charakterystyczny sposób.
Oryginalnym daniem jest chasz. Potrawa z gotowanej goleni wołowej, flaków i czosnku. Gotuje się ją przez 7-8 godzin, aż do rozgotowania żył i ścięgien przylegających do kości. Następnie wkrusza się do niej wyschnięty lawasz i po 2-3 minutach tak powstałą papkę zawija się w arkusze świeżego lawasza. Opis może nie brzmi zachęcająco, ale zaproszenie do wspólnego spożycia tej zupy, którą jada się w niedzielę rano jest szczególną propozycją, ujawniającą serdeczny i przyjazny stosunek gospodarza. Takiego zaproszenia nie wypada odrzucić, gdyż niesie ono dużo większy, aniżeli jedynie kulinarny sens.


Kebab podany na lawaszu


Khinkali


Khinlaki i w tle matnakasz

ZUPY

Do najpopularniejszych zup należy bozbasz – zupa mięsna z ziemniakami i innymi warzywami, występująca w wielu wariantach, zupa z soczewicy (waspow sup), spas – zupa na bazie macunu, krczik – zupa z kiszonej kapusty oraz czchrtma – zupa drobiowa z żółtkiem.


Bozbasz - wersja "na bogato"

RYBY

W jadłospisie kuchni ormiańskiej spotykamy wiele potraw z ryb. Ponieważ Armenia nie ma dostępu do morza, królują tu ryby słodkowodne. Wśród nich na pierwszym miejscu należy wymienić ryby żyjące w wysokogórskim jeziorze Sewan, zwłaszcza pstrąga (pstrąg sewański jest gatunkiem endemicznym, czyli występującym tylko w tym jeziorze), ale także sieję i brzanę. W rzekach najpopularniejsze są pstrągi i dziki karp. Będąc w Armenii warto spróbować jak smakują raki, które można zjeść nad jeziorem Sewan oraz kupić żywe w sklepach rybnych i targowiskach.


Raki z jeziora Sewan

SŁODYCZE

Z wyrobów cukierniczych warta polecenia jest pachlawa (ciasto orzechowe z formie połączonych miodem płatów, gata (ciasto drożdżowe), nazuk (ciasto drożdżowe z nadzieniem) oraz kozinak (przysmak migdałowy).
Bardzo popularne są owoce kandyzowane. Na targu możemy kupić układane w fantazyjne kompozycje daktyle, figi, morele, brzoskwinie, śliwki i orzechy. Jednak najbardziej charakterystycznym dla Armenii słodyczem jest sudżuk (sydżuch) i tytu lawasz. Sudżuk wytwarzany jest z soku winogron, mąki i orzechów włoskich. Po zastygnięciu soku na nitce powstaje długa słodka "kiełbaska", wypełniona orzechami. Można kupić również sudżuk przyrządzony z owoców wiśni, czy granatu. Tytu lawasz wytwarza się ze śliwek. Jest to kwaśny, płaski plaster. Wygląda jak ormiański chleb, stad jego nazwa-lawasz. W zimie królują konfitury robione z różnych owoców: pigwy, arbuzów, fig, moreli, winogron, białych czereśni, moreli i brzoskwiń oraz absolutny przysmak zielone orzechy włoskie gotowane w syropie.


Sudżuk oraz ułożone w fantazyjne kompozycje suszone owoce


Sudżuk i tytu lawasz


Młode, zielone orzechy w syropie, po lewej figi, po prawej morele

NAPOJE I ALKOHOLE

W Armenii występuje bogactwo wód mineralnych. Najpopularniejsze to Jermuk i Bjni. Nazwy pochodzą od miast o tej samej nazwie. Pije się dużo kawy przygotowanej po ormiańsku w tradycyjnym tygielku zwanym jezwi. Jest ona bardzo mocna i słodka. Pija się dużo wspomnianego już tanu, gdzieniegdzie można się napić kwasu chlebowego, sprzedawanego z charakterystycznych przyczepek-beczek.

Ponieważ Armenia jest ojczyzną winorośli, dlatego nie dziwi duża liczba wytwarzanych tutaj win i szampanów. Najbardziej znane ormiańskie piwa to Kilikia i Kotaik. Jednak najsłynniejszym alkoholem Armenii jest koniak, który jest produkowany przez fabrykę Ararat w Erewaniu. Jego jakość określana jest liczbą gwiazdek. Im więcej gwiazdek, tym starszy jest koniak, i tym lepszy oczywiście. Koniaki dojrzewają w dębowych beczkach i różnią się od siebie kolorem i mocą, która przeciętnie wynosi od 40 do 57%.. Koniak w Armenii podaje się schłodzony z czekoladą, cytryną lub cukrem, do kawy i owoców.W Armenii degustacja alkoholu jest zawsze dodatkiem do pożywienia, nigdy celem samym w sobie.

Fabryka koniaku w Erewaniu


Od lewej koniak jednoroczny, 10-letni i 26-cio letni


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

ũwietny tekst :) Przybliża kulinaria tego mało popularnego u nas regionu. I zachęca do wizyty :)

Shinju - 12:18am, środa 27 Lipiec 2011.http://www.kuchenne-wedrowki.blogspot.com

Doskonały wpis, świetne zdjęcia i tyle dobrze wytłumaczonych tradycji i obyczajów :D Jeszcze nigdy nie widziałam tak dobrego opisu kuchni w Armenii :)

Kasia j. - 2:31am, środa 27 Lipiec 2011.http://czarykuchenne.blogspot.com

Zazdroszczę wypadu :)

Maja - 2:34am, środa 27 Lipiec 2011.http://majaconn.blogspot.com/

Wspaniałe zdjęcia, widzę że urlop 'od kuchni' ;) Czekam na więcej!!

siła smaku - 11:03am, środa 27 Lipiec 2011.http://silasmaku.blogspot.com

Ale pyszności!! Ten kebab zwłaszcza i sery i lawasze i owoce i słodycze hehe :)

Monika - 2:13pm, środa 27 Lipiec 2011.http://gotujebolubi.blox.pl

Zazdroszczę wypadu i wrażenień, w szczególności możliwości skosztowania wspaniałych, słodkich owoców - na nie rzuciłabym się w pierwszej kolejności. Narobiłaś mi smaku na dania ormiańskie.

hania-kasia - 7:41pm, środa 27 Lipiec 2011.http://hania-kasia.blogspot.com/

Dziekuję wszystkim za komentarze i prawde powiedziawszy juz tesknie za tamtejszymi owocami i pomidorami. Urlop od kuchni to troche sprawa uboczna, bo byly tez i wedrowki po gorach, spanie pod namiotem i w kurnej chacie, przygotowywanie posilkow pod golym niebem, spotkanie z niedzwiedziem, picie wodki "za znakomstwo" i wiele innych historii. No ale o tym juz w pelnej relacji.

thiessa - 8:47pm, środa 27 Lipiec 2011.http://sfinjak.wroclaw.pl/eggblog

super informacje o kuchni ormiańskiej :) bardzo mnie zaciekawiły

elzunia - 9:32pm, środa 27 Lipiec 2011.http://gotowanie-elzunia.blogspot.com/

Bardzo ciekawy post :). Lubię ormiańskie słodycze :). Bardzo podobają mi się te pierożki - khinkali. Dość dobrze znam kuchnię perską, do której ormiańska jest bardzo podobna. Nawet nazwy są zbliżone.

Aleksandra - 6:51pm, Niedziela 21 Sierpień 2011.http://przepisy-aleksandry.blogspot.com

Rowniez zauwazylam, ze kuchnia ormianska, azerska, gruzinska czy perska maja wiele wspolnych dan i nawet czasem wspolne nazwy trych dan. Slynne khachapuri wystepuje np. zarowno w gruzinskiej jak i ormianskiej, chociaz inaczej wyglada. To samo z tolma wspolna dla kuchni ormianskiej i perskiej.

thiessa - 6:46am, Wtorek 23 Sierpień 2011.http://sfinjak.wroclaw.pl/eggblog

byłam w Armenii, mój mąż stamtąd pochodzi, mają naprawdę wspaniałą kuchnię, wiele z tych potraw które tu widziałam to jadłam i bardzo mi smakowały: szczególnie polecam kebab, khinkaki, kurczak tapaka, szaurma, lahmadżun, zupy też są dobre, ale jak dla mnie nie róznią się za wiele od naszych zup, może z takim wyjątkiem, że w Armenii do zup warzywa czy mieso krojone jest na wieksze kawałki. Jeżeli chodzi o owoce, to są naprawdę wyjatkowo smaczne, pamiętam jak z córką zajadałysmy się winogronem, a mój mąż się śmiał mówiąc że jest przecież jeszcze niedojrzały, ale smakował już tak jak u nas dojrzały winogron, arbuzy kupuje się tam w całości, nie tak jak u nas w kawałkach, są smaczne i bardzo tanie, również morele, pycha. Troche się rozpisałam, ale naprawdę Armenia to piekny kraj, wspaniali, gościnni ludzie. Byliśmy tam 3 lata temu, bo podróż jest droga, ale mam nadzieję, że za rok uda nam się znowu tam jechać. jest tam wiele miejsc do zwiedzania, szkoda, że Armenia nie jest tak \"sławna\" jak np. Turcja, czy Egipt

sisi - 9:41pm, Niedziela 3 Czerwiec 2012.

bardzo fajny opis z Armeni ,sam bylem zadlem i wszystko widzialem a do tych smakowitosci odpowiednie krajobrazy i wakacje super:-)))

daniel - 5:00pm, Niedziela 26 Sierpień 2012.

Bardzo ładny opis potraw i super zdjęcia :) Jestem Ormianką i polecam wszystkim żeby zwiedzili ten piękny kraj i spróbowali tych pyszności!:)

YAN - 4:41pm, środa 24 Październik 2012.

YAN ciesze sie w takim razie, ze tutaj trafiłas. Gdyby nie ograniczone ramy czasowe urlopu odwiedzilabym Armenie jeszcze nie raz. Bardzo podoba mi sie ten kraj i ludzie sa niezwykle goscinni.

thiessa - 2:13pm, Niedziela 28 Październik 2012.

Witam. W 1992 roku byłem na Litwie w uroczej miejscowości Druskienniki. Poznałem tam dwóch Ormian, którzy zaprosili mnie na grilla. To był szaszłyk połączony z cebulą w ketchupie jako dodatek. Szaszłyk był doprawiony czy czego do dnia dzisiejszego nie potrafię odnaleźć. Nie pamiętam nazwy przyprawy ale jedno wiem! Ten smak szaszłyka był rewelacyjny! Co to mogło być? Dodam, że cebula w ketchupie była równie smaczna:)

Piotr - 8:08pm, Sobota 3 Listopad 2012.http://www.medium.net.pl

Piotr nie przypominam sobie, żeby szaszlyki,ktore jadlam byly szczegolnie czyms przyprawione, ale zajrzalam do moich ormianskich ksiazek, a mam takie wydane jeszcze w latach 60-tych, i jedyna przyprawa, ktorej moglbys nie kojarzyc jest sumak. Moge jedynie podejrzewac, ze uzyli po prostu jakiejs mieszanki do miesa kupionej w sklepie. Gdybys zapytal o gruzinska przyprawe to na pewno wskazalabym na khmeli suneli a tak naprawde nie mam pojecia.

thiessa - 5:16pm, Czwartek 6 Grudzień 2012.

w Lublinie jest buda na którą ciężko trafić prowadzona przez Ormianina. Fantastyczne jedzenie. Niepozorna dla wtajemniczonych smakoszy miejsce wyborne :)

marcin - 11:40pm, Sobota 11 Maj 2013.

Zazdroszcze. Wlasnie w takich miejscach a nie wytworych restauracjach mozna dobrze zjesc.

thiessa - 9:59pm, Wtorek 21 Maj 2013.

Piekne zdjecia I cudne kulinarne opisy.Bylismy w Gruzjii-widze,ze kuchnia bardzo podobna.Teraz lecimy do Armenii-juz nie moge doczekac sie kolacjii z winem!

Kasia - 11:21am, Sobota 5 Październik 2013.

Kasia tak, kuchnia zdecydowanie podobna. W Gruzji chociaz nazwy potraw nieco sie roznia, czesto to takie samo lub podobne danie. Jest oczywiscie pare wyjatkow. Udanego wyjazdu.

thiessa - 5:39pm, Sobota 12 Październik 2013.

ja jestem z armenii ;)

bbbbb - 2:30pm, Poniedziałek 13 Styczeń 2014.http://facebook

Witam ,ja rowniez bylam w armenii juz kilka razy ,moj maz pochodzi z erewania .Uwielbiam kuchnie ormianska ......nasze dzieci rowniez :) owoce i nie tylko.....morele ,winogrona .....hmm kto probowal ten wie.
pozdrawiam

anga - 11:46am, środa 26 Marzec 2014.http://www.facebook.com

gratuluję wyjazdu, po przeczytaniu opisów potraw, też chcę tam pojechać - pozdrawiam :-)

halina - 2:48pm, Niedziela 10 Sierpień 2014.http://storczyk1.blogspot.com

Witam, moj maz tez pochodzi ze stolicy Armenii... Co roku jestesmy tam na urlopie, takze ta kuchnia zdazylam sie zarazic i sama pezygotowuje juz ich dania ☺ Uwielbiam ja, twierdze ze dopiero tam moglam sprobowax prawdziwych warzyw i owocow u nas smakuja jakos nad wyraz sztucznie.Tescie byli u nas i mama gotowala po ormiansku ale chyba za sprawa naszych warzyw nie bylo to juz dokladnie takie smaczne😕 Naprawde warto sie tam wybrac, tam jest calkiem inny swiat pod kazdym wzgledem.

anonim - 8:31am, środa 5 Sierpień 2015.

Wlasnie wrocilem z Armeni,piekny kraj,smaczna kuchnia

Anton - 4:35pm, Sobota 2 Kwiecień 2016.

This substance is composed exceptionally well. Your utilization of organizing when mentioning your focuses makes your objective facts clear and straightforward. Much obliged to you.

mattbrown - 8:02am, Poniedziałek 9 Wrzesień 2019.

Useless Websites

Useless Websites - 12:59pm, Niedziela 23 Luty 2020.https://uselesslyweb.com/

23isback

Nice post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Extremely useful info specially the last part I
care for such information a lot. I was seeking this certain info for a long time. Thank you and good luck

Angels Kelsey Puffer Jacket - 10:12am, Sobota 7 Maj 2022.https://www.danezon.com/product/angels-kelsey-puffer-jacket/

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów