<<Strona główna

Zupa pomidorowa z amarantusem

Autor: thiessa @ 10:38pm, Piątek 1 Lipiec 2011.


Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut


Ta zupa to kolejne danie, które czekało na świeże pomidory. Co prawda myślę, ze z powodzeniem świeże pomidory w okresie zimowym można zastąpić pomidorami z puszki, ale za pierwszym razem chciałam jej spróbować w sezonie. Ponieważ nie każdemu odpowiada smak amarantusowego ziarna, można go zastąpić w tej zupie quinoa lub kuskusem. Zupa idealnie nadaje się na te cieplejsze dni lata, jak i na te chłodne, deszczowe.

Składniki:

400g dojrzałych pomidorów (miękkie są mile widziane),
1 czerwona cebula, posiekana,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
120g amarantusa,
800 ml bulionu warzywnego,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
sól, świeżo zmielony pieprz,
1 łyżeczka cukru lub miodu (u mnie syrop z agawy),
100g sera owczego (fety),
2 gałązki natki pietruszki, posiekanej,
1 łyżka jogurtu.

Pomidory pokroić w bardzo drobną kostkę, wykrawając przy tym szypułki. Obieranie ze skórki nie jest konieczne, jeśli pokroi się pomidory naprawdę bardzo drobno, bo kawałki skórki będą tak maleńkie, że nie będą w zupie przeszkadzały.
Ganek postawić na palniku i rozgrzać na nim oliwę. Wrzucić cebulę oraz zioła (wcześniej rozetrzeć je trochę w palcach, żeby silniej pachniały) i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, żeby cebula trochę zmiękła. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Smażyć chwilę i dodać amarantus. Wymieszać go, żeby ziarenka dokładnie pokryły się tłuszczem.
Domieszać pomidory oraz wywar. Całość zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz cukier (miód, syrop z agawy). Zmniejszyć ogień, nakryć garnek pokrywką i gotować zupę przez ok. 30 minut.

Ser owczy pokruszyć i domieszać ją do zupy razem z natką pietruszki i jogurtem. W razie potrzeby doprawić do smaku i natychmiast podawać.

trzeci letni festiwal zupy zaproszenie

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Mam w repertuarze jednÄ… zupÄ™ z amarantusem ze szpinakiem i pieczarkami. ChÄ™tnie spróbujÄ™ kolejnÄ…. domyÅ›lam siÄ™, zÄ™ to amarantus ekspandowany, a nie ziarno? Takiego też używaÅ‚am do mojej zupy.

Kinga - 11:06pm, Piątek 1 Lipiec 2011.

Kinga to zwykle ziarna amarantusa. Dmuchanego amarantusa uzywam tylko jako dodatku do musli, czy owsianki. Ale ta zupa o ktorej piszesz brzmi niezle.

thiessa - 9:17am, Niedziela 3 Lipiec 2011.

Przyda mi się ten przepis, bo amarantus leży u mnie w szafce od dłuższego czasu i czeka na pomysły wykorzystania go. Kupiłam go, aby zrobić ciasto z jego dodatkiem, ale mi się odwidziało.

hania-kasia - 8:37pm, Poniedziałek 4 Lipiec 2011.

Ja kupilam specjalnie do tej zupy i do plackow. Placki mam zamiar jeszcze zrobic:-)

thiessa - 11:41pm, Poniedziałek 4 Lipiec 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów