
Zupa pomidorowa z amarantusem
Autor: thiessa @ 10:38pm, Piątek 1 Lipiec 2011.
Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut
Ta zupa to kolejne danie, które czekało na świeże pomidory. Co prawda myślę, ze z powodzeniem świeże pomidory w okresie zimowym można zastąpić pomidorami z puszki, ale za pierwszym razem chciałam jej spróbować w sezonie. Ponieważ nie każdemu odpowiada smak amarantusowego ziarna, można go zastąpić w tej zupie quinoa lub kuskusem. Zupa idealnie nadaje się na te cieplejsze dni lata, jak i na te chłodne, deszczowe.
Składniki:
400g dojrzałych pomidorów (miękkie są mile widziane),
1 czerwona cebula, posiekana,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
120g amarantusa,
800 ml bulionu warzywnego,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
sól, świeżo zmielony pieprz,
1 łyżeczka cukru lub miodu (u mnie syrop z agawy),
100g sera owczego (fety),
2 gałązki natki pietruszki, posiekanej,
1 łyżka jogurtu.
Pomidory pokroić w bardzo drobną kostkę, wykrawając przy tym szypułki. Obieranie ze skórki nie jest konieczne, jeśli pokroi się pomidory naprawdę bardzo drobno, bo kawałki skórki będą tak maleńkie, że nie będą w zupie przeszkadzały.
Ganek postawić na palniku i rozgrzać na nim oliwę. Wrzucić cebulę oraz zioła (wcześniej rozetrzeć je trochę w palcach, żeby silniej pachniały) i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, żeby cebula trochę zmiękła. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Smażyć chwilę i dodać amarantus. Wymieszać go, żeby ziarenka dokładnie pokryły się tłuszczem.
Domieszać pomidory oraz wywar. Całość zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz cukier (miód, syrop z agawy). Zmniejszyć ogień, nakryć garnek pokrywką i gotować zupę przez ok. 30 minut.
Ser owczy pokruszyć i domieszać ją do zupy razem z natką pietruszki i jogurtem. W razie potrzeby doprawić do smaku i natychmiast podawać.
Komentarze
Mam w repertuarze jednÄ… zupÄ™ z amarantusem ze szpinakiem i pieczarkami. ChÄ™tnie spróbujÄ™ kolejnÄ…. domyÅ›lam siÄ™, zÄ™ to amarantus ekspandowany, a nie ziarno? Takiego też używaÅ‚am do mojej zupy.
Kinga - 11:06pm, Piątek 1 Lipiec 2011.
Kinga to zwykle ziarna amarantusa. Dmuchanego amarantusa uzywam tylko jako dodatku do musli, czy owsianki. Ale ta zupa o ktorej piszesz brzmi niezle.
thiessa - 9:17am, Niedziela 3 Lipiec 2011.
Przyda mi się ten przepis, bo amarantus leży u mnie w szafce od dłuższego czasu i czeka na pomysły wykorzystania go. Kupiłam go, aby zrobić ciasto z jego dodatkiem, ale mi się odwidziało.
hania-kasia - 8:37pm, Poniedziałek 4 Lipiec 2011.
Ja kupilam specjalnie do tej zupy i do plackow. Placki mam zamiar jeszcze zrobic:-)
thiessa - 11:41pm, Poniedziałek 4 Lipiec 2011.