
Sałatka z tofu
Autor: thiessa @ 10:58pm, Czwartek 30 Czerwiec 2011.
Źródło: "Super Soya" Tanya Carr and Jonna Farrow
Dziwny nieco ten przepis. Czekałam kilka miesięcy, żeby go wypróbować, kiedy pojawią się w sprzedaży pomidory, które będą miały smak. Jakie wnioski po degustacji? Tofu zwykłe zamienić na tofu wędzone a orzeszki pniowe na prażony słonecznik i będzie pyszne. Wersja ze zwykłym tofu jest dla tych, którzy takowe lubią,. Sałatka idealnie pasuje zarówno jako danie śniadaniowe, lunchowe jak i kolacyjne.
Składniki dla 2 osób:
1 duży pomidor malinówka,
125g tofu zwykłego lub wędzonego,
1 czerwona papryczka chilli, posiekane,
3 łyżki szczypiorku, posiekanego,
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej,
50g prażonych orzeszków piniowych (można zastąpić prażonym słonecznikiem),
40g sułtanek,
4 łyżki oliwy extra virgine,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżeczki cukru (dałam syrop z agawy),
sól i pieprz do smaku.
Pomidory kroimy w cienkie plasterki i układamy na 2 talerzach doprawiamy solą i pieprzem.
W miseczce mieszamy pokruszone tofu, chilli, szczypiorek, natkÄ™, orzeszki piniowe i rodzynki.
W małym słoiku lub misce mieszamy oliwę, sok z cytryny, syrop z agawy, sól i pieprz.
Sos mieszamy z tofu i wykładamy na pomidory.
Komentarze
sałatka jak najbardziej dla mnie- jeszcze z malinowym pomidorkiem- pycha;)
Panna Malwinna - 7:46am, Piątek 1 Lipiec 2011.
Panna Malwinna Ty jako zjadaczka zwyklego tofu bylabys zadowolona, ale na prawde z wedzonym smakowaloby znaczie lepiej.
thiessa - 10:42pm, Piątek 1 Lipiec 2011.