
Koper włoski z bobem
Autor: thiessa @ 11:01pm, środa 29 Czerwiec 2011.
Żródło: "Kuchnia hiszpańska i portugalska" Elisabeth Luard
Bardzo lubię połączenie bobu z boczkiem wysmażonym na chrupko, dlatego postanowiłam przygotować go z koprem włoskim, tym razem ugotowanym, chociaż najlepiej smakuje pieczony.
Połączenie bobu z koprem włoskim jest bardzo popularne w całej Portugalii. Latem przygotowuje się to danie ze świeżych warzyw a zimą w oparciu o suszone ziarna bobu, wraz z suszonymi łodygami kopru włoskiego.
Przepis przystosowałam nieco do swoich potrzeb, bo sposób przyrządzania w książce wydał mi się podejrzany.
Jest to świetne danie kolacyjne. Najlepiej smakuje z ciemnym chlebem.
Składniki:
450g bobu,
2 kopry włoskie (fenkuły), razem z młodymi liśćmi,
1 łyżka oliwy,
1 pokrojony na kawałki gruby plaster boczku,
1 duży pęczek cebulki dymki, posiekanej
garść posiekanego koperku (opcjonalnie),
sól i pieprz do smaku.
Bób wrzucamy do gorącej wody i gotujemy około 3 minut. Po tym czasie polewamy zimna wodą, żeby zachował kolor. Kiedy lekko przestygnie obieramy ze skórki.
Na suchej patelni podsmażamy boczek, aż się zrobi chrupiący. Kiedy boczek będzie usmażony wlewamy na patelnię oliwę i przez chwilę smażymy cebulę dymkę.
Do garnka wrzucamy pokrojony w plastry koper włoski, i boczek z cebulką dymką. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz, luźno przykrywamy i dusimy około pół godziny. Na koniec dodajemy bób, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy chwilę, żeby bób się zagrzał. Mieszamy z posiekanymi liśćmi kopru włoskiego i zwykłego, ogrodowego, jeśli mamy zamiar go użyć. Podawać z ciemnym chlebem.
Komentarze
Bób z boczkiem jadÅ‚em i mi smakowaÅ‚.
Pewnie z tym koprem jest jeszcze smaczniejszy;-)
grumko - 9:54am, Czwartek 30 Czerwiec 2011.
a ja właśnie szukałam jakiegoś przepisu z bobem, wiedziałam że na Ciebie można liczyć :)
aga-aa@gazeta.pl - 9:25pm, Czwartek 30 Czerwiec 2011.
Grumko koper wloski jest charakterystyczny. Nie kazdemu moze przypasc do gustu.
Aga a to ciesze sie, ze sie przyda.
thiessa - 10:59pm, Czwartek 30 Czerwiec 2011.