<<Strona główna

Piccata z seitanu z oliwkami i fasolkÄ… szparagowÄ…

Autor: thiessa @ 9:49pm, Poniedziałek 27 Czerwiec 2011.


Źródło: "Veganomicon" Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero


OkreÅ›lenie piccata odnosi siÄ™ do sposobu przyrzÄ…dzania jedzenia, zwÅ‚aszcza miÄ™sa i ryb, który polega na pokrojeniu go w plastry, obsmażeniu i podaniu z sosem zawierajÄ…cym sok z cytryny, masÅ‚o, przyprawy, szalotkÄ™, czosnek, wino, natkÄ™ pietruszki i kapary. Weganie i wegetarianie zaadoptowali tÄ… recepturÄ™ używajÄ…c seitanu. 
Dziwny to przepis, który znalazłby pewnie swoich zwolenników, jak i przeciwników. Nie za sprawą seitanu, ale sosu kojarzącego mi się z marynatą. W pierwszej chwili nie byłam zadowolona z efektu, ale jak to bywa w przypadku niektórych dań poczułam się wciągnięta i prawdę powiedziawszy trochę za mną teraz ten smak chodzi. Na razie powtórki nie będzie, bo skończył się seitan, którego zapas trzymałam w zamrażarce a do produkcji nowego będę musiała zatrudnić małżonka, bo nie cierpię go robić.

Składniki:

450g seitanu,
1/3 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistej),
oliwa w ilości wystarczającej do pokrycia dna patelni,
1 kopiasta filiżanka szalotki, pokrojonej w cienkie plasterki,
4 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1/3 szklanki białego wina,
2 szklanki wywaru warzywnego,
1/4 łyżeczki soli,
kilka szczypt świeżo zmielonego pieprzu,
mała szczypta suszonego tymianku,
1/4 szklanki kaparów z odrobiną zalewy (darowałam sobie tą zalewę),
1/2 szklanki czarnych oliwek, przekrojonych na połowę,
sok z 1 cytryny,
3 łyżki natki pietruszki, posiekanej,
225g zielonej fasolki szparagowej.

Pokroić seitan na długie połąskie kawałki (ja już miałam przygotowany w formie takich właśnie kotlecików), oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanej oliwie po 2 minuty z każdej strony. Odłożyć na talerz i przykryć folią aluminiową, żeby utrzymać ciepło. Ja do takich celów używam tortilliery, czyli pojemnika na tortillę. W razie potrzeby dolać na patelnię oliwę i przysmażyć na niej szalotkę. Pod koniec smażenia dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć.
W międzyczasie utrzymywać na gazie garnek z gotującą się wodą na fasolkę szparagową.
Do cebuli i czosnku wlać białe wino i zagotować. Wlać wywar warzywny, dodać tymianek, doprawić solą i pieprzem. Ponownie zagotować i trzymać na gazie aż płyn o połowę zmniejszy swoją objętość.
Dodać oliwki i kapary i gotować 3 minuty. W tym momencie wrzucić do gotującej się wody fasolkę szparagową, gotować 2-3 minuty i odcedzić. Wymieszać z sosem, dodać natkę pietruszki i sok z cytryny.
Ułożyć seitan na talerzach i polać sosem. Podałam z quinoa.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów