
Piccata z seitanu z oliwkami i fasolkÄ… szparagowÄ…
Autor: thiessa @ 9:49pm, Poniedziałek 27 Czerwiec 2011.
Źródło: "Veganomicon" Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero
Określenie piccata odnosi się do sposobu przyrządzania jedzenia, zwłaszcza mięsa i ryb, który polega na pokrojeniu go w plastry, obsmażeniu i podaniu z sosem zawierającym sok z cytryny, masło, przyprawy, szalotkę, czosnek, wino, natkę pietruszki i kapary. Weganie i wegetarianie zaadoptowali tą recepturę używając seitanu.
Dziwny to przepis, który znalazłby pewnie swoich zwolenników, jak i przeciwników. Nie za sprawą seitanu, ale sosu kojarzącego mi się z marynatą. W pierwszej chwili nie byłam zadowolona z efektu, ale jak to bywa w przypadku niektórych dań poczułam się wciągnięta i prawdę powiedziawszy trochę za mną teraz ten smak chodzi. Na razie powtórki nie będzie, bo skończył się seitan, którego zapas trzymałam w zamrażarce a do produkcji nowego będę musiała zatrudnić małżonka, bo nie cierpię go robić.
Składniki:
450g seitanu,
1/3 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistej),
oliwa w ilości wystarczającej do pokrycia dna patelni,
1 kopiasta filiżanka szalotki, pokrojonej w cienkie plasterki,
4 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1/3 szklanki białego wina,
2 szklanki wywaru warzywnego,
1/4 łyżeczki soli,
kilka szczypt świeżo zmielonego pieprzu,
mała szczypta suszonego tymianku,
1/4 szklanki kaparów z odrobiną zalewy (darowałam sobie tą zalewę),
1/2 szklanki czarnych oliwek, przekrojonych na połowę,
sok z 1 cytryny,
3 łyżki natki pietruszki, posiekanej,
225g zielonej fasolki szparagowej.
Pokroić seitan na długie połąskie kawałki (ja już miałam przygotowany w formie takich właśnie kotlecików), oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanej oliwie po 2 minuty z każdej strony. Odłożyć na talerz i przykryć folią aluminiową, żeby utrzymać ciepło. Ja do takich celów używam tortilliery, czyli pojemnika na tortillę. W razie potrzeby dolać na patelnię oliwę i przysmażyć na niej szalotkę. Pod koniec smażenia dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć.
W międzyczasie utrzymywać na gazie garnek z gotującą się wodą na fasolkę szparagową.
Do cebuli i czosnku wlać białe wino i zagotować. Wlać wywar warzywny, dodać tymianek, doprawić solą i pieprzem. Ponownie zagotować i trzymać na gazie aż płyn o połowę zmniejszy swoją objętość.
Dodać oliwki i kapary i gotować 3 minuty. W tym momencie wrzucić do gotującej się wody fasolkę szparagową, gotować 2-3 minuty i odcedzić. Wymieszać z sosem, dodać natkę pietruszki i sok z cytryny.
Ułożyć seitan na talerzach i polać sosem. Podałam z quinoa.
Komentarze