
Zupa z cukinii z hummusem
Autor: thiessa @ 10:29pm, Niedziela 26 Czerwiec 2011.
Źródło: "Zupy" Carole Clements
Miałam ochotę na tą zupę od czasu, kiedy kupiłam książkę, z której pochodzi, czyli od jakiś pięciu lat. Na przeszkodzie zawsze stawał brak hummusu. Po prostu tak go lubię, że do zupy już nie starczało. Tym razem postanowiłam zrobić ogromną jego ilość, i zupa w końcu powstała. Smak zupy będzie oczywiście zależał od tego, jakiego użyjemy hummusu, czy będzie w nim dużo czosnku, czy większa ilość cytryny, czy może tahinii.Składniki:
1 małą cebula,
450g cukinii, pokrojonej na plasterki,
450 ml wywaru warzywnego (dałam na oko, nie wiem ile go było),
175g hummusu (3 bardzo czubate łyżki),
świeży sok z cytryny do smaku,
sól. Pieprz,
natka pietruszki do posypania,
oliwa do smażenia.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i dusić 3-4 minuty. Dodać cukinię i dusić do momentu, kiedy lekko zmięknie. Dolać wywar, doprawić solą i pieprzem i gotować 20 minut. Zupę zmiksować, dodać hummus i dokładnie wymieszać. Na koniec przyprawić do smaku sokiem z cytryny. Wlać na talerze i posypać natką pietruszki.
Komentarze
Wow! Cukinia i hummus - moje smaki, brzmi bosko! Czemu przeoczyłam ten przepis, gdy zaznaczałam zupy do zrobienia? Dobrze, zę sezon na cukinię, więc pewnie zrobię niebawem.
Kinga - 11:24pm, Niedziela 26 Czerwiec 2011.
Przerobilam juz ponad polowe zup z tej ksiazki a niektore robilam po kilka razy. No ale zamiary nie przekladaja sie fizycznie na zupe w moim zoladku, bo to na co mialam najwieksza ochote wcale nie bylo robione w pierwszej kolejnosci.
thiessa - 10:04pm, Poniedziałek 27 Czerwiec 2011.