
Zupa pomidorowa z ciecierzycą i tofu w stylu włoskim
Autor: thiessa @ 12:15am, Sobota 25 Czerwiec 2011.
Żródło: "Zaskakujące tofu" Mariola Białołęcka
Pyszna jest ta zupa. Zdążyłam ją zrobić już 4 razy a to u mnie rzadkość. Mojemu dziecku wyjątkowo smakuje, w ogóle ostatnio gustuje w tofu. Dwa tygodnie temu, kiedy wychodziłam do kosmetyczki zostawiłam tofu na sposób chiński z przykazem spożycia go na kolację. W międzyczasie przyszła teściowa i pod moja nieobecność dziecko tłumaczyło jej, co, to jest właściwie to tofu i zachwalało jako coś pysznego. Teściowa z tego wszystkiego nałożyła sobie trochę i zjadła, ale zdziwiona na pewno była, bo prowadzi bardzo tradycyjną, polską kuchnię. Ponoć jej smakowało.
To jeden z tych przepisów, który nie wymaga wyszukanych składników i który może stać się urozmaiceniem w codziennym menu.
Składniki:
1 szklanka (250 ml) ugotowanej ciecierzycy i trochÄ™ do posypania,
1 kostka (180g) tofu,
200g marchwi utartej na tarce o średnich oczkach,
1 cebula, drobno posiekana,
2 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
3 pomidory z puszki i 125 ml soku pomidorowego (dałam po prostu zawartość całej puszki),
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżeczka suszonego oregano,
2 liście laurowe,
1l bulionu warzywnego,
garść świeżego szpinaku (opcjonalnie),
sól, pieprz do smaku,
3 łyżki oliwy.
Kostkę tofu dzielimy na pół. Jedną połowę kroimy na cieniutkie plasterki łopatką do serów, albo obieraczką do warzyw na bardzo cienkie plasterki, przypominające plastry parmezanu. Drugą połowę rozdrabniamy widelcem.
Rozgrzewamy oliwę w garnku i wrzucamy cebulę, smażymy na złoty kolor i dodajemy czosnek, krótko podsmażamy wrzucamy marchewkę oraz rozdrobnione tofu. Smażymy 2 min, cały czas mieszając. Dorzucamy oregano, liść laurowy i wlewamy bulion warzywny.
Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 15 min. Do zupy dodajemy pomidory, sok pomidorowy i ugotowana ciecierzycÄ™. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, solÄ… oraz pieprzem.
Cienkie plastry tofu smażymy dosłownie przez chwilę (boki powinny się zarumienić a środek pozostać biały), odsączamy na papierowym ręczniku.
Następnie smażymy szpinak, jeśli zdecydujemy się go dodać do zupy. Część zupy miksujemy ( 1 szklankę) i łączymy z resztą.
Podajemy przybraną smażonym szpinakiem, ziarnami ciecierzycy i podsmażonymi plasterkami tofu.
Komentarze
WidzÄ™, że kupiÅ‚aÅ› książkÄ™ "ZaskakujÄ…ce Tofu"! Ja póki co zrobiÅ‚am z niej tylko jeden przepis, ten co u mnie na blogu, ale zamierzam wypróbować resztÄ™ - w swoim czasie - bo ciÄ…gle wskakuje mi coÅ› nowego do zrobienia, z czym z reguÅ‚y nie można czekać, bo akurat sezon na gÅ‚ówny skÅ‚adnik potrawy :) Ale po takiej rekomendacji zupy, to na pewno jÄ… zrobiÄ™.
Kinga - 11:22pm, Niedziela 26 Czerwiec 2011.
Kinga ksiazke mam juz gdzies 1,5 roku i zdazylam z niej zrobic tez zupe z czerwonej papryki i tofu, zupe ogorkowa z tofu i chrzanem i placek nadziewany cukinia. Ten ostatni stwierdzilismy z Malzonkiem, ze nieco niejadalny, ale o dziwo dziecku smakowal. A ta akurat zupa to na prawde pyszna propoozycja.
thiessa - 9:58pm, Poniedziałek 27 Czerwiec 2011.