
Dorsz z kolendrą w sosie pomidorowym
Autor: thiessa @ 10:10pm, Sobota 18 Czerwiec 2011.
ŹródÅ‚o: "The Georgian feast" Darra Goldstein
MiaÅ‚a być jagnięcina w sosie miętowym, ale jagnięciny jak na zÅ‚ość w sklepie nie byÅ‚o. Na szybko zapadÅ‚a decyzja, że będzie w takim razie ryba a jaka to się jeszcze okaże. MaÅ‚żonek znalazÅ‚ przepis, na który popatrzyÅ‚am nieco krzywo, bo zawieraÅ‚ gotowaną cebulę a takiej nie lubię. ZdecydowaÅ‚am się jednak zrobić i wyszÅ‚a rewelacyjna. W caÅ‚ym domu pachniaÅ‚o i bynajmniej nie rybą. Z podanych niżej skÅ‚adników wyszÅ‚o dwie solidne porcje i jedna mniejsza dla dziecka.
Składniki:
450g filetów rybnych, pokrojonych na kawaÅ‚ki stosowne do podania,
sól,
1 średnie cebula, pokrojona w krążki a krążki podzielone,
1/2 szklanki posiekanej kolendry lub koperku,
1 szklanka wody,
2 goździki,
3 ziela angielskie,
1 liść laurowy,
2 Å‚yżki oliwy
3 na prawdę duże pomidory, pozbawione skórki i pestek a następnie z grubsza posiekane,
1/4 Å‚yżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
1/8 Å‚yżeczki cayenne (albo mniej do smaku),
1 maÅ‚y ząbek czosnku, posiekany.
kolendra lub koper do podania.
Filety rybne posolić do smaku, uÅ‚ożyć na patelni, obÅ‚ożyć krążkami cebuli i posypać kolendrą lub natką. Wlać wodę, dodać goździki,. Ziele angielskie i listek laurowy. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć gaz i gotować 10 minut.
W międzyczasie rozgrzać oliwę i smażyć przez 7-8 minut pomidory z dodatkiem pieprzu, cayenne, soli i czosnku.
Rybę przeÅ‚ożyć na talerze, polać sosem i posypać posiekaną kolendrą lub koperkiem.
Komentarze
gotowana cebula...kojarzy mi się z syropem cebulowym...jaka jest w smaku?
aga-aa@gazeta.pl - 8:04pm, Niedziela 19 Czerwiec 2011.
Prosty przepis, ale jak sądzę dzięki dodatkowi goździków i ziół smak musi być nie tuzinkowy.
Kinga - 11:46pm, Niedziela 19 Czerwiec 2011.
Aga tez bylam zdziwiona, ale w tym, zestawie smakuje swietnie.
Kinga chyba wlasnie te gozdziki podkrecaja smak w bardzo ciekawy sposob. Bylam bardzo zaskoczona.
thiessa - 9:04pm, środa 22 Czerwiec 2011.