
Dorsz z kolendrÄ… w sosie pomidorowym
Autor: thiessa @ 10:10pm, Sobota 18 Czerwiec 2011.
Źródło: "The Georgian feast" Darra Goldstein
Miała być jagnięcina w sosie miętowym, ale jagnięciny jak na złość w sklepie nie było. Na szybko zapadła decyzja, że będzie w takim razie ryba a jaka to się jeszcze okaże. Małżonek znalazł przepis, na który popatrzyłam nieco krzywo, bo zawierał gotowaną cebulę a takiej nie lubię. Zdecydowałam się jednak zrobić i wyszła rewelacyjna. W całym domu pachniało i bynajmniej nie rybą. Z podanych niżej składników wyszło dwie solidne porcje i jedna mniejsza dla dziecka.
Składniki:
450g filetów rybnych, pokrojonych na kawałki stosowne do podania,
sól,
1 średnie cebula, pokrojona w krążki a krążki podzielone,
1/2 szklanki posiekanej kolendry lub koperku,
1 szklanka wody,
2 goździki,
3 ziela angielskie,
1 liść laurowy,
2 łyżki oliwy
3 na prawdę duże pomidory, pozbawione skórki i pestek a następnie z grubsza posiekane,
1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
1/8 łyżeczki cayenne (albo mniej do smaku),
1 mały ząbek czosnku, posiekany.
kolendra lub koper do podania.
Filety rybne posolić do smaku, ułożyć na patelni, obłożyć krążkami cebuli i posypać kolendrą lub natką. Wlać wodę, dodać goździki,. Ziele angielskie i listek laurowy. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć gaz i gotować 10 minut.
W międzyczasie rozgrzać oliwę i smażyć przez 7-8 minut pomidory z dodatkiem pieprzu, cayenne, soli i czosnku.
Rybę przełożyć na talerze, polać sosem i posypać posiekaną kolendrą lub koperkiem.
Komentarze
gotowana cebula...kojarzy mi siÄ™ z syropem cebulowym...jaka jest w smaku?
aga-aa@gazeta.pl - 8:04pm, Niedziela 19 Czerwiec 2011.
Prosty przepis, ale jak sÄ…dzÄ™ dziÄ™ki dodatkowi goździków i zióÅ‚ smak musi być nie tuzinkowy.
Kinga - 11:46pm, Niedziela 19 Czerwiec 2011.
Aga tez bylam zdziwiona, ale w tym, zestawie smakuje swietnie.
Kinga chyba wlasnie te gozdziki podkrecaja smak w bardzo ciekawy sposob. Bylam bardzo zaskoczona.
thiessa - 9:04pm, środa 22 Czerwiec 2011.