
Zupa kokosowa z niedźwiedzim czosnkiem i krewetkami
Autor: thiessa @ 8:44pm, Czwartek 16 Czerwiec 2011.
Przepis autorski
Ciąg dalszy urodzinowej obiadokolacji Męża. Na przystawkę były Portobello nadziewane kozim serem, pomidorami i boczkiem, teraz zupa. Poprzedniego dnia Małżonek był w lesie i nazbierał niedźwiedziego czosnku. Przejrzałam swoje książki pod kątem dań z jego zastosowaniem i znalazłam same węglowodanowe przepisy, przeważnie był dodatkiem do różnego rodzaju makaronów i klusek a ja jestem na diecie, więc w obecnej chwili odpada. Pomyślałam sobie, że może zrobię zupę, ale wszystkie przepisy znalezione w internecie zawierały ziemniaki. W końcu się poddałam i postanowiłam wykombinować coś sama. Pół godziny przed powrotem Małżonka wymyśliłam. Zamiast ziemniaków postanowiłam dać pory i cebulę, żeby zagęścić zupę a zamiast śmietanki mleko kokosowe, którego używałam poprzedniego dnia i mi jeszcze zostało. Dla koloru dorzuciłam krewetki i wyszła strasznie pyszna zupa.
Składniki:
1 duży por lub 2 mniejsze, posiekane białe i jasnozielone części,
1 łodyga selera naciowego, posiekana,
1 średnia cebula, posiekana,
olej do smażenia,
3 szklanki wody,
1 szklanka mleka kokosowego,
pęczek niedźwiedziego czosnku,
16-20 krewetek,
sól i pieprz do smaku.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę oraz pory. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować jakieś 10 minut. Zupę zmiksować dodając posiekany niedźwiedzi czosnek. Wlać mleko kokosowe, doprawić solą i pieprzem. W oddzielnym garnku ugotować krewetki. Wystarczy 2 minuty. Gotować jeszcze chwilę od momentu, kiedy zrobią się różowe. Zupę nalać na talerze i do każdej porcji włożyć 4-5 krewetek. Można posypać posiekanym niedźwiedzim czosnkiem.
Komentarze
NO i widzę, ze z tych twoich kombinacji to pyszne danko wyszło:)
atina - 5:42am, Piątek 17 Czerwiec 2011.
Atina dzieki
thiessa - 10:07pm, Sobota 18 Czerwiec 2011.