
Portobello nadziewane kozim serem, pomidorami i boczkiem
Autor: thiessa @ 7:58pm, Wtorek 14 Czerwiec 2011.
ŻródÅ‚o: http://www.howto-simplify.com
SzukaÅ‚am jakiegoś ciekawego nadzienia do portobello (to takie wielkie pieczarki) i natrafiÅ‚am na ten przepis. W domu miaÅ‚am wszystkie skÅ‚adniki, więc już nie miaÅ‚am wyboru, musiaÅ‚am je zrobić. Nadzienia starcza na 3-4 grzyby i nie jest to wiele, zatem lepiej od razu zrobić z podwójnej ilości, zwÅ‚aszcza, że zawartość talerza znika w tempie bÅ‚yskawicznym a to, co ewentualnie zostanie można zabrać na następny dzień do pracy.
Tak się zÅ‚ożyÅ‚o, że grzyby byÅ‚y częścią skÅ‚adową urodzinowej obiadokolacji MaÅ‚żonka, która w ogóle nie byÅ‚a planowana, gdyż miaÅ‚o go nie być we WrocÅ‚awiu. PozostaÅ‚e dania to: zupa kokosowa z niedźwiedzim czosnkiem i krewetkami oraz saÅ‚atka z kurczakiem cajun w sezamie. Napiszę o nich w najbliższym czasie.
Składniki:
4 Å‚yżki oliwy,
1 Å‚yżka octu balsamicznego,
3-4 portobello,
sól i pieprz,
1/2 czerwonej cebuli, posiekanej,
50g koziego sera, pokruszonego (typu feta),
1 pomidor, posiekany,
3 plasterki boczku, podarte na kawałki,
garść bazylii, podartej w dÅ‚oniach.
Formę do zapiekania wyÅ‚ożyć folią aluminiową. Wymieszać w miseczce oliwę i ocet balsamiczny i posmarować tą mieszaniną kapelusze grzybów. PoÅ‚ożyć na folii spodem do góry i wlać do każdego grzyba po Å‚yżce mieszaniny. Zapiekać 5 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i zapiekać kolejne 5 minut. W tym czasie podsmażyć na Å‚yżce oliwy cebulę z boczkiem. Dodać ser, pomidora i bazylię. Doprawić pieprzem i solą, jeśli ser kozi nie jest sÅ‚ony. Nadziać grzyby i zapiekać jeszcze 5 minut.
Komentarze
Fajnie się prezentują.
hania-kasia - 10:08pm, Wtorek 14 Czerwiec 2011.
U nas można grzyby portobello kupić? Nie widziałem nigdy w sprzedaży...
yattaman - 11:00pm, Wtorek 14 Czerwiec 2011.
Cudowne same grzyby, ale jakie zestawienie menu kolacyjnego!
Podziwiam kreatywność - wspaniała gra smaków i aromatów!
Ale te grzyby na pewno pojawią się na moim stole.:)
Lekka - 1:09am, środa 15 Czerwiec 2011.
Hania-kasia dzieki.
Yattaman mozna kupic. W moim tesco niemal caly cza sa na stanie.
Lekka grzyby polecam, bo na prawde to co wyszlo bylo pyszne a menu to przypadek. Po prostu musialam cos na szybko zrobic z tego co mialam w domu.
thiessa - 10:15pm, środa 15 Czerwiec 2011.
Faktycznie powtorzę za Lekką, że świetne zestawienie smaków!
Kinga - 11:47pm, Niedziela 19 Czerwiec 2011.