
Portobello nadziewane kozim serem, pomidorami i boczkiem
Autor: thiessa @ 7:58pm, Wtorek 14 Czerwiec 2011.
Żródło: http://www.howto-simplify.com
Szukałam jakiegoś ciekawego nadzienia do portobello (to takie wielkie pieczarki) i natrafiłam na ten przepis. W domu miałam wszystkie składniki, więc już nie miałam wyboru, musiałam je zrobić. Nadzienia starcza na 3-4 grzyby i nie jest to wiele, zatem lepiej od razu zrobić z podwójnej ilości, zwłaszcza, że zawartość talerza znika w tempie błyskawicznym a to, co ewentualnie zostanie można zabrać na następny dzień do pracy.
Tak się złożyło, że grzyby były częścią składową urodzinowej obiadokolacji Małżonka, która w ogóle nie była planowana, gdyż miało go nie być we Wrocławiu. Pozostałe dania to: zupa kokosowa z niedźwiedzim czosnkiem i krewetkami oraz sałatka z kurczakiem cajun w sezamie. Napiszę o nich w najbliższym czasie.
Składniki:
4 łyżki oliwy,
1 łyżka octu balsamicznego,
3-4 portobello,
sól i pieprz,
1/2 czerwonej cebuli, posiekanej,
50g koziego sera, pokruszonego (typu feta),
1 pomidor, posiekany,
3 plasterki boczku, podarte na kawałki,
garść bazylii, podartej w dłoniach.
Formę do zapiekania wyłożyć folią aluminiową. Wymieszać w miseczce oliwę i ocet balsamiczny i posmarować tą mieszaniną kapelusze grzybów. Położyć na folii spodem do góry i wlać do każdego grzyba po łyżce mieszaniny. Zapiekać 5 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i zapiekać kolejne 5 minut. W tym czasie podsmażyć na łyżce oliwy cebulę z boczkiem. Dodać ser, pomidora i bazylię. Doprawić pieprzem i solą, jeśli ser kozi nie jest słony. Nadziać grzyby i zapiekać jeszcze 5 minut.
Komentarze
Fajnie się prezentują.
hania-kasia - 10:08pm, Wtorek 14 Czerwiec 2011.
U nas można grzyby portobello kupić? Nie widziałem nigdy w sprzedaży...
yattaman - 11:00pm, Wtorek 14 Czerwiec 2011.
Cudowne same grzyby, ale jakie zestawienie menu kolacyjnego!
Podziwiam kreatywność - wspaniała gra smaków i aromatów!
Ale te grzyby na pewno pojawią się na moim stole.:)
Lekka - 1:09am, środa 15 Czerwiec 2011.
Hania-kasia dzieki.
Yattaman mozna kupic. W moim tesco niemal caly cza sa na stanie.
Lekka grzyby polecam, bo na prawde to co wyszlo bylo pyszne a menu to przypadek. Po prostu musialam cos na szybko zrobic z tego co mialam w domu.
thiessa - 10:15pm, środa 15 Czerwiec 2011.
Faktycznie powtorzę za Lekką, że świetne zestawienie smaków!
Kinga - 11:47pm, Niedziela 19 Czerwiec 2011.