<<Strona główna

Portobello nadziewane kozim serem, pomidorami i boczkiem

Autor: thiessa @ 7:58pm, Wtorek 14 Czerwiec 2011.


Żródło: http://www.howto-simplify.com


Szukałam jakiegoś ciekawego nadzienia do portobello (to takie wielkie pieczarki) i natrafiłam na ten przepis. W domu miałam wszystkie składniki, więc już nie miałam wyboru, musiałam je zrobić. Nadzienia starcza na 3-4 grzyby i nie jest to wiele, zatem lepiej od razu zrobić z podwójnej ilości, zwłaszcza, że zawartość talerza znika w tempie błyskawicznym a to, co ewentualnie zostanie można zabrać na następny dzień do pracy.
Tak się złożyło, że grzyby były częścią składową urodzinowej obiadokolacji Małżonka, która w ogóle nie była planowana, gdyż miało go nie być we Wrocławiu. Pozostałe dania to: zupa kokosowa z niedźwiedzim czosnkiem i krewetkami oraz sałatka z kurczakiem cajun w sezamie. Napiszę o nich w najbliższym czasie.

Składniki:

4 łyżki oliwy,
1 łyżka octu balsamicznego,
3-4 portobello,
sól i pieprz,
1/2 czerwonej cebuli, posiekanej,
50g koziego sera, pokruszonego (typu feta),
1 pomidor, posiekany,
3 plasterki boczku, podarte na kawałki,
garść bazylii, podartej w dłoniach.

Formę do zapiekania wyłożyć folią aluminiową. Wymieszać w miseczce oliwę i ocet balsamiczny i posmarować tą mieszaniną kapelusze grzybów. Położyć na folii spodem do góry i wlać do każdego grzyba po łyżce mieszaniny. Zapiekać 5 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i zapiekać kolejne 5 minut. W tym czasie podsmażyć na łyżce oliwy cebulę z boczkiem. Dodać ser, pomidora i bazylię. Doprawić pieprzem i solą, jeśli ser kozi nie jest słony. Nadziać grzyby i zapiekać jeszcze 5 minut.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Fajnie się prezentują.

hania-kasia - 10:08pm, Wtorek 14 Czerwiec 2011.

U nas można grzyby portobello kupić? Nie widziałem nigdy w sprzedaży...

yattaman - 11:00pm, Wtorek 14 Czerwiec 2011.

Cudowne same grzyby, ale jakie zestawienie menu kolacyjnego!
Podziwiam kreatywność - wspaniała gra smaków i aromatów!
Ale te grzyby na pewno pojawią się na moim stole.:)

Lekka - 1:09am, środa 15 Czerwiec 2011.

Hania-kasia dzieki.

Yattaman mozna kupic. W moim tesco niemal caly cza sa na stanie.

Lekka grzyby polecam, bo na prawde to co wyszlo bylo pyszne a menu to przypadek. Po prostu musialam cos na szybko zrobic z tego co mialam w domu.

thiessa - 10:15pm, środa 15 Czerwiec 2011.

Faktycznie powtorzę za Lekką, że świetne zestawienie smaków!

Kinga - 11:47pm, Niedziela 19 Czerwiec 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów