<<Strona główna

Pesto z kolendry

Autor: thiessa @ 10:36pm, Sobota 11 Czerwiec 2011.


Żródło: "Dieta south beach. Szybkie i łatwe przepisy. Książka kucharska" Artur Agatston

O ile uwielbiam pesto z bazylii to pesto kolendrowe przebiło to tradycyjne po stokroć. W dodatku jest bardzo uniwersalne, bo można go podać z kawałkami surowych warzyw, położyć na grillowanego kurczaka, rybę, czy tofu. Można po prostu położyć go na chleb lub wymieszać z pokrojonym w kostkę pieczonym kurczakiem, otrzymując łatwą i nietypową sałatkę.
Pesto można przechowywać w lodówce do 5 dni. Jedyną wadą takiego rozwiązania jest ciemniejsza jego barwa, ponieważ jogurt barwi się od skórki orzechów.

Ja zrobiłam z pieczoną rybą, grillowanym kurczakiem i trochę zjadłam bez dodatków.

Składniki:

1/2 szklanki orzechów włoskich,
2 duże pęczki gruntowej kolendry, gałązki w całości, z grubsza posiekanej,
1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
3 łyżki oliwy extra virgine,
3 łyżki greckiego jogurtu,
2 łyżeczki soku z cytryny,
1/4 łyżeczki soli.

Rozgrzać piekarnik do 135C. Rozłożyć orzechy na blaszce i piec do momentu, aż nabiorą przyjemnego aromatu i lekko się zrumienią. Nie da się przegapić tego momentu, bo cały dom zaczyna pięknie pachnieć. Wyjąć i lekko ostudzić.
Umieścić wszystkie składniki w blenderze i zmiksować.
Podawać lub umieścić w lodówce do czasu podania.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Skórka z orzechów wÅ‚oskich dość dobrze daje siÄ™ usunąć po podpieczeniu ich, tylko trzeba poczekać, aby ostygÅ‚y - wtedy skórka najlepiej odchodzi. Gdy używam tego rodzaju orzechów, zawsze staram siÄ™ pozbawić ich skórki, bo mi jej smak nie odpowiada - jest gorzka.

InteresujÄ…ce pesto, muszÄ™ koniecznie spróbować. Ciekawe, czy podzielÄ™ Twój zachwyt.

hania-kasia - 7:29am, Poniedziałek 13 Czerwiec 2011.

brzmi bardzo fajnie, ale dawno w sklepach nie natrafiłam na kolendrę, podobno pietruszka to jej zastępca ale pewnie to nie to samo

aga-aa@gazeta.pl - 10:12pm, Poniedziałek 13 Czerwiec 2011.

Hania-kasia niby wiem, ze mozna usunac, ale jakos zaniechalam tej czynnosci. Na szczescie nie bylo gorzkie, ale oblednie pyszne.
Tylko nie proboj robic z kolendry doniczkowej, bo to zupelnie inna bajka. Tylko gruntowa. Ja mam swoja wlasna ale w Warszawie nie ma chyba problemu z kupnem takiejm w peczkach.

Aga niestety pietruszka to zupelnie inna bajka a kolendre jesli udaloby sie kupic to patrz wyzej - tylko gruntowa sie nadaje.

thiessa - 11:00pm, Poniedziałek 13 Czerwiec 2011.

Niestety ja też musiałam zastąpić kolendrę pietruszką, bo do gruntowej nie mam dostępu. Natomiast orzechy w tym pesto zrobiły z mojego kurczaka danie co najmniej kilku-gwiazdkowe. Mokre, wykwintne, niecodzienne...

Sloper - 6:10pm, środa 31 Sierpień 2011.

Jak beddziesz miala dostep do gruntowej kolendry to zachecam do powtorki, zupelnie inny wymiar smaku. A uprazone orzechy w tym pesto to poezja.

thiessa - 10:16am, Niedziela 4 Wrzesień 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów