
Pesto z kolendry
Autor: thiessa @ 10:36pm, Sobota 11 Czerwiec 2011.
ŻródÅ‚o: "Dieta south beach. Szybkie i Å‚atwe przepisy. Książka kucharska" Artur Agatston
O ile uwielbiam pesto z bazylii to pesto kolendrowe przebiÅ‚o to tradycyjne po stokroć. W dodatku jest bardzo uniwersalne, bo można go podać z kawaÅ‚kami surowych warzyw, poÅ‚ożyć na grillowanego kurczaka, rybę, czy tofu. Można po prostu poÅ‚ożyć go na chleb lub wymieszać z pokrojonym w kostkę pieczonym kurczakiem, otrzymując Å‚atwą i nietypową saÅ‚atkę.
Pesto można przechowywać w lodówce do 5 dni. Jedyną wadą takiego rozwiązania jest ciemniejsza jego barwa, ponieważ jogurt barwi się od skórki orzechów.
Ja zrobiÅ‚am z pieczoną rybą, grillowanym kurczakiem i trochę zjadÅ‚am bez dodatków.
Składniki:
1/2 szklanki orzechów wÅ‚oskich,
2 duże pęczki gruntowej kolendry, gaÅ‚ązki w caÅ‚ości, z grubsza posiekanej,
1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
3 Å‚yżki oliwy extra virgine,
3 Å‚yżki greckiego jogurtu,
2 Å‚yżeczki soku z cytryny,
1/4 Å‚yżeczki soli.
Rozgrzać piekarnik do 135C. RozÅ‚ożyć orzechy na blaszce i piec do momentu, aż nabiorą przyjemnego aromatu i lekko się zrumienią. Nie da się przegapić tego momentu, bo caÅ‚y dom zaczyna pięknie pachnieć. Wyjąć i lekko ostudzić.
Umieścić wszystkie skÅ‚adniki w blenderze i zmiksować.
Podawać lub umieścić w lodówce do czasu podania.
Komentarze
Skórka z orzechów włoskich dość dobrze daje się usunąć po podpieczeniu ich, tylko trzeba poczekać, aby ostygły - wtedy skórka najlepiej odchodzi. Gdy używam tego rodzaju orzechów, zawsze staram się pozbawić ich skórki, bo mi jej smak nie odpowiada - jest gorzka.
Interesujące pesto, muszę koniecznie spróbować. Ciekawe, czy podzielę Twój zachwyt.
hania-kasia - 7:29am, Poniedziałek 13 Czerwiec 2011.
brzmi bardzo fajnie, ale dawno w sklepach nie natrafiłam na kolendrę, podobno pietruszka to jej zastępca ale pewnie to nie to samo
aga-aa@gazeta.pl - 10:12pm, Poniedziałek 13 Czerwiec 2011.
Hania-kasia niby wiem, ze mozna usunac, ale jakos zaniechalam tej czynnosci. Na szczescie nie bylo gorzkie, ale oblednie pyszne.
Tylko nie proboj robic z kolendry doniczkowej, bo to zupelnie inna bajka. Tylko gruntowa. Ja mam swoja wlasna ale w Warszawie nie ma chyba problemu z kupnem takiejm w peczkach.
Aga niestety pietruszka to zupelnie inna bajka a kolendre jesli udaloby sie kupic to patrz wyzej - tylko gruntowa sie nadaje.
thiessa - 11:00pm, Poniedziałek 13 Czerwiec 2011.
Niestety ja też musiałam zastąpić kolendrę pietruszką, bo do gruntowej nie mam dostępu. Natomiast orzechy w tym pesto zrobiły z mojego kurczaka danie co najmniej kilku-gwiazdkowe. Mokre, wykwintne, niecodzienne...
Sloper - 6:10pm, środa 31 Sierpień 2011.
Jak beddziesz miala dostep do gruntowej kolendry to zachecam do powtorki, zupelnie inny wymiar smaku. A uprazone orzechy w tym pesto to poezja.
thiessa - 10:16am, Niedziela 4 Wrzesień 2011.