
Zimowa zupa z topinamburów i pomidorów
Autor: thiessa @ 4:38pm, Niedziela 14 Marzec 2010.
Źródło: "Kuchnia dietetyczna 1001 przepisów" Wydawnictwo Olesiejuk sp. z o.o.
Pyszna, sycąca zupa. Obecność pomidorów nie tłumi smaku topinamburów. Świetny duet!
Składniki:
1 cebula, posiekana,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1/2 kg topinamburów, obranych, pokrojonych na 2-3 części,
sok z 1/2 cytryny,
2 zÄ…bek czosnku, posiekany,
1 puszka pomidorów, posiekanych,
200 ml bulionu warzywnego,
1 łyżka suszonej bazylii lub oregano lub po pół łyżki jednego i drugiego,
sól,
świeżo zmielony pieprz.
Cebulę podsmażyć na oliwie, aż się zezłoci. Dodać topinambury wraz z sokiem z cytryny i czosnkiem. Smażyć jeszcze 5 minut. Dodać pomidory, wlać wywar warzywny i doprowadzić do wrzenia. Wsypać bazylię i oregano, doprawić solą oraz pieprzem i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 20-25 min.
Zupę zmiksować.
Komentarze